Skip to main content

Μίνι δορυφόρος στο κυνήγι ενός καυτού Δία

Αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο της τελευταίας στιγμής στις 27 Σεπτεμβρίου θα εκτοξευτεί από την διαστημική βάση Vandenberg στο Κολοράντο στις ΗΠΑ ένας μικρός δορυφόρος της κατηγορίας CubeSat. Ο δορυφόρος που έχει μέγεθος παρόμοιο με αυτό ενός κουτιού δημητριακών είναι σχεδιασμένος για να παρατηρεί το Σύμπαν με στόχο τον εντοπισμό μιας συγκεκριμένης κατηγορίας πλανητών. Πρόκειται για τους πλανήτες τους οποίους οι επιστήμονες ονομάζουν «καυτούς Δίες».

Είναι πλανήτες με μέγεθος παρόμοιο με αυτό του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος οι οποίοι όμως βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από το μητρικό τους άστρο και ολοκληρώνουν μια πλήρη περιστροφή γύρω από αυτό σε χρονικό διάστημα λίγων ημερών. Φυσικά λόγω της πολύ κοντινής απόστασης από το άστρο οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται σε αυτούς τους πλανήτες είναι πολύ μεγάλη και κυμαίνεται πέριξ των χιλίων βαθμών Κελσίου.

Το 2017 ανακαλύφθηκε ο KELT-9b, ένας καυτός Δίας που ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από το μητρικό του άστρο σε μόλις 36 ώρες ενώ η θερμοκρασία του αγγίζει τους 4,5 χιλιάδες βαθμούς Κελσίου. Ο κόστους 4 εκατ. δολαρίων δορυφόρος που ονομάζεται CUTE (Colorado Ultraviolet Transit Experiment) είναι στη πραγματικότητα αυτό που λέει και το όνομα του δηλαδή ένα πείραμα που διεξάγει η NASA για να διαπιστώσει τις δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας. Η αποστολή αυτή είναι σχεδιασμένη για να διαρκέσει επτά μήνες αλλά όπως συμβαίνει πάντοτε σε τέτοιες περιπτώσεις αν ο δορυφόρος λειτουργεί καλά, παράγει αποτελέσματα και δείχνει ότι έχει και άλλες αντοχές είναι πιθανό η λειτουργία του να παραταθεί.

Η κυρίαρχη άποψη στην επιστημονική κοινότητα όσον αφορά τους καυτούς Δίες είναι πώς οι συνθήκες που επικρατούν στον δίσκο κοσμικής ύλης που δημιουργείται γύρω από ένα άστρο μετά τη γέννηση του δεν επιτρέπουν τον σχηματισμό τόσο μεγάλων πλανητών σε πολύ κοντινή απόσταση από αυτό. Η εξήγηση που δίνεται από τους επιστήμονες είναι πώς οι πλανήτες αυτοί σχηματίζονται μακριά από το μητρικό τους άστρο όπως ο Δίας αλλά για κάποιο λόγο υποχρεώνονται να… μετακομίσουν πολύ κοντά στο άστρο και έτσι μετατρέπονται σε καυτούς κόσμους.

Όπως είναι ευνόητο άπαντες ευελπιστούν ο δορυφόρος να καταφέρει να αποκαλύψει όχι μόνο νέους καυτούς Δίες αλλά και στοιχεία που να δίνουν απαντήσεις στα ερωτήματα που υπάρχουν για αυτούς τους πλανήτες. Επίσης αν ο δορυφόρος είναι αποτελεσματικός μπορεί να φέρει μια νέα επανάσταση στη διαστημική εξερεύνηση αφού τα διαστημικά τηλεσκόπια κοστίζουν εκατοντάδες εκατ. ή και δισ. δολάρια.