Το 1966 έκανε πρεμιέρα η ταινία «Φανταστικό Ταξίδι» στην οποία μια ομάδα γιατρών εισέρχεται σε ένα υποβρύχιο το οποίο συρρικνώνεται τόσο ώστε να εισέλθει στον οργανισμό ενός ασθενούς για να αντιμετωπίσουν μια θρόμβωση. Η ιδέα αυτή παρέμεινε διαχρονικά ζωντανή στην επιστημονική κοινότητα και μόλις η εξέλιξη της τεχνολογίας το επέτρεψε ξεκίνησε η προσπάθεια εισαγωγής στον ανθρώπινο οργανισμό «γιατρών» που θα πραγματοποιούν κάθε είδους ενέργειες (παροχή φαρμάκων, επεμβάσεις κ.α.) στα σημεία που υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Οι «γιατροί» αυτοί έχουν τη μορφή νανορομπότ που εισέρχονται στον οργανισμό ασθενών για να εκτελούν ιατρικές αποστολές. Τα τελευταία χρόνια ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο έχουν παρουσιάσει διαφόρων ειδών τέτοια νανορομπότ.
Η τελευταία προσπάθεια έγινε από ερευνητές της αμερικανικής νεοφυούς εταιρείας Bionaut Labs και των περίφημων ερευνητικών ινστιτούτων Μαξ Πλανκ στη Γερμανία. Η ερευνητική ομάδα δημιούργησε νανορομποτάκια που εισέρχονται στον εγκέφαλο ενός ασθενούς και καθοδηγούμενα από μαγνήτες που τοποθετούνται στο κρανίο του ασθενούς πηγαίνουν στον προορισμό τους με ασφαλή διαδρομή, χωρίς δηλαδή να προκαλέσουν κάποια ζημιά στον εγκέφαλο στην πορεία τους.
Σύμφωνα με τους δημιουργούς τους τα συγκεκριμένα ρομποτάκια μπορούν να καταστρέφουν καρκινικούς εγκεφαλικού όγκους που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με χημειοθεραπεία ή χειρουργική επέμβαση. Τα νανορομποτάκια αυτά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στη θεραπεία σπάνιων ασθένειών όπως το σύνδρομο Dandy-Walker που είναι μία σπάνια συγγενής δυσπλασία. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε την έναρξη κλινικών δοκιμών αυτών των νανορομπότ οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν σε δύο χρόνια.