Skip to main content

«Παρότρυνση» του Instagram: «Ηλίθια άσχημη χοντρή, να αυτοκτονήσεις»

Δημιουργήσε τον πρώτο της λογαριασμό στο Instagram σε ηλικία 11 ετών, εν αγνοία των γονιών της και κατά παράβαση του ορίου της ελάχιστης ηλικίας των 13 ετών που έχει θέσει ως όρο η πλατφόρμα.

Το νεαρό κορίτσι, τότε μαθήτρια της Πέμπτης Δημοτικού, εθίστηκε, γεγονός που προκάλεσε  διατροφική διαταραχή, αυτοτραυματισμό και σκέψεις αυτοκτονίας για αρκετά χρόνια, σύμφωνα με την μήνυση κατά της Meta, από  το Social Media Victims Law Center, ομάδας που υποστηρίζει οικογένειες εφήβων οι οποίοι βλάπτονται από το διαδίκτυο.

Η 19χρονη, πλέον, Αλέξις Σπενς, που κάποτε ήταν γεμάτη αυτοπεποίθηση,  σύμφωνα  με το nbc, έχει ήδη νοσηλευτεί για κατάθλιψη, άγχος και ανορεξία  ως αποτέλεσμα «του επιβλαβούς περιεχομένου και των χαρακτηριστικών του Instagram που προωθούνται στην προσπάθειά του να αυξηθεί η αφοσίωση των χρηστών», αναφέρει η μήνυση.

Σε ηλικία 12 ετών, έφτιαξε μια ζωγραφιά του εαυτού της να κλαίει στο πάτωμα δίπλα στο τηλέφωνό της με τις λέξεις «ηλίθια άσχημη χοντρή» στην οθόνη και «να αυτοκτονήσεις». Μέχρι τα 15 της, λάμβανε ψυχιατρική θεραπεία για την ανορεξία, την πρόκληση εμετών και τον αυτοκτονικό ιδεασμό της 

«Σίγουρα ήταν πραγματικά τραυματικό», είπε η  κοπέλα, σε μια συνέντευξη. «Είναι  εικόνες που έχουν ριζώσει  στο μυαλό μου».Η μήνυση,  επικαλείται σε μεγάλο βαθμό τα Facebook Papers, ένα αρχείο εσωτερικών εγγραφων της Meta που διέρρευσαν το περασμένο φθινόπωρο και αποκάλυψαν ότι ο τεχνολογικός γίγαντας γνώριζε ότι το Instagram επηρρέαζε επι το δυσμενέστερο την εικόνα του σώματος, κυρίως των έφηβων κοριτσιών, και προκαλούσε διάφορα ζητήματα ψυχικής υγείας.

Στο αποκορύφωμα του εθισμού της στο Instagram, η Αλέξις  είπε ότι είχε πολλούς λογαριασμούς με τους οποίους συνδεόταν  στη μέση της νύχτας για να μην το καταλάβουν οι γονείς της, οι οποίοι είχαν αρχίσει να ανησυχούν για την ολοένα και πιο εχθρική και αλλαγμένη συμπεριφορά της

Μια φορά, αντιδρώντας έκανε τρύπα στον τοίχο με μπουνιά, όταν προσπάθησαν να της αφαιρέσουν τη συσκευή, σημείωνεται στην αγωγή, που αποδίδει τη συμπεριφορά της στον «εθιστικό σχεδιασμό και τα χαρακτηριστικά του προϊόντος του Instagram».

Σε μια συνέντευξή της αφηγήθηκε πώς η αλγοριθμικά επιμελημένη σελίδα της στο Instagram Explore ήταν γεμάτη για χρόνια με “thinspo” ή “thin-spiration”, φωτογραφίες αδυνατισμένων νεαρών κοριτσιών και μοντέλων, τις οποίες στη συνέχεια φύλαγε για να τις κοιτάζει για «κίνητρο» όποτε ένιωθε πεινασμένη. Το Instagram της συνιστούσε επίσης αλγοριθμικά λογαριασμούς για να ακολουθήσει, συμπεριλαμβανομένων πολλών που προσέφεραν οδηγίες για πρόκληση εμετού μετά από φαγητό και ακραίες δίαιτες, ανέφερε η αγωγή.

«Αρχίσαμε να τη χάνουμε σιγά σιγά ι», είπε η μητέρα της  Καθλίν. «Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα, επειδή πολεμούσαμε μια εταιρεία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και έχουμε  διαφορετικά συμφέροντα. Και το δικό τους δεν είναι η κόρη μου»

Η 19χρονη τώρα ζει με τους γονείς της στο Λονγκ Άιλαντ μαζί με τον σκύλο θεραπείας της, τον Ντράκο, ο οποίος τους ειδοποιεί για τον αυτοτραυματισμό και τις διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές της και διασφαλίζει ότι δεν είναι ποτέ μόνη της.

Η μήνυση

 Σύμφωνα με την μύνηση  η μηχανή του Instagram  καθοδήγησε το κορίτσι σε περιεχόμενο που εξυμνούσε την ανορεξία και την αυτοκαταστροφή και ενθάρρυνε συστηματικά τον εθισμό της στη χρήση της εφαρμογής.

«Αν κοιτάξετε την εκτεταμένη έρευνα που έκανε [η Meta], ήξεραν ακριβώς τι έκαναν στα παιδιά και παρά ταύτα συνέχισαν να το κάνουν», δήλωσε ο ιδρυτής του Social Media Victims Law Center, Mάθιου Μπέργκμαν  «Μακάρι να μπορούσα να πω ότι η περίπτωση της Αλέξις είναι μοναδική. Η μόνη διαφορά είναι ότι επέζησε» δήλωσε ο Μπέργκμαν.

Ο ίδιος εκπροσωπεί επίσης την Τάμι Ροντρίγκεζ, η οποία κατέθεσε μήνυση τον Ιανουάριο κατά της Meta και της Snap, της μητρικής εταιρείας του Snapchat, για τον ρόλο τους στην αυτοκτονία της 11χρονης κόρης της το περασμένο καλοκαίρι.

naftemporiki.gr