Skip to main content

Tο πιο εντυπωσιακό άλυτο μυστήριο στην ιστορία του οργανωμένου εγκλήματος

Η «σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου» είναι το πιο τρανταχτό ανεξιχνίαστο έγκλημα στην ιστορία του υποκόσμου

Ήταν ένα έγκλημα σοκαριστικό. Και αυτός που πολλοί υποθέτουν ότι βρίσκεται από πίσω του είχε ένα ατράνταχτο άλλοθι.

Γενιές Αμερικανών υποθέτουν ότι ο Αλ Καπόνε ήταν υπεύθυνος για τη Σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου, την εκτέλεση 7 συνεργατών του αντίπαλου μαφιόζου Τζορτζ Μπαγκς Μοράν σε ένα γκαράζ στο Σικάγο.

Στην πραγματικότητα, ο Καπόνε δεν ανακρίθηκε ποτέ για τις δολοφονίες. Κανείς δεν δικάστηκε ποτέ για την υπόθεση, αφήνοντας τη Σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου ως το πιο εντυπωσιακό ανεξιχνίαστο έγκλημα στην ιστορία του υποκόσμου.

Al Capone - Shutterstock

Τι συνέβη

Το ημερολόγιο γράφει 14 Φεβρουαρίου 1929 και το ρολόι δείχνει 10.30 π.μ. όταν μια μαύρη Cadillac σταματά έξω από το γκαράζ της εταιρείας SMC Cartage στην οδό North Clark. Πέντε άνδρες, δύο εκ των οποίων φορούσαν αστυνομικές στολές βγαίνουν από το αυτοκίνητο. Διατάζουν τους επτά άντρες που βρίσκονταν μέσα στο γκαράζ να παραταχθούν με τα πρόσωπα στον τοίχο και ανοίγουν πυρ με δύο πολυβόλα Thompson, γαζώνοντας τα θύματα με περισσότερες από 70 σφαίρες.

Λίγο αργότερα, οι ένοπλοι βγαίνουν από το γκαράζ με τα χέρια ψηλά, συνοδευόμενοι από τους υποτιθέμενους αστυνομικούς και διαφεύγουν με το αυτοκίνητο. Έξι από τα θύματα πέθαναν ακαριαία. Πριν ξεψυχήσει, το έβδομο θύμα ψέλλισε «Οι μπάτσοι το έκαναν» ή «Κανείς δεν με πυροβόλησε», σύμφωνα με διαφορετικές εκδοχές.

Καθώς οι εφημερίδες δημοσίευαν τις φρικιαστικές φωτογραφίες σε όλη τη χώρα, εμφανίστηκαν δεκάδες θεωρίες. Οι περισσότερες ήταν διάτρητες όπως και ο ματωμένος τοίχος του γκαράζ. Μερικά βασικά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα.

Γιατί οι άντρες του Μοράν βρίσκονταν στο γκαράζ εκείνο το πρωί

Τα 7 θύματα ήταν  ο λογιστής της μαφίας Άνταμ Χάιερ, ο δεύτερος στην ιεραρχία Άλμπερτ Κάχελεκ, ο ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου Άλμπερτ Βάινσανκ, οι εκτελεστές Πίτερ και Φρανκ Γκούζενμπεργκ, ο μηχανικός Τζον Μέι και ο οπτομέτρης Ράινχαρντ Σβίμερ. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής βρίσκονταν εκεί για να μοιράσουν ένα φορτίο λαθραίου ουίσκι ή για να οργανώσουν ένα ταξίδι στο Ντιτρόιτ προκειμένου να φέρουν περισσότερο. Ωστόσο, οι περισσότεροι φορούσαν ακριβά κοστούμια, όχι ρούχα κατάλληλα για εκφόρτωση λαθραίου ποτού.

Μπορεί να είχαν κληθεί για μια επαγγελματική συνάντηση, πραγματική ή προσχηματική, και να υπάκουσαν αδιαμαρτύρητα, πιστεύοντας ότι οι διεφθαρμένοι αστυνομικοί απλώς έκαναν μια επίδειξη δύναμης. Τα θύματα βρέθηκαν με χιλιάδες δολάρια στις τσέπες τους, οπότε η ληστεία δεν φαινόταν να είναι το κίνητρο.

