Ηλιακές κηλίδες ονομάζονται τα σημεία του Ήλιου στα οποία υπάρχει έντονη μαγνητική δραστηριότητα η οποία παράγει πολλές φορές εκρήξεις οι οποίες έχουν λάβει την ονομασία «ηλιακές εκλάμψεις». Οι εκρήξεις αυτές είναι εξαιρετικά λαμπρές και εξαπολύουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Ένα «τσουνάμι» ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων ξεκινά από το σημείο της έκρηξης και αν φτάσει στη Γη δεν μπορεί να διαπεράσει την ατμόσφαιρα αλλά προκαλεί φυσικά φαινόμενα όπως το σέλας ενώ παράλληλα μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργίες στους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι επιστήμονες παρακολουθούν συνεχώς με επίγεια και διαστημικά όργανα τη δραστηριότητα του μητρικού μας άστρου και ανάμεσα στα άλλα παρακολουθούν τις ηλιακές κηλίδες κάποιες εκ των οποίων εξακολουθούν να είναι ενεργές και κάποιες όχι οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «νεκρές».
Όμως μια τέτοια νεκρή κηλίδα με την κωδική ονομασία AR2987 φαίνεται ότι… αναστήθηκε και εκτόξευσε στις 11 Απριλίου προς τη Γη μια «μπάλα» πλάσματος (ιονισμένο αέριο) η οποία είναι πιθανό να φτάσει στον πλανήτη μας στις 14 Απριλίου προκαλώντας έντονα φαινόμενα σέλαος και προβλήματα στους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους. Η χθεσινή έκρηξη ανήκει στην κατηγορία C που είναι ο πιο ασθενής τύπος ηλιακών εκρήξεων γεγονός που κάνει μικρότερο το εύρος της απειλής.