Skip to main content

Οι ανεξέλεγκτοι τεχνολογικοί κολοσσοί και η ασφάλεια των ΗΠΑ

Μεγάλες εταιρείες που ασχολούνται με αντι -ανταγωνιστικές πρακτικές θα κάνουν συνήθως οτιδήποτε για να αποσπάσουν τους καταναλωτές από τη μονοπωλιακή τους συμπεριφορά. Ιστορικά, έχουν μετατοπίσει το επιχείρημα για να αναδείξουν τις δραστηριότητες άλλων παγκόσμιων δυνάμεων υπό το πρόσχημα του πατριωτισμού. Σήμερα, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, αυτές οι μεγάλες εταιρείες κυματίζουν το κόκκινο, το λευκό και το μπλε, αλλά νοιάζονται μόνο για το πράσινο στις υπερβολικά γεμάτες τσέπες τους.

Με ολοένα και πιο αμφίβολη επιχειρηματική συμπεριφορά, οι κολοσσοί της Big Tech, όπως η Google και το Facebook, οι οποίοι θεωρούν τους εαυτούς τους ως βασικά περιουσιακά στοιχεία για την Αμερική, προσπαθούν να στρέψουν την προσοχή των νομοθέτων και των ρυθμιστικών αρχών στον μεγαλύτερο οικονομικό και πολιτικό αντίπαλο της Αμερικής: την Κίνα.

Οι τεχνολογικοί γίγαντες υποστηρίζουν ότι αυτό είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος. Η διάλυση της Big Tech θα ενισχύσει μόνο τις κινεζικές εταιρείες, υποστηρίζουν. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook, ο οποίος αντιμετώπισε πολιτικό καύσωνα το 2018, έγραψε στις σημειώσεις του στη Γερουσία: «Να διαλύσετε το Facebook; Οι αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες αποτελούν βασικό περιουσιακό στοιχείο για την Αμερική. Κάτι τέτοιο ενισχύει τις κινεζικές εταιρείες». Και τον περασμένο μήνα, 12 πρώην σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας παπαγάλισαν το ίδιο επιχείρημα, προτρέποντας το Κογκρέσο να σταματήσει το πακέτο αντιμονοπωλιακών λογαριασμών του.

Είναι η Big Tech πολύ μικρή για να αντιμετωπίσει την Κίνα ή η Big Tech προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από τις δικές τους μονοπωλιακές πρακτικές;

Η μονοπωλιακή συμπεριφορά στην πραγματικότητα βλάπτει την εθνική ασφάλεια. Άλλωστε, η έλλειψη ανταγωνισμού οδηγεί σε υποχώρηση της καινοτομίας. Η Big Tech πιστεύει ότι αυτό που είναι καλό για τους γίγαντες της τεχνολογίας είναι καλό για την Αμερική. Υποστηρίζουν ότι η Big Tech θα απαντά πάντα στο κάλεσμα όταν η Αμερική τους χρειάζεται περισσότερο, αλλά το ιστορικό αρχείο αποδεικνύει το αντίθετο.

Το 2018, η Google εγκατέλειψε τη σύμβαση με drone με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, αφήνοντας την κατάσταση του έργου σε πλήρη αναστολή, χωρίς καμία εταιρεία να είναι ακόμη σε θέση να καλύψει το κενό της κυριαρχίας της Google στην αγορά.

Από την κατάρρευση εμπιστοσύνης έως τη θέσπιση προτύπων απορρήτου δεδομένων, η Κίνα επιτέλους γίνεται σκληρή με το δικό της πρόβλημα Big Tech. 

Μέρος της λύσης ή μέρος του προβλήματος;

Η συμπαιγνία των εταιρειών της Big Tech με τους αντιπάλους της Αμερικής, όπως η Κίνα και η Ρωσία, είναι το πιο ανησυχητικό γεγονός από όλα. Την ίδια χρονιά που η Google ακύρωσε τη σύμβαση με drone με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η εταιρεία ήταν πρόθυμη να συνεργαστεί με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας για να αναπτύξει μια λογοκριμένη μηχανή αναζήτησης. Μόλις τον περασμένο μήνα, υπό την πίεση της ρωσικής κυβέρνησης, η Google και η Apple αφαίρεσαν μια εφαρμογή ψηφοφορίας που δημιουργήθηκε από συμμάχους του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι. Ένα άτομο εξοικειωμένο με την απόφαση της Google αρνήθηκε να ταυτοποιηθεί «από φόβο μην εξοργίσει τη ρωσική κυβέρνηση«, ενώ η Apple αρνήθηκε να απαντήσει σε επανειλημμένες προσπάθειες για σχόλιο.

Πώς μπορούμε εύλογα να περιμένουμε ότι η Big Tech θα είναι μέρος της λύσης για την προστασία των εθνικών συμφερόντων όταν υποτάσσονται σε αυτές τις αντιμαχόμενες κυβερνήσεις φοβούμενοι την οικονομική ανταπόδοση; Ο εκπρόσωπος του Κογκρέσου Ken Buck επέκρινε την Google και την Apple για αυτήν την κίνηση, κάνοντας tweet: «Πιστεύει κανείς ειλικρινά ότι η διάλυση της Big Tech είναι κάπως κακή για την εθνική ασφάλεια της Αμερικής; Η Apple και η Google κυριολεκτικά τάσσονται στο καθεστώς του Πούτιν τώρα. Ποιος χρειάζεται εχθρούς πότε η Αμερική έχει «φίλους» σαν αυτούς τους δύο; »

Η διάλυση της Big Tech δεν αποτελεί κίνδυνο εθνικής ασφάλειας για τη χώρα μας. Το αντίθετο ισχύει. Η Big Tech ενδυναμώνει ενεργά τους εχθρούς μας.

Η Αμερική βασίζεται στις ιδέες του καπιταλισμού της ελεύθερης αγοράς. Η δημιουργία ενός «ανοιχτού διαδικτύου» ώθησε τη Big Tech να φτάσει σε αφάνταστα ύψη. Τώρα, όμως, τα μονοπώλια των τρισεκατομμυρίων δολαρίων Big Tech εργάζονται για να τερματίσουν οτιδήποτε πλησιάζει σε μια ελεύθερη αγορά τεχνολογίας και με κάθε αναγκαίο μέσο-να συντρίψουν τον ανταγωνισμό, να κλείσουν τις μικρές επιχειρήσεις και να φιμώσουν τους πολιτικούς αντιπάλους.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Newsweek