Skip to main content

Εφαρμογή επικοινωνίας για άτομα με προβλήματα ομιλίας

Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας έδωσε ελπίδες ότι θα βοηθήσει στην βελτίωση της επικοινωνίας των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ομιλίας. Όμως μέχρι σήμερα κανένα σύστημα αναγνώρισης φωνής δεν έχει καταφέρει να ανταποκριθεί σε αυτό το ζήτημα. Ακόμη και τα πιο προηγμένα συστήματα αναγνώρισης φωνής δυσκολεύονται να καταλάβουν τα άτομα με προβλήματα ομιλίας.

Λύση στο πρόβλημα θέλει να δώσει η Google. Ο γίγαντας των διαδικτυακών υπηρεσιών ανακοίνωσε ότι οι τεχνικοί της ανέπτυξαν μια νέα εφαρμογή για τις συσκευές που χρησιμοποιούν λογισμικό Android. Η εφαρμογή ονομάζεται Project Relate και σύμφωνα με την εταιρεία μπορεί να κατανοεί τι λένε τα άτομα με προβλήματα ομιλίας και να τους επιτρέπει να επικοινωνούν τόσο με άλλα άτομα όσο και με το Assistant, το πρόγραμμα φωνητικών εντολών της Google για φορητές ηλεκτρονικές συσκευές (κινητά τηλέφωνα, tablet).

«Η συμβατική τεχνολογία αναγνώρισης φωνής δε λειτουργεί καλά για τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ομιλίας επειδή οι αλγόριθμοι δεν έχουν εκπαιδευθεί σε δείγματα της φωνής και του λόγου τους» αναφέρει η Τζούλι Κατιό, εμπορική διευθύντρια του τμήματος Google Research.

Η εφαρμογή θα ενσωματώνει τεχνολογία η οποία θα εκπαιδεύεται στο μοτίβο ομιλίας του χρήστη της. Όταν κάποιος ενεργοποιήσει την εφαρμογή στην συσκευή του θα του ζητηθεί να επαναλάβει κάποιες φράσεις για δημιουργήσει η εφαρμογή το μοντέλο που θα το βοηθά να κατανοεί τι λέει κάθε φορά ο χρήστης. Η εφαρμογή θα λειτουργεί ως… στενογράφος καταγράφοντας σε μορφή κειμένου όσα λέει ο χρήστης ώστε να μπορεί αυτός στη συνέχεια να τα δείξει στην οθόνη του κινητού σε αυτόν που θέλει να επικοινωνήσει ή να τα αποστείλει με κάποιο μήνυμα. Η εφαρμογή μπορεί επίσης να εκφωνήσει αυτό που είπε ο χρήστης και να συνδεθεί με το Assistant. Ξεκινά τώρα η φάση των δοκιμών της εφαρμογής και αναμένονται τα αποτελέσματα τους.