Skip to main content

Ο Ελον Μασκ έκανε τις «προγραμματικές» του δηλώσεις στο προσωπικό του Twitter

Reuters

Ενώ η διαδικασία εξαγοράς του Twitter από τον Ελον Μασκ έναντι 44 δισ. δολαρίων βρίσκεται (μετ’ εμποδίων) σε εξέλιξη ο επιχειρηματίας αποφάσισε να εμφανισθεί ενώπιον των εργαζομένων της πλατφόρμας να απαντήσει στα ερωτήματα τους και γενικότερα να τους πει τις σκέψεις και προθέσεις του για το μέλλον της πλατφόρμας.

Ο Μασκ είπε ότι σε περίπτωση που αποκτήσει την πλατφόρμα ο στόχος του θα είναι να πενταπλασιάσει σε σύντομο χρονικό διάστημα τους ενεργούς χρήστες της. Το Twitter έχει σήμερα περίπου 220 εκατ. χρήστες και ο Μασκ θέλει ο αριθμός αυτός να γίνει «τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο». Αυτό σύμφωνα με τον Μασκ θα επιτευχθεί κυρίως μέσω της «νόμιμης ελευθερίας του λόγου» όπως έχει χαρακτηρίσει την στρατηγική που θέλει να ακολουθήσει η πλατφόρμα όταν εκείνος αποκτήσει τον έλεγχο της.

Ο Μασκ ανέπτυξε την θεωρία του σύμφωνα με την οποία «υπάρχει η ελευθερία του λόγου και η ελευθερία της πρόσβασης στον λόγο». Η ιδέα του Μασκ είναι ότι θα πρέπει να μπορεί κάποιος να λέει ελεύθερα την γνώμη του αρκεί να μην παραβαίνει κάποιο υφιστάμενο νόμο αλλά χωρίς αυτή η γνώμη αν είναι νόμιμη μεν ακραία ή αμφιλεγόμενη δε να βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να διαδίδεται στην κοινότητα.

«Ο καθένας μπορεί να πάει στην μέση της πλατείας Τάιμς Σκουέαρ και να πει ότι θέλει, να αρνηθεί για παράδειγμα το Ολοκαύτωμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η άποψη αυτή πρέπει να προωθηθεί σε εκατομμύρια ανθρώπους. Πιστεύω λοιπόν ότι πρέπει να αφήνουμε τους ανθρώπους να λένε ότι θέλουν ακόμη και εξωφρενικά πράγματα που βρίσκονται βέβαια εντός νομικών πλαισίων αλλά αυτά να μην αναπαράγονται και να μην είναι εύκολα προσβάσιμα σε άλλους» είπε ο Μασκ χαρακτηρίζοντας αυτές τις απόψεις «απαίσιες αλλά νόμιμες».

Δεν εξήγησε όμως πώς μπορεί να υλοποιηθεί αυτό πρακτικά, πώς δηλαδή μπορεί να ρυθμιστεί το Twitter έτσι ώστε να διατυπώσει κάποιος μια εξωφρενική άποψη και αυτή να μπει σε ένα καθεστώς… εξορίας ή απομόνωσης από την υπόλοιπη κοινότητα της πλατφόρμας και των social media γενικότερα. Δεν εξήγησε επίσης αν θεωρητικά υπάρξει τέτοιος μηχανισμός γιατί κάποιος που θέλει να διατυπώνει ανοικτά τις απόψεις του ακόμη και αν γνωρίζει ότι είναι ακραίες θα γίνεται χρήστης του Twitter αν γνωρίζει ότι οι απόψεις του δεν θα λογοκριθούν μεν αλλά θα παραμείνουν αθέατες για τους άλλους χρήστες;

Οσον αφορά την τηλεργασία ο Μασκ επανέλαβε στους εργαζομένους του Twitter όσα είχε αναφέρει στο πρόσφατο e-mail του στους εργαζομένους της Tesla στον διοικητικό τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, αφού οι εργάτες στους χώρους παραγωγής των αυτοκινήτων έχουν επιστρέψει φυσικά στις θέσεις τους. Ο Μασκ ανέφερε στο e-mail ότι πρέπει όλοι εργαζόμενοι να επιστρέψουν στην θέση τους στα γραφεία και ότι μόνο σε ειδικές περιπτώσεις που θα εγκρίνει ο ίδιος θα υπάρξει δυνατότητα τηλεργασίας.

Ο επιχειρηματίας είπε στους εργαζόμενους του Twitter ότι θεωρεί απαραίτητη την φυσική παρουσία στους χώρους εργασίας. Είπε επίσης ότι αν κάποιος αποδειχθεί ότι μπορεί να είναι «εξαιρετικά αποτελεσματικός» από το σπίτι τότε θα του επιτρέψει να εργάζεται από εκεί όμως όπως είπε ακόμη και αυτός θα πρέπει κάποιες φορές να πηγαίνει στο γραφείο να έρχεται σε επαφή με τους συναδέλφους του.

Στο ερώτημα που δέχτηκε για τυχόν πρόγραμμα απολύσεων ή εθελούσιας εξόδου προσωπικού ο Μασκ απέφυγε να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση αφήνοντας το θέμα αυτό να αιωρείται δημιουργώντας φυσικά ανησυχία στους εργαζομένους. Ο Μασκ είπε τέλος ότι θέλει να ακολουθήσει τακτικές που έχουν άλλες πλατφόρμες όπου οι δημιουργοί περιεχομένου έχουν οικονομικές απολαβές από αυτό το περιεχόμενο αλλά και να δημιουργηθούν νέες πηγές εσόδων για την πλατφόρμα.