Skip to main content

Αυτό το πέτρωμα του Άρη θα έρθει στη Γη για να το μελετήσουμε από κοντά

Συνεχίζει την αποστολή του το πιο προηγμένο ρομπότ εξερεύνησης που έχει στείλει η ανθρωπότητα στον Άρη. Το Perseverance βρίσκεται στον Κόκκινο Πλανήτη εδώ και περίπου επτά μήνες και αφού επέβλεψε την ομαλή λειτουργία του drone που μετέφερε μαζί του ξεκίνησε το βασικό μέρος της αποστολής του που είναι η ανακάλυψη κάποιου ίχνους ζωής που μπορεί να υπήρχε κάποτε στον Άρη.

Στο πλαίσιο της αποστολής το ρόβερ θα συλλέγει δείγματα πυρήνων από πετρώματα του κρατήρα στον οποίο βρίσκεται. Τα δείγματα αυτά αποθηκεύονται σε ειδικά δοχεία από τιτάνιο και θα σταλούν στη Γη για αναλύσεις με επόμενες προγραμματισμένες αποστολές στον Άρη. Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες του αρειανού πετρώματος δείγμα του οποίου θα πάρει τις επόμενες μέρες το ρόβερ Perseverance.

Το ρόβερ βρίσκεται στον διαμέτρου 45 χλμ. κρατήρα Jezero όπου υπήρχε κάποτε μια λίμνη την οποία τροφοδοτούσε το νερό ενός ή περισσότερων ποταμών δημιουργώντας μάλιστα ένα δέλτα άρα οι πιθανότητες να είχαν αναπτυχθεί εκεί κάποιες μορφές ζωής είναι αυξημένες. Το ρομπότ κυκλοφορεί στον κρατήρα και καταγράφει συνεχώς εικόνες. Τα στελέχη της αποστολής αξιολογούν τις εικόνες και επιλέγουν πετρώματα που παρουσιάζουν γεωλογικό ενδιαφέρον. Στη συνέχεια επικοινωνούν με το ρόβερ και του ζητούν να προσπαθήσει να πάρει δείγματα από τον πυρήνα του.

Στις αρχές Αυγούστου το Perseverance πραγματοποίησε την πρώτη του προσπάθεια απόσπασης ενός πυρήνα. Όμως παρά το γεγονός ότι το ρόβερ απέσπασε με επιτυχία το δείγμα και αρχικά φάνηκε ότι όλη η διαδικασία ολοκληρώθηκε σωστά τελικά διαπιστώθηκε ότι το δείγμα είχε τη μορφή πολύ λεπτής σκόνης σαν πούδρα και διασκορπίστηκε πριν εισαχθεί στο δοχείο.

Τώρα το ρόβερ είναι έτοιμο να κάνει τη δεύτερη απόπειρα απόσπασης ενός πυρήνα πετρώματος. Η NASA επέλεξε το πέτρωμα το οποίο ονομάστηκε «Rochette» και έδωσε στη δημοσιότητα κάποιες φωτογραφίες του. Το ρόβερ θα ξεκινήσει να τρυπάει το πέτρωμα και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας από τις εικόνες και τα δεδομένα που θα φθάσουν στο κέντρο ελέγχου οι επιστήμονες της αποστολής θα αποφασίσουν αν τελικά το πέτρωμα αυτό έχει κάποια αξία και ενδιαφέρουν για να συνεχίσει το ρομπότ την προσπάθεια ή να σταματήσει και να αναζητήσει νέο στόχο.