O ρομποτικός εξερευνητής της NASA Curiosity συνεχίζει απτόητος δέκα χρόνια μετά την προσεδάφιση του στον Άρη να εξερευνά τον πλανήτη και να μας μεταδίδει σημαντικά στοιχεία αλλά και μοναδικές εικόνες από αυτόν. Το ρόβερ προσεδαφίστηκε στην περιοχή Αιολίς Πάλους του κρατήρα Γκέιλ στον Άρη στις 6 Αυγούστου 2012. Η αποστολή είχε διετή διάρκεια αλλά η επιτυχία και η αντοχή του ρόβερ υποχρέωσε τους επιτελείς της NASA να δώσουν μια παράταση η οποία αποδείχθηκε διαρκείας.
Οι στόχοι του ρομπότ είναι να ερευνήσει το κλίμα και τη γεωλογία του Άρη και να διαπιστώσει εάν ο κρατήρας Γκέιλ προσέφερε ποτέ ευνοϊκές περιβαλλοντολογικές συνθήκες για την ύπαρξη κάποιων μορφών ζωής. Πριν από λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι το ρόβερ έχει υποστεί σημαντικές φθορές στις ρόδες του αλλά προς το παρόν είναι ακόμη σε θέση να κινείται και να συνεχίζει την αποστολή του. Στα τέλη Δεκεμβρίου το Curiosity είχε καταγράψει εικόνες από τον ουρανό του Άρη. Πιο συγκεκριμένα κατέγραψε εικόνες από τα σύννεφα του Άρη τα οποία αποτελούνται από παγωμένο διοξείδιο του άνθρακα.
Η εξαιρετικά λεπτή ατμόσφαιρα του Κόκκινου Πλανήτη καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την καταγραφή εικόνων από τις δομές και τα φαινόμενα που υπάρχουν και εξελίσσονται εκεί, επιπλέον οι κάμερες του Curiosity δεν είναι σχεδιασμένες για να κάνει λεπτομερείς ατμοσφαιρικές παρατηρήσεις αλλά γεωλογικές παρατήρησεις. Παρόλα αυτά οι τεχνικοί της NASA επεξεργάστηκαν τις εικόνες των νεφών του Άρη που κατέγραψε το ρόβερ και δημιούργησαν ένα βίντεο το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα και δείχνουν καθαρά και με λεπτομέρειες τα τοξικά νέφη που σχηματίζονται σε ύψος 80 χλμ. από την επιφάνεια του πλανήτη.
Πριν από ένα μήνα το Curiosity ανίχνευσε την υπογραφή άφθονου «ελαφρού» άνθρακα στον ‘Αρη, για τον οποίο υπάρχουν τρεις πιθανές εξηγήσεις: να προέρχεται από χημικές αντιδράσεις στην ατμόσφαιρα λόγω της υπεριώδους ακτινοβολίας, να δημιουργήθηκε από περαστικό νέφος κοσμικής σκόνης ή να έχει “ντόπια” βιολογική προέλευση, έχοντας παραχθεί στο παρελθόν από μορφές μικροβιακής ζωής, όπως συμβαίνει και στη Γη.