Skip to main content

Επανάσταση στην πρόγνωση καιρού υπόσχεται ο δορυφόρος GOES-R

Με επιτυχία εκτοξεύτηκε το Σαββατοκύριακο από τη NASA, με πύραυλο Atlas V της United Launch Alliance από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, ο δορυφόρος GOES-R (Geostationary Operational Environmental Satellite) της NOAA (National Oceanographic and Atmospheric Administration), ο οποίος υπόσχεται επανάσταση στον τομέα της πρόγνωσης καιρού.

Ο GOES-R είναι ο πρώτος μιας σειράς δορυφόρων με εξελιγμένη τεχνολογία και όργανα, που προορίζονται να παρέχουν πιο έγκαιρες και ακριβείς προγνώσεις καιρού και προειδοποιήσεις για θύελλες, τυφώνες, πλημμύρες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα. Επίσης, θα παρέχει και αυξημένες δυνατότητες πρόγνωσης διαστημικού καιρού.

Σύμφωνα με τον Τοντ Μακναμάρα, μετεωρολόγο της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, η χρήση αυτών των δορυφόρων θα έχει αποτέλεσμα οι μετεωρολόγοι να έχουν τρεις φορές περισσότερα κανάλια φάσματος, τέσσερις φορές καλύτερες αναλύσεις και πέντε φορές καλύτερα scans της γης σε σχέση με τους σημερινούς δορυφόρους. «Τα οφέλη που βλέπουμε με το δορυφορικό σύστημα GOES-R, η υψηλότερη ανάλυση, τα πιο συχά updates, o αυξημένος αριθμός προϊόντων, και οι πληροφορίες περί αστραπών, είναι σαν να πηγαίνεις από μια ασπρόμαυρη τηλεόραση σε μια τηλεόραση high-definition. Θα πραγματοποιήσουμε ένα τεράστιο άλμα από αυτά που έχουμε τώρα σε αυτά που θα έχουμε μέσα σε μόλις λίγους μήνες».

Μετεωρολογικοί δορυφόροι εκτοξεύονται από τη Φλόριντα από την εποχή του TIROS-1 από το Κανάβεραλ τον Απρίλιο του 1960. Οι δορυφόροι της σειράς TIROS άνοιξαν τον δρόμο για το πρόγραμμα Nimbus, από την τεχνολογία και τα ευρήματα του οποίου «κατάγονται» οι περισσότεροι δορυφόροι που εκτοξεύτηκαν από τη NASA και τη NOAA από τότε και μετά. Από το 1975, το σύστημα GOES χρησιμοποιεί δορυφόρους σε γεωσύγχρονες τροχιές ως βασικό κομμάτι της πρόγνωσης καιρού στις ΗΠΑ.

Ο GOES-R κατασκευάστηκε από τη Lockheed Martin στο Λίτλτον του Κολοράντο- και, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της NASA, μία από τις προκλήσεις που αντιμετώπισε ήταν ο κακός καιρός, καθώς ο τυφώνας «Μάθιου» έπληξε στις 6 και 7 Οκτωβρίου την ανατολική ακτή της Φλόριντα, προκαλώντας καθυστέρηση στην εκτόξευσή του.