Skip to main content

Δεύτερος γύρος ανακρίσεων για τον επικεφαλής της Samsung

Ο επικεφαλής του Samsung Group, Τζέι Λι, εμφανίστηκε στο γραφείο του ειδικού εισαγγελέα για δεύτερο γύρο ανακρίσεων τη Δευτέρα, στο πλαίσιο ευρείας έρευνας πάνω στο σκάνδαλο που μπορεί να οδηγήσει στην παραίτηση της προέδρου της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκέουν-χιε.

Ο ειδικός εισαγγελέας έχει «βάλει στο στόχαστρο» τον μεγαλύτερο όμιλο της χώρας, κατηγορώντας τον Λι για παροχή 43 δισεκατομμυρίων γουόν (37,31 εκατομμυρίων δολαρίων) σε μια επιχείρηση και οργανισμούς στους οποίους εμπλέκεται η Τσόι Σουν-σιλ, φίλη της Παρκ, με αντάλλαγμα στήριξη για τη συγχώνευση δύο εταιρειών της Samsung το 2015. Η χρηματοδότηση αυτή περιελάμβανε οικονομική στήριξη για την καριέρα της κόρης της Τσόι στην ιππασία.

Οι Παρκ, Λι, Τσόι και το Samsung Group αρνούνται τις κατηγορίες περί δωροδοκίας.

«Θα πω ξανά την αλήθεια στον ειδικό εισαγγελέα» δήλωσε ο επικεφαλής της Samsung, λίγο πριν μπει σε ανελκυστήρα στο κτίριο, χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες, ενώ διαδηλωτές έξω από το κτίριο κρατούσαν πλακάτ που ζητούσαν τη σύλληψή του.

Η ομάδα του ειδικού εισαγγελέα ανέφερε πως ανακρίνονται ως ύποπτοι άλλα δύο στελέχη της Samsung. Και οι δύο είναι μέλη της ιππικής ομοσπονδίας της Κορέας και είχαν ανακριθεί ξανά για τη συγκεκριμένη υπόθεση στο παρελθόν. Από αυτούς, ο πρόεδρος της Samsung Electronics, Παρκ Σανγκ-τζιν, δεν απάντησε σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στα γραφεία.

Ο Λι Κιου-τσουλ, εκπρόσωπος του γραφείου του ειδικού εισαγγελέα, ανακοίνωσε πως σύντομα θα αποφασιστεί αν θα εκδοθεί δεύτερο ένταλμα σύλληψης για τον επικεφαλής του Samsung Group, χωρίς να προβεί σε περαιτέρω σχόλια πάνω σε αυτό. Ωστόσο είπε πως θα εξεταστεί το ενδεχόμενο έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης για άλλα τέσσερα στελέχη του Samsung Group που θεωρούνται ύποπτοι. Σημειώνεται πως προηγουμένως είχε ανακοινωθεί πως δεν θα ζητούνταν οι συλλήψεις άλλων στελεχών πέραν του Τζέι Λι.