Skip to main content

Εξωγήινο masterchef: Τα πρώτα τάκος διαστημικής παραγωγής

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) έχει γίνει πεδίο καλλιέργειας και ανάπτυξης διαφόρων ειδών τροφίμων ακόμη και ποτών όπως κρασί. H NASA ανακοίνωσε ότι οι αστροναύτες της κατάφεραν να καλλιεργήσουν με επιτυχία στον σταθμό πιπεριές τσίλι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Μάλιστα οι αστροναύτες χρησιμοποίησαν τις πιπεριές και έφτιαξαν τάκος βγαίνοντας με αυτό τον τρόπο για λίγο έξω από την συνήθη διατροφική τους ρουτίνα.

«Η έρευνα αυτή συμπεριελάμβανε και μικροβιακές αναλύσεις για την κατανόηση της συμπεριφοράς και αλληλεπίδρασης των μικροβίων των φυτών στις διαστημικές συνθήκες. Στόχος ήταν επίσης να διαπιστωθεί από τους αστροναύτες η γεύση, η υφή και τα επίπεδα θρεπτικών ουσιών των πιπεριών που για πρώτη φορά καλλιεργούνται στο Διάστημα» αναφέρει στην ανακοίνωση της η NASA.

Οι πιπεριές τσίλι καλλιεργούνται από τον περασμένο Ιούλιο στον διαστημικό σταθμό και επιλέχθηκε μια ποικιλία από την διάσημη για την καλλιέργεια πιπεριών τσίλι κοιλάδα Χατς στο Νέο Μεξικό. Σύμφωνα με τα στελέχη του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού η συγκεκριμένη καλλιέργεια ήταν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και με ιδιαίτερες προκλήσεις πειράματα από όσα έχουν γίνει γενικότερα στον ISS.

Καλλιεργήθηκαν κόκκινες αλλά και πράσινες πιπεριές τσίλι οι οποίες καταναλώθηκαν αμέσως μόλις έγινε η κοπή τους από το φυτό. Η επιτυχία της καλλιέργειας των πιπεριών τσίλι στον ISS κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική αφού θεωρείται ένα φυτό ιδανικό για καλλιέργεια στο Διάστημα επειδή γονιμοποιείται εύκολα και έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να επιβιώσει σε συνθήκες όπου τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα είναι πολύ υψηλά.