Όταν ακολουθείς το όνειρό σου δεν μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος για το πόσα θα πετύχεις. Μπορείς όμως να είσαι βέβαιος ότι θα το μετανιώσεις, αν δεν το παλέψεις.
Αυτός ήταν ο τρόπος που σκέφτονταν ο Στιβ Τζομπς και ο Στιβ Βόζνιακ, όταν εγκατέλειπαν τις σπουδές τους για να επιχειρήσουν να κάνουν πραγματικότητα τα όσα είχαν οραματιστεί για τον μαγικό κόσμο της τεχνολογίας. Ο Τζομπς αφού πέρασε λίγο χρόνο στο Reed College και ακολούθησε μαθήματα τέχνης και καλλιτεχνικής γραφής, αποφάσισε να κυνηγήσει την επιθυμία του να δημιουργήσει τη δική του εταιρεία. Ο Βόζνιακ, από την πλευρά του, σπούδαζε στο University of California, Berkeley, αλλά το πάθος του για την ηλεκτρονική και τους υπολογιστές τον οδήγησε να αφήσει το πανεπιστήμιο για να επικεντρωθεί στις δικές του εφευρέσεις.
Μαζί, ξεκίνησαν την Apple το 1976, δουλεύοντας σε ένα μικρό γκαράζ στο Λος Άλτος, στο πατρικό του Τζομπς, χωρίς κεφάλαια ή εξοπλισμό. Το γκαράζ αυτό έγινε το σημείο εκκίνησης ενός ταξιδιού γεμάτου ιδέες, καινοτομίες και επαναστατικών προϊόντων.
Το πρώτο προϊόν της εταιρείας ήταν ο Apple I, ένας υπολογιστής που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στο χέρι εξ ολοκλήρου από τον Βόζνιακ. Για να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία του, ο Τζομπς πούλησε το Volkswagen Bus του και ο Βόζνιακ πούλησε την HP-65, την πρώτη προγραμματιζόμενη με μαγνητική κάρτα φορητή αριθμομηχανή.
Ήταν 1η Απριλίου 1976 όταν αποφάσισαν πως θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για την προώθηση του προϊόντος. Και αυτή η ημερομηνία αναφέρεται συχνά ως εκείνη της ίδρυσης της Apple. Ωστόσο ήταν σαν σήμερα, 3 Ιανουαρίου 1977, όταν η Apple ενεγράφη επισήμως στα μητρώα των επιχειρήσεων.
Από τον Apple II στο χρηματιστήριο και τον Macintosh
Το Apple I πωλήθηκε ως μητρική πλακέτα (χωρίς πληκτρολόγιο ή οθόνη). Το Apple II, που σχεδιάστηκε επίσης από τον Βόζνιακ, έγινε ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής (PC) μαζικής παραγωγής. Αποδείχθηκε εξαιρετικά δημοφιλής. Ήταν εμπορική επιτυχία και έβαλε τη χρηματοοικονομική βάση για το μέλλον της εταιρείας.
Χάρη στην επιτυχία αυτή, τον Δεκέμβριο του 1980 η εταιρεία πραγματοποίησε την είσοδό της στο Χρηματιστήριο – σε μία εξέλιξη που έκανε τους ιδρυτές, αλλά και στελέχη της εκατομμυριούχους.
Toν Ιανουάριο του 1984 η Apple παρουσίασε τον Macintosh, τον πρώτο προσωπικό υπολογιστή με γραφικό περιβάλλον χρήστη (GUI) και ποντίκι. Η παρουσίαση έγινε με το θρυλικό διαφημιστικό σποτ “1984”, σκηνοθετημένο από τον Ρίντλεϊ Σκοτ.
Παρά τις επαναστατικές του δυνατότητες, ο Mac αντιμετώπισε αρχικά δυσκολίες λόγω της υψηλής τιμής και της περιορισμένης διαθέσιμης λογισμικής υποστήριξης. Και κάπως έτσι άρχισε η …γκρίνια.
Η αποχώρηση του Τζομπς
Ο Βόζνιακ είχε αποχωρήσει από το διοικητικό συμβούλιο της Apple ήδη το 1983. Στη συνέχεια, ο Τζομπς προσέλαβε τον Τζον Σκάλεϊ της PepsiCo ως πρόεδρο. Ωστόσο, αυτή η κίνηση γύρισε μπούμερανγκ, καθώς οι δύο άνδρες ήρθαν επανειλημμένα σε αντιπαράθεση για τη στρατηγική και το μέλλον της εταιρείας.
Ο Τζομπς αποχώρησε το 1985. Ίδρυσε τη δική του εταιρεία, τη NeXT Software, και επίσης αγόρασε την Pixar από τον Τζορτζ Λούκας. Η Apple από την άλλη, χωρίς τους ιδρυτές της, ξέμεινε από καινοτόμες ιδέες και βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Είδε το μερίδιό της στην αγορά να συρρικνώνεται, εν μέσω υψηλών τιμών και κακής διαχείρισης.
Επιστροφή, ανάσταση και… επανάσταση
Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η Apple βρισκόταν στα όρια της χρεοκοπίας. Και τότε ζητήθηκε από τον Τζομπς να τη σώσει. Η Apple εξαγόρασε την NeXT, φέρνοντας τον ιδρυτή πίσω στην εταιρεία αρχικά ως σύμβουλο και αργότερα ως CEO. Υλοποίησε δραστικά μέτρα, όπως η απλοποίηση της γκάμας προϊόντων της Apple και η εκκίνηση της καμπάνιας “Think Different” για να αναζωογονήσει το brand.
Ο iMac G3, που σχεδιάστηκε από τον Τζόνι Άιβι, αποδείχθηκε τεράστια επιτυχία και βοήθησε την Apple να «αναστηθεί». Έκτοτε η μία καινοτομία διαδεχόταν την άλλη. Το 2001 το iPod άλλαξε τη μουσική βιομηχανία κάνοντάς την ψηφιακή μουσική προσβάσιμη, ενώ το iTunes έγινε το κέντρο διαχείρισης και αγοράς μουσικής.
Το 2007 ήταν η χρονιά της επανάστασης των smartphones. Η παρουσίαση του iPhone μετέτρεψε την Apple σε παγκόσμιο ηγέτη. Συνδυάζοντας τηλέφωνο, iPod και επικοινωνία μέσω internet δημιούργησε έναν εντελώς νέο κόσμο, στο…χέρι μας.
Το 2010 ακολούθησε το λανσάρισμα του iPad, ενώ το οικοσύστημα των συσκευών, λογισμικού και υπηρεσιών της έγινε κεντρικό στη στρατηγική της.
Αλλαγή σκυτάλης
Μετά τον θάνατο του Τζομπς το 2011, ο Τιμ Κουκ ανέλαβε τα ηνία. Υπό την ηγεσία του, η Apple επεκτάθηκε στις υπηρεσίες (Apple Music, iCloud, App Store) και σε νέα προϊόντα όπως το Apple Watch και τα AirPods. Και πέτυχε ένα σημαντικότατο ορόσημο: έγινε η πρώτη αμερικανική εταιρεία που πέτυχε κεφαλαιοποίηση 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Σήμερα, η αξία της έχει εκτιναχθεί στα 3,7 τρισ. δολάρια. Είναι η πλέον πολύτιμη εισηγμένη.
Η ιστορία της Apple είναι μια ιστορία αδιάκοπης καινοτομίας. Και ένα μάθημα για όσους θέλουν να κυνηγήσουν το όνειρό τους.