Ο Μπαγκς Μοράν δεν ήταν ανάμεσά τους. Ένας τσιλιαδόρος των εκτελεστών προφανώς μπέρδεψε έναν από τους άλλους άντρες με τον Μοράν, που ήταν ακόμα ένα τετράγωνο μακριά, και έδωσε το σήμα να ξεκινήσει η επίθεση πρόωρα.

Ποιος τους σκότωσε και γιατί

Ο «Σημαδεμένος» είχε ένα ατράνταχτο άλλοθι. Εκείνο το πρωί βρισκόταν σε δικαστήριο στη Φλόριντα, όπου ανακρινόταν για άλλη δολοφονία. Φυσικά, θα μπορούσε να είχε δώσει την εντολή από εκεί. Είχε κίνητρα: Οι συμμορίες του Καπόνε και του Μοράν αντάλλασσαν πυρά για χρόνια, διεκδικώντας τον έλεγχο του λαθρεμπορίου ποτών, των καθαριστηρίων και των κυνοδρομιών στο Σικάγο και τα περίχωρά του.

Η αστυνομία συνέλαβε αρκετούς άνδρες του Καπόνε, αλλά τους άφησε ελεύθερους λόγω έλλειψης αποδείξεων, όπως αναφέρει το History.com σε αφιέρωμά του.

Οι ιστορικοί της μαφίας έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για το τι ακριβώς συνέβη. Στο βιβλίο τους The St. Valentine’s Day Massacre (2004), οι Γουίλιαμ Χέλμερ και Άρθουρ Μπάιλεκ υποστηρίζουν ότι ο Καπόνε προσέλαβε μια μυστική ομάδα από το Σεντ Λούις, γνωστή ως «American boys», για να εξοντώσουν τον Μοράν. Επειδή δεν τον είχαν δει ποτέ, οι εκτελεστές σκότωσαν όλους όσους βρίσκονταν στο γκαράζ για σιγουριά. Ωστόσο, ο Τζόναθαν Άιγκ, στη βιογραφία του Get Capone (2010), διαφωνεί, λέγοντας ότι αν ο Καπόνε ήθελε τον Μοράν νεκρό, θα είχε στείλει έναν μοναχικό εκτελεστή να τον περιμένει έξω από το σπίτι του. «Το να σκοτώσεις επτά άτομα με τόσο προσεκτικά σχεδιασμένο τρόπο δεν έχει λογική», δήλωσε στο History.com.

O Φρεντ Killer Berk και ο Μπάιρον Μπόλτον

Μια νέα αποκάλυψη στην υπόθεση ήρθε στα τέλη του 1929, όταν ο Φρεντ Killer Μπερκ, περιστασιακός συνεργάτης του Καπόνε, πυροβόλησε θανάσιμα έναν αστυνομικό στο Μίσιγκαν.

Στο σπίτι του βρέθηκε ένα τεράστιο οπλοστάσιο, που περιλάμβανε δύο πολυβόλα Thompson, τα οποία ταυτοποιήθηκαν ως όπλα της σφαγής του Αγίου Βαλεντίνου. Ο Μπερκ καταδικάστηκε σε ισόβια για τη δολοφονία του αστυνομικού, αλλά δεν ανακρίθηκε ποτέ για τη σφαγή.

Τον Ιανουάριο του 1935, η εφημερίδα Chicago American έγραψε ότι η υπόθεση «εξιχνιάστηκε», αναφέροντας ότι ο Μπάιρον Μπόλτον, μέλος άλλης συμμορίας, είχε ομολογήσει τη συμμετοχή του.

Οι τοπικές και ομοσπονδιακές αρχές διέψευσαν το ρεπορτάζ, το οποίο γρήγορα ξεχάστηκε.

Ωστόσο, σε αρχεία του FBI από το 1936 αναφέρεται ότι ο Μπόλτον είχε καταθέσει πως αγόρασε την Cadillac και βρισκόταν σε θέρετρο στο Ουισκόνσιν, όπου ο Καπόνε σχεδίασε το χτύπημα. Ονόμασε μάλιστα 5 εκτελεστές, αλλά όλοι ήταν είτε νεκροί, αγνοούμενοι ή ήδη στη φυλακή. Το FBI δεν μοιράστηκε ποτέ αυτές τις πληροφορίες με την αστυνομία του Σικάγο και έτσι οι ισχυρισμοί του Μπόλτον δεν ερευνήθηκαν ποτέ.