Skip to main content

Ενας μύκητας υπόσχεται φιλικές στο περιβάλλον διαστημικές εκτοξεύσεις

Οι περισσότεροι πύραυλοι που εκτοξεύουν διαστημόπλοια, δορυφόρους και άλλα φορτία στο Διάστημα χρησιμοποιούν ως προωθητικό υλικό υγρό οξυγόνο και υγρό υδρογόνο ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν και επιπλέον προωθητήρες που χρησιμοποιούν ακόμη πιο ρυπογόνο καύσιμη ύλη.

Τον τελευταίο καιρό έχουν κάνει την εμφάνιση τους διάφορες μελέτες για τις αρνητικές επιπτώσεις των εκτοξεύσεων των πυραύλων στην ατμόσφαιρα. Η ολοένα και πιο αυξημένη διαστημική δραστηριότητα του ανθρώπου προκαλεί όπως είναι ευνόητο μεγάλο προβληματισμό για αυτές τις επιπτώσεις.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Joule» διεθνής ομάδα ερευνητών παρουσιάζει το επίτευγμα της που είναι ένα νέο είδος βιοκαυσίμου που μπορεί θεωρητικά να χρησιμοποιηθεί από τους διαστημικούς πυραύλους. Πρόκειται για ένα βιοκαύσιμο η δημιουργία του οποίου βασίζεται σε ένα βακτήριο, τον Στρεπτομύκητα. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα βιοκαύσιμα από αυτόν τον μύκητα είναι άκρως φιλικά στο περιβάλλον.

Η αμερικανική εταιρεία  bluShift Aerospace έχει αναπτύξει ένα βιοκαύσιμο το οποίο έχει αποδειχτεί ασφαλές και αποδοτικό σε μικρούς πυραύλους. Η εταιρεία δεν αποκαλύπτει ακόμη το υλικό από το οποίο προέρχεται το καύσιμο αυτό και το μόνο που λέει είναι ότι φτιάχνεται με υλικά που βρίσκει κάποιος σε φάρμες σε όλο τον κόσμο.