Skip to main content

Ενα άλμπατρος θα εξερευνήσει τον Άρη

Ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από επιστήμονες της NASA και ειδικούς σε αεροδιαστημικές τεχνολογίες του Πανεπιστημίου της Αριζόνα δημιούργησαν ένα ανεμόπτερο σχεδιασμένο για να πετά στον Άρη. Το ανεμόπτερο θα μιμείται τις κινήσεις των άλμπατρος και όπως αναφέρουν οι ερευνητές σε δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Aerospace» θα μπορεί να εκμεταλεύεται με τον ιδανικότερο τρόπο τον αέρα του Κόκκινου Πλανήτη ώστε να πετά για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Το ανεμόπτερο θα μπορεί σύμφωνα με τους δημιουργούς του να πετά για πολλά 24ωρα χωρίς στάση και να καταγράφει με τον εξοπλισμό του (κάμερες, αισθητήρες) μια σειρά από δεδομένα από διάφορες περιοχές του Άρη που είτε οι δορυφόροι που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από αυτόν είτε οι ρομποτικοί εξερευνητές που βρίσκονται σε λειτουργία στην επιφάνεια του δεν μπορούν να καταγράψουν.

Πρόκειται για ορεινές περιοχές, για φαράγγια αλλά και διαφόρων ειδών γεωλογικές δομές στον Άρη που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έχουμε ελάχιστα ή και καθόλου στοιχεία για αυτές τις περιοχές. Αυτή τη στιγμή στον Άρη βρίσκονται οκτώ δορυφόροι σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη που καταγράφουν δεδομένα, τρία ρόβερ στην επιφάνεια του και ένα drone. Σε περίπτωση που αποφασιστεί η χρήση του ανεμόπτερου αυτό θα ταξιδέψει στον Άρη με κάποιο ειδικά σχεδιασμένο για την περίσταση δορυφόρο.