Skip to main content

Κλωνοποίηση δέντρου ηλικίας 2.000 ετών

Αμερικανοί επιστήμονες θα προσπαθήσουν να κλωνοποιήσουν ένα δέντρο ηλικίας 2.000 ετών σε εθνικό πάρκο της πολιτείας της Φλόριντα, σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσουν εναλλακτικά τη μακροβιότητα του σημαντικού δέντρου.

Το δέντρο δεν βρίσκεται υπό άμεσο κίνδυνο, αλλά οι προληπτικές ενέργειες είναι απαραίτητες μετά τον εμπρησμό του 2012 που οδήγησε στην απώλεια ενός μεγαλύτερου συγγενικού δέντρου, ηλικίας 3.500 ετών. Ευτυχώς, το δέντρο με την ονομασία Senator είχε προηγουμένως κλωνοποιηθεί, και σήμερα βρίσκεται στο ίδιο πάρκο, με ύψος ήδη 16 μέτρα.

Τρεις ειδικοί από την οργάνωση για αρχαία δέντρα Archangel με βάση το Μίσιγκαν, συνέλεξαν δείγματα από το 30μετρο κυπαρίσσι με την ονομασία Lady Liberty, και προχώρησαν στην απαραίτητη καλλιέργεια για τη διαδικασία της κλωνοποίησης.

Η οργάνωση ειδικεύεται σε μια τεχνική κλωνοποίησης, που λειτουργεί με το να ωθεί κλαδιά του δέντρου να αναπτύξουν τις δικές τους ρίζες. Η μέθοδος έχει ήδη εφαρμοστεί σε 150 διαφορετικά είδη, και το 90 τοις εκατό των προσπαθειών κλωνοποίησης έχει στεφθεί με επιτυχία, οδηγώντας σε πολυάριθμες μεταφυτεύσεις.

Οι δειγματολήπτες της Lady Liberty παρατήρησαν πως δεν υπήρχε ιδιαίτερη νέα ανάπτυξη στην κορυφή του δέντρου, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να μην του απομένουν πολλά χρόνια ζωής. Εξάλλου, η μεγάλη ηλικία του δέντρου, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή δεν αποτελούν τις ιδανικές συνθήκες για τη συνέχιση της ανάπτυξής του.

Ο Ντέιβιντ Μιλάρκ, επικεφαλής της περιβαλλοντικής οργάνωσης, μάλιστα είναι πιο απαισιόδοξος, εκτιμώντας πως το δέντρο «δεν θα βρίσκεται εδώ τα επόμενα πέντε χρόνια».