Skip to main content

Οι παράτυποι μετανάστες που έχτισαν το Gigafactory του Έλον Μασκ στο Τέξας

Ο Μασκ πυροδότησε και εκμεταλλεύτηκε το αντι-μεταναστευτικό αίσθημα για να αποκτήσει πολιτική ισχύ - Αλλά ο ίδιος στηρίχθηκε στους παράτυπους μετανάστες

Όταν δεν τσακώνεται με τον Σαμ Άλτμαν για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης ή δεν ψάχνει ποιους ομοσπονδιακούς οργανισμούς και δημόσιες υπηρεσίες θα καταργήσει, ο Έλον Μασκ τείνει να επισημαίνει τους κινδύνους από τις εισροές των illegals (παρανόμων).

Αναφέρεται βεβαίως στους παράτυπους μετανάστες, όσους δηλαδή βρίσκονται στις ΗΠΑ χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα, αφού και ο ίδιος είναι μετανάστης, ενώ τάσσεται υπέρ της εισροής εξειδικευμένων σε υψηλής τεχνολογίας κλάδους εργαζομένων από χώρες, όπως η Ινδία.

Σύμφωνα ωστόσο με ρεπορτάζ του Bloomberg ήταν οι παράτυποι μετανάστες εκείνοι που βοήθησαν να χτιστεί το Gigafactory του Μασκ στο Τέξας. Το ειδησεογραφικό δίκτυο μίλησε μάλιστα με ορισμένους εξ αυτών.

Χωρίς κατάλληλο εξοπλισμό και με την απειλή της απέλασης

Η Κρίστι ήταν λίγο πάνω από τα 50 όταν έπιασε δουλειά σε έναν υπεργολάβο καθαρισμού σε ένα κατασκευαστικό έργο, αναλαμβάνοντας 12ωρες βάρδιες σκουπίζοντας με ηλεκτρική σκούπα, σφουγγαρίζοντας πατώματα και τρίβοντας τουαλέτες. Παρά την έκθεσή της στη σκόνη και άλλα υπολείμματα, τις περισσότερες μέρες δεν της παρείχαν γάντια, μάσκες προσώπου ή άλλο προστατευτικό εξοπλισμό, ενώ είχε περιορισμένη πρόσβαση σε νερό.

Οι βάρδιες περιλάμβαναν δύο 15λεπτα διαλείμματα και ένα μισάωρο γεύμα, με τους προϊσταμένους να επιτηρούν αυστηρά τον χρόνο. Όσοι εργαζόμενοι σκέφτονταν να διαμαρτυρηθούν έπρεπε να λάβουν υπόψη την απειλή της απέλασης.

Συνθήκες όπως αυτές είναι συνηθισμένες για το τεράστιο εργατικό δυναμικό των μεταναστών χωρίς χαρτιά, το οποίο στηρίζει βασικούς πυλώνες της αμερικανικής οικονομία: κατασκευές, γεωργία, βιομηχανία, βιομηχανία κρέατος. Αυτό που έκανε τη δουλειά της Κρίστι ως καθαρίστριας αξιοσημείωτη ήταν το πρόσωπο στην κορυφή της επιχείρησης όπου εργαζόταν.

Ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ο Έλον Μασκ, ο οποίος τον τελευταίο χρόνο έχει πυροδοτήσει και εκμεταλλευτεί το αντι-μεταναστευτικό αίσθημα για να εδραιώσει πολιτική δύναμη δίπλα στον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η Κρίστι ήταν μία από τους πολλούς μετανάστες χωρίς χαρτιά που συνέβαλαν στην ταχεία επέκταση της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας του Μασκ στα περίχωρα του Όστιν, σύμφωνα με συνεντεύξεις με διευθυντές υπεργολαβικών κατασκευαστικών εταιρειών και τους ίδιους τους μετανάστες εργαζόμενους.

