Skip to main content

Η μαγική εφεύρεση που έγινε προέκταση του χεριού μας

«Είναι ένα επαναστατικό, μαγικό προϊόν, κυριολεκτικά πέντε χρόνια μπροστά από κάθε άλλο κινητό τηλέφωνο», μας έλεγε το 2007 ο Στιβ Τζομπς για το iPhone

Αν το ξεχάσουμε σπίτι μας, νιώθουμε ξαφνικά…αδύναμοι, αποκομμένοι από τον κόσμο, σαν λείπει κάτι απολύτως απαραίτητο. Αλλά είναι κάτι που, όσοι τουλάχιστον ανήκουμε στη γενιά των Millennials ή και σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε για μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας – πόσο μάλλον να το κατατάξουμε στις αναγκαιότητες.

Επικοινωνούμε, ενημερωνόμαστε, ακούμε μουσική, βγάζουμε φωτογραφίες, τραβάμε βίντεο, αλληλοεπιδρούμε, εργαζόμαστε, το συνδέουμε με άλλες συσκευές. Το smartphone είναι πια μία προέκταση των χεριών, των ματιών και του μυαλού μας. Και μπορεί τυπικά το πρώτο smartphone της ιστορίας να θεωρείται το IBM Simon Personal Communicator (το πρωτότυπο παρουσιάστηκε το 1992 και στην αγορά κυκλοφόρησε το 1994), αλλά ήταν αναμφίβολα το πρώτο iPhone της Apple εκείνο που έφερε πραγματική επανάσταση και στο οποίο στηρίχθηκαν δεκάδες άλλα μοντέλα, πλήθους εταιρειών.

«’Ενα μαγικό προϊόν, 5 χρόνια μπροστά από κάθε άλλο τηλέφωνο»

Ήταν σαν σήμερα, στις 9 Ιανουαρίου 2007, όταν ο CEO της Apple Inc., Στιβ Τζομπς, παρουσίασε ένα κινητό τηλέφωνο με οθόνη αφής, το οποίο ενσωμάτωνε iPod, κάμερα και δυνατότητες περιήγησης στο διαδίκτυο, μεταξύ άλλων άκρως εντυπωσιακών για την εποχή χαρακτηριστικών, στην έκθεση Macworld στο Σαν Φρανσίσκο. Ντυμένος με τα χαρακτηριστικά του τζιν και το μαύρο ζιβάγκο, ανέβηκε στη σκηνή για να μιλήσει για ένα «επαναστατικό , μαγικό προϊόν που είναι κυριολεκτικά πέντε χρόνια μπροστά από κάθε άλλο κινητό τηλέφωνο».

Όταν κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες έξι μήνες αργότερα, στις 29 Ιουνίου, εν μέσω τεράστιας προβολής, χιλιάδες σχημάτισαν ουρές στα καταστήματα της Apple σε όλη τη χώρα για να είναι από τους πρώτους που θα αποκτούσαν ένα iPhone.

Τον Νοέμβριο εκείνου του έτους το περιοδικό Time ανακήρυξε την κομψή, 4,8-ουγγιών συσκευή (που αρχικά διατέθηκε σε μοντέλο 4GB στην τιμή των 499 δολαρίων και μοντέλο 8GB έναντι 599 δολαρίων) ως την εφεύρεση της χρονιάς. Ίσως ήταν τελικά η εφεύρεση της δεκαετίας. Τον Ιούλιο του 2008, η Apple λάνσαρε το διαδικτυακό App Store, δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες να κατεβάζουν λογισμικό και εφαρμογές, που τους επέτρεπαν να χρησιμοποιούν τα iPhone τους για παιχνίδια, κοινωνική δικτύωση, προγραμματισμό ταξιδιών και έναν συνεχώς αυξανόμενο κατάλογο άλλων δραστηριοτήτων.

Το iPhone μετέτρεψε την Apple, την οποία ο Τζομπς (1955-2011) συνίδρυσε με τον φίλο του Στίβεν Βόζνιακ στην Καλιφόρνια το 1976, σε μία από τις πιο πολύτιμες εταιρείες του πλανήτη. Ήρθε να προστεθεί σε μια μακρά λίστα καινοτόμων προϊόντων της εταιρείας, όπως ο υπολογιστής Macintosh (που κυκλοφόρησε το 1984 και ήταν ένας από τους πρώτους προσωπικούς υπολογιστές με γραφική διεπαφή χρήστη, επιτρέποντας στους χρήστες να πλοηγούνται με ποντίκι αντί να πληκτρολογούν εντολές) και το φορητό μουσικό player iPod (που κυκλοφόρησε το 2001). Πάνω από όλα όμως άλλαξε τη δική μας ζωή, αναδεικνύοντας τα smartphones σε αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης καθημερινότητας.

Η επίδρασή του σε κάθε πτυχή της ζωής μας

Ακόμη και όσοι δεν έχουν πιάσει ποτέ στα χέρια τους ένα iPhone, προτιμώντας άλλα brands, δεν μπορούν να υποτιμήσουν την επίδραση, που είχε του στον τρόπο που ζούμε, επικοινωνούμε, εργαζόμαστε και διασκεδάζου.

Πριν την εισαγωγή του iPhone, το τοπίο της κινητής τηλεφωνίας ήταν εντελώς διαφορετικό. Τα κινητά τηλέφωνα χρησίμευαν κυρίως για φωνητική επικοινωνία, απλή αποστολή μηνυμάτων και στην καλύτερη περίπτωση πρόσφεραν μία στοιχειώδη δυνατότητα περιήγησης στο διαδίκτυο. Η ιδέα μιας φορητής συσκευής που θα συνδύαζε απρόσκοπτα τηλέφωνο, φωτογραφική μηχανή, συσκευής καταγραφής και αναπαραγωγής ήχου και έναν υπολογιστή ήταν ένα όνειρο του μέλλοντος.

Στην προ- 2007 εποχή οι λάτρεις της τεχνολογίας και των γκάτζετ φόρτωναν τις τσάντες τους με μια πληθώρα συσκευών για να καλύψουν τις διάφορες ανάγκες τους: κινητά τηλέφωνα για κλήσεις, ψηφιακές κάμερες για φωτογραφίες, MP3 players για μουσική και προσωπικούς ψηφιακούς βοηθούς (PDAs) για άλλες δραστηριότητες. Το iPhone άλλαξε τα δεδομένα, ενσωματώνοντας όλες αυτές τις λειτουργίες σε μία κομψή συσκευή. Αυτή η σύγκλιση τεχνολογιών όχι μόνο απλοποίησε τη ζωή μας, αλλά άνοιξε και την πόρτα σε αμέτρητες νέες δυνατότητες.

Η συσκευή αυτή, από την οποία δεν μπορούμε να ξεκολλήσουμε, δεν ήταν άλλη μία «άνεση», αλλά ένα κομβικό σημείο στην ανθρώπινη αλληλεπίδραση με την τεχνολογία.