Skip to main content

Τεχνητή νοημοσύνη στη μάχη κατά του Έμπολα

Καθώς είναι σε εξέλιξη η μάχη εναντίον του φονικού ιού Έμπολα εντός και εκτός των ορίων της Αφρικής, μια ομάδα Καναδών ερευνητών αναζητά θεραπευτικές μεθόδους χρησιμοποιώντας πρωτοποριακή τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που, σύμφωνα με τους ίδιους, μπορεί να προβλέψει την αποτελεσματικότητα νέων φαρμάκων 150 φορές γρηγορότερα από ό,τι οι σημερινές μέθοδοι.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Mashable, η Chematria, μια startup του University of Toronto, προγραμμάτισε τον ταχύτερο υπερυπολογιστή του Καναδά με έναν αλγόριθμο που εξομοιώνει και αναλύει «εκατομμύρια πιθανών φαρμάκων» για να προβλέψει την αποτελεσματικότητά τους εναντίον του ιού, σύμφωνα με τους ερευνητές. Όπως υποστηρίζουν, η διαδικασία θα διαρκέσει μόνο μερικές εβδομάδες και δεν θα χρειαστούν δαπανηρές δοκιμές σε εργαστήρια.

«Αυτό που προσπαθούμε θα θεωρούνταν επιστημονική φαντασία, μέχρι τώρα» σημείωσε ο Dr. Έιμπραχαμ Χάιφετς, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Chematria σε σχετική ανακοίνωση. «Θα εξερευνήσουμε την πιθανή αποτελεσματικότητα εκατομμυρίων φαρμάκων, κάτι που θα χρειαζόταν δεκαετίες έρευνας και δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, μέσα σε μερικές ημέρες με την τεχνολογία μας».

Όπως δήλωσε ο Χάιφετς στο Mashable, η τεχνολογία της εταιρείας παραπέμπει στη διαδικασία σχεδιασμού αεροπλάνων, καθώς οι αεροναυπηγοί δοκιμάζουν πολλά διαφορετικά πρωτότυπα φτερών πριν κατασκευάσουν ένα. «Μπορεί να δοκιμάσουν 1.000 φτερά, αλλά θα τα δοκιμάσουν…στον υπολογιστή πριν φέρουν κάποιο στην αεροδυναμική σήραγγα. Κάνουμε το ίδιο είδος σχεδιασμού, αλλά για την Ιατρική» πρόσθεσε.

Η Chematria περιγράφει την τεχνολογία της ως μία εικονική πλατφόρμα ανακάλυψης φαρμάκων που βοηθά τις φαρμακευτικές εταιρείες να διαπιστώσουν ποια μόρια μπορούν να γίνουν φάρμακα. Όπως αναφέρει η εταιρεία, το σύστημα βασίζεται σε έναν εικονικό εγκέφαλο, στο πρότυπο του ανθρώπινου οπτικού φλοιού, που αυτοδιδάσκεται «μελετώντας» εκατομμύρια σημεία δεδομένων σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των φαρμάκων στο παρελθόν. Ως εκ τούτου, ο «εγκέφαλος» της Chematria μπορεί να αξιοποιήσει τα μοτίβα τα οποία διαπιστώνει για να προβλέψει την αποτελεσματικότητα υποθετικών φαρμάκων και να προτείνει νέες χρήσεις για υπάρχοντα φάρμακα.

Στο πλαίσιο της μάχης κατά του Έμπολα, η εταιρεία ξεκίνησε ένα ειδικό πρόγραμμα, χρησιμοποιώντας τον αλγόριθμό της για να αξιολογήσει μόρια που έχουν περάσει ήδη κλινικές δοκιμές και έχουν αποδειχθεί ασφαλή.

Η τεχνολογία έχει χρησιμοποιηθεί ήδη για έρευνα πάνω στην ελονοσία, τη σκλήρυνση κατά πλάκας και τη λευχαιμία, μεταξύ άλλων.