Skip to main content

Η NASA ανακοίνωσε παραγωγή διαστημικής πυρηνικής ενέργειας

Η μόνιμη παρουσία ανθρώπων σε άλλους κόσμους έξω από τη Γη απαιτεί όπως είναι ευνόητο την σταθερή παραγωγή των απαραίτητων ποσοτήτων ενέργειας με την οποία θα λειτουργούν οι πάσης φύσεως εγκαταστάσεις και μηχανισμοί στους οποίους θα βασίζουν την επιβίωση τους όσοι ζουν σε αυτούς τους εξωγήινους κόσμους.

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα θα είναι σίγουρα αυτά που σε πρώτη τουλάχιστον φάση θα φροντίσουν να παρέχουν ενέργεια για την λειτουργία των βάσεων που θέλουμε να δημιουργήσουμε αρχικά στη Σελήνη και στη συνέχεια στον Άρη. Όμως αν θέλουμε να αυξήσουμε τις δυνατότητες και το μέγεθος αυτών των βάσεων και να προχωρήσουμε στη δημιουργία αρχικά μικρών κοινοτήτων και αργότερα αποικιών μακριά από τη Γη θα πρέπει να αναπτύξουμε τεχνολογίες που θα προσφέρουν τις απαραίτητες για αυτόν τον σκοπό ποσότητες ενέργειας που τα φωτοβολταϊκά συστήματα δεν θα μπορούν να παρέχουν.

Η NASA στρέφεται στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας για αυτόν τον σκοπό. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι επέλεξε τρία προτεινόμενα συστήματα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας για χρήση στο Διάστημα. Πρόκειται για συστήματα παραγωγής ενέργειας μέσω πυρηνικής σχάσης, της μεθόδου που χρησιμοποιείται από τα εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.

Ξεκινά τώρα η φάση της αξιολόγησης αυτών των τριών συστημάτων και εκείνο που θα επιλεγεί θα σταλεί στο τέλος της δεκαετίας στη Σελήνη για δοκιμές στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis της NASA το οποίο περιλαμβάνει επανδρωμένες αποστολές στον φυσικό μας δορυφόρο και τη δημιουργία βάσεων εκεί.

Το σύστημα που θα επιλεγεί θα πρέπει να είναι μικρό ώστε να μπορεί να μεταφερθεί στη Σελήνη με τα υπάρχοντα διαστημικά μεταφορικά μέσα και σχετικά απλό στον τρόπο εγκατάστασης και λειτουργίας. Θα πρέπει επίσης να σχεδιασμένο έτσι ώστε να μπορεί να παράγει πυρηνική ενέργεια στο σεληνιακό περιβάλλον για τουλάχιστον μια δεκαετία. Αν το σύστημα αυτό αποδειχθεί λειτουργικό και ασφαλές θα ανοίξει σύμφωνα με του επιτελείς της NASA ο δρόμος για την οργάνωση αρχικά μακροχρόνιων αποστολών εξερεύνησης και παραμονής στη Σελήνη και τον Άρη αλλά και αποστολών σε ακόμη πιο μακρινούς προορισμούς.