Skip to main content

Ουκρανοί αστρονόμοι ανακάλυψαν πέντε εξωκομήτες

Μπορεί ο πόλεμος στην Ουκρανία να συνεχίζεται αυτό όμως δεν εμπόδισε μια ομάδα Ουκρανών αστρονόμων να συνεχίσει το ερευνητικό της έργο και να πραγματοποιήσει μια πολύ ενδιαφέρουσα ανακάλυψη. Αστρονόμοι του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Ουκρανίας και του Αστεροσκοπείου του Εθνικού Πανεπιστημίου του Κιέβου έστρεψαν τα τηλεσκόπια τους στο Beta Pictoris, ένα άστρο ηλικίας μόλις 20 εκατ. ετών που βρίσκεται σε απόσταση 63 ετών φωτός από τη Γη και έχει μάζα περίπου δύο φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο και είναι οκτώ φορές πιο φωτεινό.

Το άστρο διαθέτει όπως τα περισσότερα νεαρά άστρα ένα δίσκο κοσμικής ύλης (σκόνη, αέρια) και δημιουργείται εκεί ένα πλανητικό σύστημα αφού έχουν ήδη εντοπιστεί δύο εξωπλανήτες. Ο ένας εξ αυτών είναι γιγάντιος αφού εκτιμάται ότι διαθέτει μάζα 9-13 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Δία.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Astronomy & Astrophysics» οι ερευνητές παρουσιάζουν την ανακάλυψη πέντε εξωκομητών που «κυκλοφορούν» σε αυτό το υπό διαμόρφωση νέο πλανητικό σύστημα. Όπως και οι πλανήτες που ανακαλύπτονται έξω από το ηλιακό μας σύστημα ονομάζονται εξωπλανήτες έτσι και όλα τα υπόλοιπα διαστημικά σώματα ονομάζονται «εξωδορυφόροι», «εξωκόμητες» κοκ. Οι ερευνητές έκαναν την ανακάλυψη ανέλυσαν δεδομένα του διαστημικού τηλεσκοπίου TESS. Η ανακάλυψη αναμένεται να βοηθήσει στην κατανόηση της ανάπτυξης των πλανητικών συστημάτων.