Skip to main content

Τζέφρι Μπάουερ: O «φωτογράφος» της μαύρης τρύπας του γαλαξία μας μιλά στη «Ν»

Του Θοδωρή Λαΐνα

Τον γύρο του κόσμου κάνει από χθες το απόγευμα η ανακοίνωση της φωτογράφησης της μαύρης τρύπας που βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία μας. Το επίτευγμα που έγινε με τη χρήση του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων (ΕΗΤ) είναι αποτέλεσμα προσπάθειας που διήρκεσε πέντε χρόνια και συμμετείχαν περισσότεροι από 300 ερευνητές 80 ερευνητικών φορέων πολλών χωρών.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση αυτής της ιστορικής στιγμής για την αστρονομία και την επιστήμη γενικότερα η «Ν» επικοινώνησε με τον Τζέφρι Μπάουερ, Project Scientist του ETH ο οποίος επέβλεπε και συντόνιζε τους ερευνητές,

«Αυτή η φωτογραφία είναι το τελικό αποτέλεσμα δεκαετιών έρευνας. Αποτελεί την πρώτη απευθείας εικόνα της μαύρης τρύπας στο κέντρο του γαλαξία μας και παρέχει ισχυρές αποδείξεις επιβεβαίωσης της θεωρίας της Γενικής Σχετικότητας του Αΐνστάιν» δήλωσε στη «Ν» ο Μπάουερ.

Στην εικόνα που κατέγραψε το ETH διακρίνεται ο δακτύλιος κοσμικής ύλης που περιβάλλει τον Τοξότη Α*, την μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας που βρίσκεται σε απόσταση 27 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς.

Η μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο του δακτυλίου είναι φυσικά απόλυτα σκοτεινή και δεν υπάρχει τρόπος οπτικής καταγραφής της όμως από προηγούμενες μελέτες γνωρίζουμε ότι έχει μάζα περίπου 4 εκατ. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου.

Η πρώτη φωτογραφία μιας μαύρης τρύπας στο Σύμπαν είχε καταγραφεί και πάλι από το ETH πριν από τρία χρόνια και ήταν μια μαύρη τρύπα στον γαλαξία Μ87 που βρίσκεται σε απόσταση 54 εκατ. ετών φωτός από εμάς.

Παρά το γεγονός ότι ο Τοξότης Α* βρίσκεται πολύ πιο κοντά στη Γη και άρα θεωρητικά ήταν πιο εύκολη δουλειά η φωτογράφηση του εντούτοις στην περιοχή που βρίσκεται η μαύρη τρύπα υπάρχει πολύ σκόνη η οποία δημιουργεί ένα πέπλο που εμποδίζει την παρατήρηση της.