Skip to main content

Ανακαλύφθηκε πλανήτης με θερμοκρασία που λιώνει το σίδηρο

Με τον όρο «καυτός Δίας» οι επιστήμονες περιγράφουν πλανήτες αερίου με μέγεθος παρόμοιο ή και μεγαλύτερο από αυτό του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος οι οποίοι βρίσκονται πολύ κοντά στο μητρικό του άστρο και οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται σε αυτούς είναι εξαιρετικά υψηλές.

Επειδή ο σχηματισμός γιγάντων αερίου σε κοντινή απόσταση από τα άστρα δεν προβλέπεται από τα πλανητικά μοντέλα οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτοί οι πλανήτες έχουν σχηματιστεί σε μεγάλη απόσταση από το μητρικό του άστρο και για κάποιο λόγο μετακινήθηκαν αργότερα στην θέση που βρίσκονται σήμερα. Για αυτό τον λόγο θεωρούνται σπάνια πλανητών και κάθε φορά που εντοπίζεται ένας καυτός Δίας αποτελεί σημαντική είδηση.

Ένας ακόμη καυτός Δίας εντοπίσθηκε στο γαλαξία μας και μάλιστα με ένα όργανο που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά για μια τέτοια ανακάλυψη. Πρόκειται για τον TOI-1789b που βρίσκεται σε απόσταση 725 ετών από την Γη. Ο εξωπλανήτης είναι 1,4 φορές μεγαλύτερος από τον Δία σε μέγεθος αλλά έχει 30% μικρότερη μάζα. Ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από το άστρο του σε περίπου 75 ώρες και οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται σε αυτόν πλησιάζουν τους 1,800 βαθμούς Κελσίου δημιουργώντας ένα κολασμένο κόσμο στον οποίο λιώνει γρήγορα ακόμη και ο σίδηρος.

Η ανακάλυψη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society» έγινε από επιστήμονες του Physical Research Laboratory , ένα ερευνητικό τμήμα της υπηρεσίας Διαστήματος της Ινδίας.  Οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν τον πλανήτη με την βοήθεια του PARAS, ενός φασματογράφου οπτικών ινών που είναι συνδεδεμένος με το τηλεσκόπιο του αστεροσκοπείου που υπάρχει στο όρος Άμπου στην Ινδία. Τα χαρακτηριστικά του πλανήτη και ειδικά η δυσαναλογία μεγέθους και μάζας αναμένεται να προσφέρουν νέα στοιχεία στους επιστήμονες για τους μηχανισμούς σχηματισμού πλανητών.