Skip to main content

«Δεν έχει καμία αξία», άκουγε επί 5 χρόνια. Για μία εφεύρεση που έχουν χρησιμοποιήσει όλοι

Πηγή φωτογραφίας: https://xeroxnostalgia.com/

Ο Τσέστερ Κάρλσον ήρθε αντιμέτωπος με πολλαπλές απορρίψεις. Δεν το έβαλε στιγμή κάτω - Η ιστορία του πρώτου φωτοτυπικού Xerox

Μέσα σε ένα σκοτεινό, στριμωγμένο δωμάτιο στη Νέα Υόρκη, ο Τσέστερ Κάρλσον σκύβει πάνω από το μηχάνημά του. Τα χέρια του είναι γεμάτα στίγματα από χημικά, το μυαλό του βουίζει από αριθμούς και σχέδια. Δεκαετίες αργότερα, ο κόσμος θα θεωρεί δεδομένη την εφεύρεσή του. Αλλά εκείνη τη στιγμή ο ίδιος ζει την απόρριψη.

Ο Κάρλσον, που γεννήθηκε σαν σήμερα, 7 Φεβρουαρίου 1906, από το 1939 έως και το 1944, επισκέπτεται εταιρείες, μία μετά την άλλη. IBM, RCA, GE. Περισσότερες από 20 φορές, τον απορρίπτουν. «Δεν έχει αξία», του λένε. «Δεν λειτουργεί». «Δεν το χρειαζόμαστε». Ακόμα και το Εθνικό Συμβούλιο Καινοτομίας απορρίπτει την ιδέα του. Εκείνος, όμως, αρνείται να το βάλει κάτω.

Η αποτυχία και η επιμονή

Το 1941, η IBM είχε ζητήσει επίδειξη της εφεύρεσής του. Όμως, υπήρχε ένα πρόβλημα: δεν είχε λειτουργικό μοντέλο. Το μηχάνημα που κατασκεύασε μια εταιρεία στο Μπρούκλιν μοιάζει περισσότερο με κινητήρα χλοοκοπτικού παρά με επαναστατική εφεύρεση. Δεν λειτουργεί. Δεν μεταφέρει την εικόνα στο χαρτί. Κάθε προσπάθεια φαίνεται να τον φέρνει πιο κοντά στη χρεοκοπία, όχι στην επιτυχία.

Αλλά επιμένει. Πειραματίζεται σε μια γωνιά της κουζίνας του, μέχρι που η γυναίκα του τον πετάει έξω. Βρίσκει έναν νέο συνεργάτη, τον άνεργο φυσικό Όττο Κόρνεϊ. Μαζί κάνουν μια πρώτη, ατελή επιτυχία. Αλλά ακόμα και ο Κόρνεϊ τον εγκαταλείπει. Ο Κάρλσον μένει κάποια στιγμή μόνος.

Το 1944, όμως, όλα αλλάζουν. Το Battelle Memorial Institute υπογράφει συμβόλαιο μαζί του. Και τρία χρόνια αργότερα, το μικρό φωτογραφικό εργαστήριο Haloid – η μετέπειτα Xerox – στοιχηματίζει πάνω στην ξοφλημένη του ιδέα. Μια νέα εποχή μόλις αρχίζει.

Το πρώτο φωτοτυπικό

Θα χρειαστεί να περάσουν πολλά χρόνια ακόμη, έως ότου το 1959, ο πρώτος πραγματικά εμπορικός φωτοαντιγραφικός μηχανισμός, το Xerox 914, κυκλοφορήσει στην αγορά. Μέσα σε λίγα χρόνια, κατακλύζει κάθε γραφείο στον κόσμο. Η αποτυχία γίνεται επιτυχία. Ο άνθρωπος που κανείς δεν πίστεψε, αλλά δεν παραιτήθηκε, αλλάζει για πάντα τον τρόπο που δουλεύουμε.

Σήμερα, πατάς ένα κουμπί και παίρνεις αντίγραφα μέσα σε δευτερόλεπτα. Χωρίς να ξέρεις ότι κάποτε, ένας άνθρωπος πέρασε είκοσι χρόνια για να το κάνει αυτό δυνατό.

Το ελληνικής έμπνευσης όνομα

Το Xerox 914 ήταν το πρώτο επιτυχημένο εμπορικά μηχάνημα φωτοαντιγραφικού απλού χαρτιού. Εισήχθη το 1959 από την εταιρεία Haloid/Xerox και έφερε επανάσταση στον κλάδο της αντιγραφής εγγράφων. Ήταν το αποκορύφωμα της δουλειάς του εφευρέτη Τσέστερ Κάρλσον για την ξηρογραφική διαδικασία, το 914 ήταν γρήγορο και οικονομικό. Από τις ελληνικές λέξεις ξηρός και ξηρογραφία προήλθε βεβαίως και το όνομα Xerox της συσκευής και της εταιρείας.

Το φωτοαντιγραφικό παρουσιάστηκε στο κοινό στις 16 Σεπτεμβρίου 1959, σε μια επίδειξη στο ξενοδοχείο Sherry-Netherland στη Νέα Υόρκη, που προβλήθηκε σε απευθείας μετάδοση από την τηλεόραση.

Η ξηρογραφία, μια διαδικασία παραγωγής εικόνων με χρήση ηλεκτρισμού, εφευρέθηκε το 1938 από τους Κάρλσον και Κόρνεϊ. Ο Κάρλσον πούλησε τα δικαιώματά του το 1947 στην εταιρεία Haloid Company. Η Haloid παρουσίασε το πρώτο εμπορικό ξηρογραφικό φωτοαντιγραφικό, το Xerox Model A το 1949. Είχε ανακοινώσει από το προηγούμενο έτος, την εκλεπτυσμένη ανάπτυξη της ξηρογραφίας σε συνεργασία με την Battelle Development Corporation.

Το μοντέλο αυτό ήταν επίσης γνωστό ως Ox Box. Μια βελτιωμένη έκδοση, η Camera #1, παρουσιάστηκε το 1950. Η Haloid μετονομάστηκε σε Haloid Xerox το 1958 και, μετά την άμεση επιτυχία του 914, όταν το όνομα Xerox έγινε σύντομα συνώνυμο με τα φωτοαντίγραφα μετονομάστηκε σε Xerox Corporation.