Skip to main content

Η Αφροδίτη ίσως ήταν πάντα μια κόλαση

Αν και η Αφροδίτη χαρακτηρίζεται ως «δίδυμη αδελφή» της Γης ο χαρακτηρισμός αυτός απέχει έτη φωτός από την πραγματικότητα αφού η Αφροδίτη είναι ένας πολυεπίπεδα εξαιρετικά τοξικός κόσμος που απολύτως τίποτε και κανείς δεν μπορεί να επιβιώσει εκεί έστω και για λίγα λεπτά.

Όμως οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι κάποτε η Αφροδίτη ήταν ένας πλανήτης με συνθήκες φιλικές στην ζωή που για άγνωστο λόγο μετατράπηκε στη σημερινή κολασμένη κατάσταση της. Τα τελευταία χρόνια σειρά προσομοιώσεων και πλανητικών μοντέλων ενίσχυσαν αυτές τις εκτιμήσεις αφού δείχνουν ότι η Αφροδίτη ήταν ένας κατοικήσιμος κόσμος με συνθήκες φιλικές στην ζωή διαθέτοντας μεγάλους ωκεανούς και ήπιες κλιματικές συνθήκες. Μάλιστα υπάρχουν κάποιοι επιστήμονες που εκτιμούν ότι κάποιες μορφές ζωής που αναπτύχθηκαν στο πολύ μακρινό παρελθόν εξακολουθούν να υπάρχουν μέσα στα πυκνά νέφη της Αφροδίτης σε απόσταση 50 χλμ. από την επιφάνεια της.

Όμως με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Αστρονομικού Αστεροσκοπείου της Γενεύης ανατρέπει πλήρως αυτή την εικόνα. Οι ερευνητές έκαναν χρήση ενός νέου μοντέλου το οποίο δείχνει ότι σε καμία φάση της ύπαρξης της η Αφροδίτη δεν κατάφερε να αναπτύξει συνθήκες που να ευνοούν την παρουσία της ζωής.

Σύμφωνα με τους ερευνητές από την παιδική της ηλικία η Αφροδίτη διέθετε ένα συγκεκριμένο τύπο νεφών που προκάλεσαν πολύ γρήγορα το φαινόμενο του θερμοκηπίου διατηρώντας την θερμοκρασία σε τόσο υψηλά επίπεδα ώστε να μην μπορέσει σε καμία φάση ο πλανήτης να αποκτήσει θερμοκρασίες τέτοιες που να επιτρέψουν την πρόκληση βροχοπτώσεων και να εμποδιστεί η δημιουργία των προϋποθέσεων για τον σχηματισμό ποταμών, λιμνών και ωκεανών.

«Αν οι ερευνητές έχουν δίκιο η Αφροδίτη ήταν πάντα μια κόλαση» αναφέρουν οι αστρονόμοι Τζέημς Κάστιγκ και Τσέστερ Χάρμαν του Πανεπιστημίου Penn στις ΗΠΑ και του Ερευνητικού Κέντρου Ames της NASA που κλήθηκαν να σχολιάσουν τη νέα μελέτη. H ερευνητική αποστολή VERITAS που σχεδιάζει να στείλει η NASA στην Αφροδίτη το 2028 ίσως δώσει κάποιες απαντήσεις για το γεωατμοσφαιρικό παρελθόν του πλανήτ. Πάντως  την οριστική απάντηση για το αν η Αφροδίτη ήταν κάποτε ένας κόσμος φιλικός στην ζωή θα την πάρουμε μόνο αν καταφέρουμε να στείλουμε κάποιες διαστημοσυσκευές ή ρομπότ στην επιφάνεια του πλανήτη που θα αντέξουν στις ακραίες συνθήκες του, θα καταγράψουν εικόνες και θα συλλέξουν δεδομένα.