Skip to main content

Ανακαλύφθηκε περιπλανώμενη μαύρη τρύπα στον γαλαξία μας

Γνωρίζαμε την ύπαρξη άστρων και πλανητών που εξαιτίας διαφόρων κοσμικών φαινομένων «αποκολλήθηκαν» από το σημείο στο οποίο δημιουργήθηκαν και από τα αστρικά και πλανητικά συστήματα στα οποία ανήκαν και περιπλανιούνται ολομόναχα στο Σύμπαν. Μάλιστα για κάποια άστρα υπάρχουν ενδείξεις ότι πραγματοποιούν διαγαλαξιακά ταξίδια ταξιδεύοντας όχι μόνο μέσα στον γαλαξία τους αλλά φεύγοντας από αυτόν και πηγαίνοντας σε κάποιον άλλο.

Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι υπάρχουν και μαύρες τρύπες με ανάλογη συμπεριφορά. Μάλιστα κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 100 εκατ. περιπλανώμενες μαύρες τρύπες μέσα στον γαλαξία μας αλλά είναι φυσικά εξαιρετικά δύσκολος ο εντοπισμός τους αφού οι ίδιες δεν είναι εντοπίσημες από μόνες τους ενώ δεν υπάρχει και ύλη που να αλληλεπιδρά γύρω τους για να εντοπιστούν όπως συμβαίνει με τις συμβατικές μαύρες τρύπες.

Δύο ανεξάρτητες ερευνητικές μελέτησαν τα ίδια δεδομένα από επίγεια τηλεσκόπια και το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και εντόπισαν ένα μυστηριώδες κοσμικό σώμα που όλα δείχνουν ότι πρόκειται για μία περιπλανώμενη μαύρη τρύπα. Το μυστηριώδες κοσμικό σώμα τρύπα εντοπίστηκε σε απόσταση πέντε χιλιάδων ετών φωτός από τη Γη εντός της σπείρας Καρίνας-Τοξότη (που ονομάζεται επίσης σπείρα ή βραχίονας Τοξότης) του γαλαξία μας.

Μια περιπλανώμενη μαύρη τρύπα στρεβλώνει τον χωροχρόνο γύρω από αυτή δημιουργώντας συνθήκες του φαινομένου που είναι γνωστό ως «βαρυτικός φακός». Πρόκειται για ένα φαινόμενο καμπύλωσης του φωτός κατά το οποίο το φως ενός κοντινότερου στον παρατηρητή κοσμικού σώματος (ενός άστρου, γαλαξία ή στην περίπτωση μας μιας μαύρη τρύπας) λειτουργεί ως μεγεθυντικός φακός επιτρέποντας του να δει ένα άλλο κοσμικό σώμα που «κρύβεται» πίσω τους σε πολύ πιο μακρινή απόσταση.

Οι ερευνητές παρατήρησαν άστρα πίσω από αυτό το μυστηριώδες και αόρατο κοσμικό σώμα για αυτό και η εκτίμηση τους είναι ότι πρόκειται για μια μαύρη τρύπα. Όμως οι δύο ερευνητικές ομάδες έχουν κάνει διαφορετικές εκτιμήσεις όσων αφορά την μάζα αυτού το κοσμικού σώματος με την μια ομάδα να κάνει λόγο για ένα σώμα επτά φορές μεγαλύτερο από τον Ήλιο και την άλλη ομάδα να κάνει λόγο για ένα σώμα περίπου 2-4 φορές μεγαλύτερο από το μητρικό μας άστρο. Αυτή η ασυμφωνία στην μέτρηση του κοσμικού δημιουργεί κάποιες υποψίες ότι το σώμα αυτό να μην είναι τελικά μια μαύρη τρύπα αλλά ένα άστρο νετρονίου.

Οι αστέρες νετρονίων είναι τα εξαιρετικά συμπιεσμένα απομεινάρια μεγάλων άστρων που έγιναν σουπερνόβα και είναι τα πιο πυκνά «κανονικά» αντικείμενα στο γνωστό σύμπαν (οι μαύρες τρύπες, από τεχνικής άποψης, έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα, αλλά δεν θεωρούνται ακριβώς «κανονικά» αντικείμενα). Μία ποσότητα υλικού αστέρα νετρονίου μεγέθους κύβου ζάχαρης θα ζύγιζε 100 εκατομμύρια τόνους στη Γη. Ακόμη και αν έχουμε να κάνουμε τελικά με ένα άστρο νετρονίου η ανακάλυψη εξακολουθεί να θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική.