Skip to main content

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb «ξεδιπλώθηκε» και αναλαμβάνει δράση (βίντεο)

Η επιστημονική κοινότητα και η ανθρωπότητα πανηγύρισε τα Χριστούγεννα την εκτόξευση του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb. Μετά από πολυετείς καθυστερήσεις και αναβολές το μεγαλύτερο σε μέγεθος και πιο ισχυρό διαστημικό τηλεσκόπιο που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα ξεκίνησε το ταξίδι του για την εξερεύνηση του Σύμπαντος.

Όμως η εκτόξευση ήταν μεν μια σημαντική νίκη αλλά χρειάζονταν μερικές ακόμη για να ολοκληρωθεί το εγχείρημα με επιτυχία. Το James Webb αποτελείται από διάφορα μεγάλα σε όγκο αλλά ταυτόχρονα ιδιαίτερα ευαίσθητα συστήματα και όργανα τα οποία έπρεπε σταδιακά και όσο το τηλεσκόπιο ταξιδεύει στο σημείο που θα εγκατασταθεί να τεθούν σε λειτουργία. Τα τρία σημαντικότερα όργανα/συστήματα του τηλεσκοπίου που χωρίς την ομαλή λειτουργία τους η αποστολή δεν θα έχει επιτυχία είναι η κεραία επικοινωνίας με τη Γη, η θερμική του ασπίδα και φυσικά τα δύο του κάτοπτρα. 

Τα τρία αυτά συστήματα ήταν «διπλωμένα» στο σώμα του τηλεσκοπίου κατά την εκτόξευση του και έπρεπε να ξεδιπλωθούν με επιτυχία καθώς το τηλεσκόπιο ταξιδεύει στον προορισμό του. Το πιο μικρό από τα τρία συστήματα, η κεραία επικοινωνίας ήταν αυτό που οι επιτελείς της αποστολής είχαν προγραμματίσει να ξεδιπλωθεί πρώτο κάτι που έγινε με επιτυχία. Σειρά είχε η θερμική ασπίδα που αποτελείται από πέντε μεγάλα στρώματα προστασίας του τηλεσκοπίου που το διατηρούν στις σωστές για την λειτουργία του θερμοκρασίες. Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας ξεδιπλώθηκε η ασπίδα και σειρά είχε αρχικά το μικρό δευτερεύον κάτοπτρο του τηλεσκοπίου και στη συνέχεια το πρωτεύον κάτοπτρο που είναι 6,5 φορές μεγαλύτερο από αυτό του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble.

Όπως ανακοίνωσε η NASA η διαδικασία… ξεδιπλώματος στα δύο κάτοπτρα ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Κυριακή 9 Ιανουαρίου γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία ότι οι πιο δύσκολες φάσεις της αποστολής έχουν ξεπεραστεί και τώρα απομένει να φθάσει το τηλεσκόπιο στο σημείο που θα εγκατασταθεί το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 1,5 εκατ. χλμ. από τη Γη. Όταν φθάσει στον προορισμό του κάτι αναμένεται να γίνει τα επόμενα 24ωρα θα ξεκινήσει η προσπάθεια να τεθούν σε λειτουργία όλοι οι υπόλοιποι μηχανισμοί και όργανα του. Όταν ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία θα ξεκινήσει μια περίοδος δοκιμών της λειτουργίας του τηλεσκοπίου η οποία υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει περίπου πέντε μήνες και στη συνέχεια θα δοθεί η άδεια για να ξεκινήσει τις έρευνες.

Όπως είναι ευνόητο σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα των τομέων της αστρονομίας, της Φυσικής, της κοσμολογίας κ.α. απέστειλε στη NASA αιτήματα για πραγματοποίηση ερευνών. Περισσότερες από 1,200 προτάσεις από επιστήμονες 44 χωρών έφθασαν στην αμερικανική διαστημική υπηρεσία για χρησιμοποίηση του James Webb τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του που ονομάζεται Κύκλος 1. Επελέγησαν τελικά 286 εξ αυτών οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα μελετών από πολλούς τομείς.