Η αυριανή τελετή ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ θα είναι η δεύτερη στη σύγχρονη Ιστορία των ΗΠΑ που θα διεξαχθεί, λόγω πολικού ψύχους, μέσα στη Ροτόντα του Καπιτωλίου και όχι υπαιθρίως.
Το αμέσως προηγούμενο ιστορικό ανάλογο συνέβη το 1985 όταν ο Ρόναλντ Ρίγκαν, και πάλι λόγω καιρικών συνθηκών, είχε αναγκαστεί να μεταφέρει στη Ροτόντα την τελετή. Ήταν η δεύτερη ορκωμοσία του.
Υπάρχει όμως μία πολύ πιο τραγική περίπτωση ψύχους – αμερικανικής προεδρικής ορκωμοσίας.
Συνέβη το 1841 με πρωταγωνιστή τον Ουίλιαμ Χένρι Χάρισον (William Henry Harrison), τον 9ο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο βετεράνος του Τιπικάνου
Ο Χάρισον ήταν γνωστός στους αμερικανούς πολίτες ως «Old Tippecanoe», ας το πούμε ο βετεράνος της Τιπίκανου.
H συγκεκριμένη μάχη σημειώθηκε στις 7 Νοεμβρίου 1811. Ήταν δε ένας ανέλπιστος θρίαμβος του εκστρατευτικού σώματος (περίπου 900 ανδρών) των ΗΠΑ υπό τον υποστράτηγο τότε Χάρισον που κατανίκησε μια συνομοσπονδία περίπου τριάντα Ινδιάνικων φυλών, οι οποίες είχαν συνασπισθεί για να αντισταθούν στους νέους άποικους.
Η σύρραξη κράτησε πάνω από δύο ώρες με μάχες σώμα με σώμα μέσα στο σκοτάδι. Τρεις φορές έφτασαν κοντά να σκοτώσουν οι Ινδιάνοι τον Χάρισον αλλά πάντα τον έχαναν. Ο Χάρισον, πολεμώντας έφιππος στην πρώτη γραμμή, απέκρουσε κάθε επίθεση. Την αυγή, καθώς οι Ινδοί υποχώρησαν για να ανασυνταχθούν, ο Χάρισον αντεπιτέθηκε.
Αιφνιδιασμένοι, οι Ινδιάνοι διασκορπίστηκαν, καταδιωκόμενοι από τα έφιππα αμερικανικά στρατεύματα που έκαψαν το χωριό και τις καλλιέργειές τους…
Η μεγαλύτερη σε διάρκεια ομιλία
Στις 4 Μαρτίου 1841, τριάντα χρόνια μετά τη μάχη, ο Χάρισον, θα εκφωνούσε τη μεγαλύτερη σε διάρκεια ομιλία (μία ώρα και 45 λεπτά) στην ιστορία των αμερικανικών ορκωμοσιών, ρεκόρ που παραμένει ακατάρριπτο μέχρι και τις μέρες μας.
Με τρόπο εντυπωσιακά λεπτομερή κι εμπεριστατωμένο αναφέρθηκε σε ζητήματα διάκρισης των εξουσιών και κατανομης των μεταξύ τους αρμοδιοτήτων, χωρίς να είναι ούτε νομικός παρά μόνον ένας αξιοσέβαστος βετεράνος στρατιωτικός.
Και ίσως αυτήν ακριβώς την περηφάνεια του τελικά να «πλήρωσε».
Ο 69χρονος την ημέρα της ορκωμοσίας Πρόεδρος, μίλησε μέσα σε μια άγρια χιονοθύελλα. Χωρίς παλτό ή καπέλο, ιστάμενος περήφανα έξω από το κτίριο.
Αργότερα, την ίδια ημέρα, υπεδέχθη πλήθος θαυμαστών και παρέστη σε πολλές εορταστικές εκδηλώσεις.
Έναν μήνα αργότερα, στις 4 Απριλίου 1841, πέθανε από πνευμονία.
Ακόμη και σήμερα, ιστορικοί διαφωνούν εάν ο θάνατός του ήταν άμεσο ή έμμεσο αποτέλεσμα εκείνης της ημέρας ή δεν είχε καμία σχέση, με τους εγκυρότερους να επιλέγουν τη μέση οδό.
Σε κάθε περίπτωση, ο Χάρισον κατέστη ο πλέον βραχύβιος πρόεδρος στην Ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Και από την μακρά ομιλία του, η φράση για την οποία θα ήθελε ίσως να τον μνημονεύουν, είναι αυτή:
«Το αληθινό πνεύμα της ελευθερίας, μολονότι πιστό, επίμονο, θαρραλέο και ασυμβίβαστο επί της αρχής, όταν υπάρχει αυθεντικά είναι ήπιο, ανεκτικό και ευσυνείδητο ως προς τα μέσα που χρησιμοποιεί».