Skip to main content

Ιταλία: Το κόστος ζωής αυξήθηκε κατά 4,2% τον Δεκέμβριο

Ο πληθωρισμός στην Ιταλία «έτρεξε» με τον ταχύτερο ρυθμό για πάνω από μια δεκαετία, καθώς το αυξανόμενο κόστος ενέργειας συνέχισε να οδηγεί τις τιμές υψηλότερα.

Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) αυξήθηκε προκαταρκτικά κατά 0,5% σε μηνιαία βάση τον Δεκέμβριο, με τον ετήσιο πληθωρισμό να επιταχύνεται στο 4,2% από 3,9% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το ιταλικό στατιστικό ινστιτούτο Istat.

Ο πληθωρισμός ήταν σύμφωνος με τις εκτιμήσεις οικονομολόγων που συμμετείχαν τόσο σε έρευνα του Bloomberg όσο και του Reuters. 

Στην Ιταλία, ο κύριος παράγοντας που τροφοδοτεί την αύξηση των τιμών παραμένει το κόστος ενέργειας με τους λογαριασμούς κοινής ωφελείας να αυξάνονται κατά 14,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και το κόστος μεταφοράς να αυξάνεται κατά 9,6%. Αύξηση 3,6% σημειώθηκε στις τιμές των υπηρεσιών που σχετίζονται με τη φιλοξενία (ξενοδοχεία και εστιατόρια). Το κόστος τροφίμων και ποτών αυξήθηκε κατά 2,9%.

Η κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, έχει ενεργήσει επανειλημμένα για να μετριάσει τον αντίκτυπο των υψηλότερων λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, διαθέτοντας 4 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό για αυτόν τον σκοπό το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Η επίσημη στατιστική υπηρεσία ανέφερε επίσης ότι ο κύριος εγχώριος δείκτης τιμών (NIC) σημείωσε άνοδο 0,4% σε μηνιαία βάση και 3,9% ετησίως τον Δεκέμβριο, μετά από ετήσιο ρυθμό 3,7% τον Νοέμβριο.

Ο βασικός πληθωρισμός (που δεν περιλαμβάνει τα φρέσκα τρόφιμα και την ενέργεια) ήταν 1,5% σε ετήσια βάση βάσει του δείκτη ΕνΔΤΚ τον Δεκέμβριο, από 1,3% τον Νοέμβριο.

Σχολιάζοντας την αύξηση στο κόστο ζωής των Ιταλών, το Bloomberg αναφέρει ότι παρόλο που η γειτονική Ισπανία κατέγραψε επίσης τον ταχύτερο πληθωρισμό των τελευταίων 30 ετών για τον Δεκέμβριο, οι χώρες της Ευρωζώνης που βρίσκονται βορειότερα μπορεί να έχουν ήδη βιώσει την κορύφωση των πληθωριστικών πιέσεων. Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα στη Γαλλία, που τον Δεκέμβριο σταθεροποιήθηκαν. Παράλληλα, τα στοιχεία από τη Γερμανία, τα οποία δημοσιεύονται την Πέμπτη, αναμένεται να δείξουν ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε ενόψει των Χριστουγέννων.

naftemporiki.gr