Ήταν Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008. Στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου ο 15χρονος μαθητής Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος πέφτει νεκρός από τα πυρά του ειδικού φρουρού, Επαμεινώνδα Κορκονέα.
Η χώρα εξεγείρεται.
Ο Κορκονέας πυροβολεί εν ψυχρώ τον Γρηγορόπουλο λίγο μετά τις 9 το βράδυ. Ο θάνατος του Γρηγορόπουλου ήταν ακαριαίος.
Ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος βρισκόταν στα Εξάρχεια μαζί με τον φίλο του Νίκο Ρωμανό. Λίγο πριν τις 9 το βράδυ ένα περιπολικό δέχθηκε αποδοκιμασίες και αντικείμενα από ομάδα νεαρών.
Το περιπολικό απομακρύνθηκε μεν, αλλά οι 2 αστυνομικοί, ένας εξ αυτών ο Κορκονέας, γύρισαν πεζή. Ο Κορκονέας στόχευσε ευθεία προς το πλήθος και πυροβόλησε 2 φορές. Η σφαίρα βρήκε τον Γρηγορόπουλο στην καρδιά.
Διακομίσθηκε στον Ευαγγελισμό όπου απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Οι αστυνομικοί αποχώρησαν από το σημείο με τα πόδια.
Η είδηση διαδόθηκε ταχύτατα μέσω τηλεφώνων, διαδικτύου και μέσων ενημέρωσης.
Αρχικά μεταφερόταν η επίσημη εκδοχή για το περιστατικό, σύμφωνα με την οποία το περιπολικό των αστυνομικών είχε δεχτεί «μαζική επίθεση αναρχικών» με ξύλα και βόμβες μολότοφ, ο αστυνομικός πυροβόλησε για να σώσει τη ζωή του και η σφαίρα «εξοστρακίστηκε», κάτι που διαψεύστηκε αργότερα από την ιατροδικαστική έρευνα.
Κόσμος άρχισε να συρρέει στα Εξάρχεια όπου ξέσπασαν αμέσως επεισόδια. Οι συγκρούσεις εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη την Αθήνα.
Ο τότε Εσωτερικών Παναγιώτης Χηνοφώτης κίνησε άμεσα τη διαδικασία προκειμένου να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι δυο ειδικοί φρουροί, όπως επίσης και ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Εξαρχείων.
Οι 2 ειδικοί φρουροί συλλαμβάνονται. Ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση και για παράνομη οπλοχρησία στον Κορκονέα, και στον Σαραλιώτη άσκησε δίωξη για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος, υπουργός Εσωτερικών τότε, μόλις ενημερώθηκε για το περιστατικό μετέβη άμεσα στην Αθήνα και έπειτα από δηλώσεις, υπέβαλε ο ίδιος μαζί με τον υφυπουργό την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δεν τις έκανε δεκτές.
Στις φλόγες το χριστουγεννιάτικο δέντρο
Τη Δευτέρα τα περισσότερα σχολεία ήταν υπό κατάληψη, όπως και όλα τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα (τα περισσότερα είχαν καταλήψεις για μήνες).
Οι επόμενες μέρες σημαδεύτηκαν από μια έκρηξη οργής κατά της αστυνομικής βίας με τεράστιες διαδηλώσεις, αλλά και σοβαρά επεισόδια.
Στη διαδήλωση της 8ης Δεκεμβρίου και ενώ η πορεία είχε διαλυθεί μετά από χρήση χημικών, κουκουλοφόροι που συγκρούονταν με τα ΜΑΤ βάζουν φωτιά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Σύνταγμα.
Οι εικόνες έκαναν τον γύρο του κόσμου.
Στις 9 Δεκεμβρίου γίνεται η κηδεία. Εκατοντάδες κόσμου γεμίζουν το νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου για να αποχαιρετήσουν τον 15χρονο Γρηγορόπουλου. Ένας από τους ανθρώπους που μεταφέρουν στους ώμους τους το φέρετρο του Αλέξη, ήταν ο Νίκος Ρωμανός.
Αμετανόητος στην απολογία του ο Επαμεινώνδας Κορκονέας υποστήριξε ότι πυροβόλησε στον αέρα και όχι προς την ομάδα των νεαρών, και ως εκ τούτου ο θάνατος του νεαρού ήταν ατύχημα, εξαιτίας του εξοστρακισμού κάποιας σφαίρας. Μιλά για «ανάρμοστη και αποκλίνουσα συμπεριφορά του θύματος» και ξεσηκώνει κατακραυγή. Προφυλακίζεται μαζί με τον Βασ. Σαραλιώτη και οδηγείται στις φυλακές Δομοκού.
Η οδός Τζαβέλλα πλέον ονομάζεται Οδός Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στη μνήμη του 15χρονου μαθητή.