Οι αποκαλύψεις του Bloomberg

Το Bloomberg Businessweek μίλησε με δέκα εργάτες χωρίς χαρτιά που δήλωσαν ότι είχαν απασχοληθεί από εξωτερικές εταιρείες σε εγκαταστάσεις της Tesla και της SpaceX στην περιοχή του Όστιν. (Η Κρίστι ζήτησε να μην δημοσιευτεί το επώνυμό της, ενώ άλλοι εργαζόμενοι που δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα αναφέρονται με ψευδώνυμα για την προστασία τους. Διάφορες άλλες πηγές παρέμειναν ανώνυμες για να προστατεύσουν επαγγελματικές τους σχέσεις.)

Για να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς των εργαζομένων, το Businessweek εξέτασε φωτογραφίες και βίντεο που είχαν τραβήξει οι ίδιοι στη δουλειά, ενώ κάποιοι μίλησαν παρουσία φίλων και συγγενών που επιβεβαίωσαν τις αφηγήσεις τους. Εννέα από τις πηγές εργάζονταν στην τεράστια εγκατάσταση της Tesla στο Όστιν, ενώ ένας άλλος συμμετείχε στην κατασκευή ενός παραρτήματος της SpaceX.

Σκουπίζοντας μπάζα, τοποθετώντας υδραυλικά και ρίχνοντας τσιμέντο, αυτοί οι εργαζόμενοι κατασκεύασαν τις εγκαταστάσεις που συνέβαλαν στον πλούτο του Μασκ, ο οποίος φτάνει περίπου τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια—μερικές φορές με μεγάλο προσωπικό κόστος.

Η Tesla γνώρισε άνευ προηγουμένου ανάπτυξη στο Όστιν τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια, με το αποκορύφωμα να είναι ένα «gigafactory», που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο κτίριο στον κόσμο. Οι μετανάστες χωρίς χαρτιά ήταν παρόντες στον χώρο από την έναρξη της κατασκευής το 2020, τότε που ο Μασκ δεν είχε ακόμη πολιτικοποιηθεί έντονα.

Ήταν εκεί και το 2023, τη χρονιά που ο Μασκ ταξίδεψε στο Eagle Pass του Τέξας και επιθεώρησε τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού φορώντας ένα μαύρο καουμπόικο καπέλο. Συνέχισαν να δουλεύουν και το 2024, καθώς εκείνος στήριζε ανοιχτά την εκστρατεία επανεκλογής του Τραμπ, δωρίζοντας σχεδόν 300 εκατομμύρια δολάρια.

«Ανέχεσαι καταστάσεις που δεν θα έπρεπε»

Η Κρίστι, που είναι πλέον 55 ετών, ξεκίνησε να εργάζεται για έναν υπεργολάβο της Tesla στα τέλη του 2021, λίγο αφότου έφτασε στις ΗΠΑ από την πατρίδα της, την Ονδούρα. Έπαιρνε 16 δολάρια την ώρα. Οι προϊστάμενοι αποθάρρυναν το συνεργείο από το να χρησιμοποιεί τους σταθμούς νερού, ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα διαλείμματα για τουαλέτα. Έπινε νερό κρυφά όποτε μπορούσε, αλλά μια μέρα, ενώ σκούπιζε μια κακώς αεριζόμενη σκάλα, υπέστη θερμοπληξία και λιποθύμησε. Μετά το συμβάν, διαφώνησε με τον προϊστάμενό της και απολύθηκε.

«Έρχεσαι σε αυτή τη χώρα με λαχτάρα να δουλέψεις για να βοηθήσεις την οικογένειά σου. Οπότε μερικές φορές σκύβεις το κεφάλι και ανέχεσαι καταστάσεις που δεν θα έπρεπε να ανέχεσαι», λέει η Κρίστι. Αλλά με τον καιρό, «αρχίζεις να συνειδητοποιείς ότι έχεις δικαιώματα.» Τελικά αποφάσισε να καταθέσει καταγγελίες στην Υπηρεσία Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (OSHA), κατηγορώντας τον εργοδότη της για επικίνδυνες συνθήκες εργασίας και αντίποινα. Εκπροσωπείται από το Workers Defense Project, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση στο Τέξας που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των μεταναστών εργατών.