Skip to main content

Οι μαγνήτες ίσως καθαρίσουν τη «χωματερή» που πολιορκεί τη Γη

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Γιούτα στις ΗΠΑ παρουσίασαν μια νέα μέθοδο η οποία όπως υποστηρίζουν ότι δίνει λύσεις στο πρόβλημα των αποκαλούμενων διαστημικών σκουπιδιών. Όπως συμβαίνει διαχρονικά με τον άνθρωπο η δραστηριότητα του αφήνει πίσω του και πολλά σκουπίδια. Δεν αποτέλεσε εξαίρεση η παρουσία μας και μακριά από τον πλανήτη μας. Η διαστημική δραστηριότητα της ανθρωπότητας από την δεκαετία του 1950 έχει δημιουργήσει μια πραγματική διαστημική χωματερή.

Υπολογίζεται ότι περίπου 130 εκατ. αντικείμενα κάτω του ενός εκατοστού βρίσκονται σε τροχιά γύρω από την Γη. Υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο αντικείμενα με μέγεθος 1-10 εκατοστά και περίπου 40 χιλιάδες αντικείμενα με μέγεθος άνω των δέκα εκατοστών τα οποία κινούνται με ταχύτητες περίπου 30 χιλιάδων χλμ./ώρα. Τα μεγαλύτερα αντικείμενα αποτελούν και τον μεγάλο πονοκέφαλο των διαστημικών υπηρεσιών αφού αν πέσουν πάνω σε κάποιο εν λειτουργία δορυφόρο, διαστημικό σκάφος ή διαστημικό σταθμό μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ακόμη και μη διορθώσιμες ζημιές.

Πρόσφατα το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού υποχρεώθηκε να τον μετακινήσει από το σημείο που βρίσκεται όταν εντοπίστηκε ένα διαστημικό σκουπίδι να κινείται απειλητικά προς τον σταθμό. Πολλοί ειδικοί αναφέρουν ότι αν δεν βρεθεί σύντομα τρόπος να εξαφανίσουμε με κάποιο τρόπο τα διαστημικά σκουπίδια τότε η χωματερή αυτή θα πάρει τέτοιες διαστάσεις που θα εμποδίσει πλέον οποιαδήποτε διαστημική δραστηριότητα του ανθρώπου καθηλώνοντας μας στην Γη.

Στο τραπέζι έχουν κατατεθεί πολλές ιδέες και προτάσεις για την καταστροφή των διαστημικών σκουπιδιών. Κάποιες είναι προς το παρόν τουλάχιστον ανεφάρμοστες ενώ κάποιες άλλες ναι μεν είναι λειτουργικές αλλά αφορούν την μεμονωμένη και όχι μαζική καταστροφή διαστημικών σκουπιδιών. Είναι μέθοδοι για την εξουδετέρωση συγκεκριμένων σκουπιδιών που θεωρούνται ή είναι απειλητικά. Ακόμη όμως και για αυτές τους μεμονωμένους στόχους η προσπάθεια σύλληψης και εξουδετέρωσης τους είναι δύσκολη επειδή κινούνται με πολύ μεγάλη ταχύτητα και επιπλέον είτε έχουν πάρει ακαθόριστα σχήματα είτε περιστρέφονται και έτσι είναι πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατο να τα πιάσουν οι ρομποτικοί βραχίονες ή όποιο άλλο σύστημα εξουδετέρωσης τους.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γιούτα με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature» κάνουν λόγο για ρομποτικά συστήματα που θα χρησιμοποιούν περιστρεφόμενους μαγνήτες οι οποίοι θα θέτουν εκτός της τροχιά τους τα διαστημικά σκουπίδια όποιο σχήμα, ταχύτητα ή κίνηση έχουν αυτά. Οι μαγνήτες θα «σπρώχνουν» αυτά τα σκουπίδια είτε προς την γήινη ατμόσφαιρα για να καταστραφούν από την τριβή είτε προς διαστημικές περιοχές μακριά από την Γη.

Μάλιστα οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι έχουν βρει τον τρόπο ώστε οι μαγνήτες που προτείνουν να μπορούν να «συλλαμβάνουν» όχι μόνο μεταλλικά αντικείμενα αλλά και μη μεταλλικά που θεωρητικά ένας μαγνήτης δεν μπορεί να αλληλεπιδράσει μαζί τους. Θα πρέπει τώρα βέβαια να βρεθεί εκείνος που θα χρηματοδοτήσει την υλοποίηση αυτής της ιδέας και τη δημιουργία αυτών των μαγνητών για να διαπιστωθεί αν είναι τελικά η λύση που αναζητούμε στο πρόβλημα των διαστημικών σκουπιδιών.