Skip to main content

Ο μυστηριώδης συνταγματάρχης που έστειλε η Βόρεια Κορέα στη Ρωσία

KCNA via Reuters

Η παρουσία της Βόρειας Κορέας στο ουκρανικό μέτωπο ήταν - επισήμως τουλάχιστον - ο παράγοντας που οδήγησε τον πρόεδρο Μπάιντεν στο να ανάψει πράσινο φως στην Ουκρανία για τη χρήση των αμερικανικών ATACMS

Σε μια χώρα που αντιμετωπίζει τις στρατιωτικές της ελίτ όπως η Δύση τους celebrities, ο συνταγματάρχης Κιμ Γιονγκ Μποκ σπάνια κάνει δημόσιες εμφανίσεις ή έστω αναφέρεται δημοσίως. Αυτό τώρα αλλάζει.

Ο ρόλος του ως επικεφαλής των Ειδικών Δυνάμεων της Βόρειας Κορέας απαιτεί να κρατήσει χαμηλό προφίλ για να κρύβει την ταυτότητά του. Τώρα όμως βγαίνει στο προσκήνιο. Είναι ο κορυφαίος Βορειοκορεάτης στρατιωτικός αξιωματούχος στη Ρωσία, όπου περισσότεροι από 11.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί για να βοηθήσουν τις προσπάθειες της Μόσχας να απομακρύνει τα ουκρανικά στρατεύματα. Αξιωματούχοι του Κιέβου και της Σεούλ επιβεβαίωσαν την παρουσία του στη Ρωσία.

Η παρουσία της Βόρειας Κορέας στο ουκρανικό μέτωπο ήταν – επισήμως τουλάχιστον – ο παράγοντας που οδήγησε τον πρόεδρο Μπάιντεν στο να ανάψει πράσινο φως στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, ATACMS, που προμήθευσαν οι ΗΠΑ για να χτυπήσει εντός της Ρωσίας – με κίνητρο τη νέα παρουσία της Βόρειας Κορέας. Η Ουκρανία εκτόξευσε αυτούς τους πυραύλους για πρώτη φορά την Τρίτη, χτυπώντας μια εγκατάσταση αποθήκευσης πυρομαχικών στην περιοχή Μπριάνσκ της Ρωσίας. Σήμερα o Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι είναι ανοιχτός να συζητήσει για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία με τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά αποκλείει να κάνει οποιεσδήποτε σημαντικές «εδαφικές παραχωρήσεις» μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο, ο Ρώσος πρόεδρος εμφανίζεται επίσης αμετακίνητος από τη θέση του ότι το Κίεβο θα πρέπει επίσης να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Επισήμως, ο αναπληρωτής αρχηγός γενικού επιτελείου του στρατού, συνταγματάρχης Κιμ, πιστεύεται ότι είναι επιφορτισμένος με την ενσωμάτωση των βορειοκορεατικών στρατευμάτων στα ρωσικά, την απορρόφηση γνώσεων στο πεδίο της μάχης, τις οποίες και θα επαναφέρει στην πατρίδα. Ο αριθμός των Βορειοκορεατών στρατιωτών που απεστάλησαν στη Ρωσία θα μπορούσε τελικά να φτάσει τις 100.000, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Δεν ανέφερε συγκεκριμένα στοιχεία για τον ισχυρισμό.

Ο συνταγματάρχης Κιμ δεν αναμένεται να βρεθεί ο ίδιος στο πεδίο της μάχης. