Η επιστημονική κοινότητα μετράει αντίστροφα για την πρώτη φωτογραφία που θα δοθεί στη δημοσιότητα από το James Webb, το ισχυρότερο και πιο προηγμένο διαστημικό τηλεσκόπιο που κατασκεύασε ο άνθρωπος. Η NASA θα δώσει στη δημοσιότητα αυτή την πρώτη φωτογραφία στις 12 Ιουλίου και όπως έχει ήδη γίνει γνωστό θα μας δώσει εικόνα από τις εσχατιές του Σύμπαντος αποκαλύπτοντας ανάμεσα στα άλλα στοιχεία από την εποχή λίγο μετά την Μεγάλη Έκρηξη. Με αυτή την επιλογή οι επιτελείς της λειτουργίας του τηλεσκοπίου θέλουν να αποκαλύψουν ένα δείγμα από τις εντυπωσιακές του δυνατότητες και να δείξουν τι μπορούμε να περιμένουμε από αυτό από εδώ και πέρα.
Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία είχε δώσει στη δημοσιότητα τους προηγούμενους μήνες κάποιες εικόνες που κατέγραφε το James Webb κατά τη διάρκεια της ρύθμισης των οργάνων του. Λίγα 24ωρα πριν την δημοσιοποίηση της πρώτης «επίσημης» φωτογραφίας η NASA έδωσε στη δημοσιότητα άλλη μια από αυτές τις δοκιμαστικές εικόνες η οποία είναι και η πλέον εντυπωσιακή από τις προηγούμενες και παίρνουμε μια γεύση του τι μπορούμε να αναμένουμε να δούμε σε λίγες μέρες.
Η εικόνα τραβήχτηκε από τον αισθητήρα FGS του τηλεσκοπίου το οποίο δεν είναι σχεδιασμένο για να καταγράφει εικόνες αλλά για να διατηρεί τον μηχανισμό καταγραφής εικόνων σταθερό στον στόχο του. Πρόκειται για την πιο μακρινή εικόνα του Σύμπαντος τραβηγμένη στο υπέρυθρο φάσμα. Ο αισθητήρας στόχευσε το άστρο HD147980 και στη συνέχεια άρχισε να καταγράφει εικόνες σε όλα τα σημεία του Διαστήματος από τη μια άκρη του άστρου στην άλλη.
Το αποτέλεσμα είναι η καταγραφή μιας εικόνας του Σύμπαντος σε μια χρωματική κλίμακα από το λευκό προς το ερυθρό. Τα σημεία των πιο λευκών αποχρώσεων αναπαριστούν αντικείμενα που εκπέμπουν το πιο φωτεινό υπέρυθρο φως και τα πιο κοκκινωπά αντικείμενα είναι αυτά με την μικρότερη φωτεινότητα. Στην εικόνα εμφανίζονται ορισμένα άστρα αλλά και πολλοί γαλαξίες. «Τα πιο θαμπά αντικείμενα στην εικόνα είναι αμυδροί γαλαξίες οι οποίοι και θα αποτελέσουν ένα από τους βασικούς στόχους παρατήρησης του James Webb τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του» δήλωσε η Τζέιν Ρίγκμπι, μέλος της αποστολής του James Webb.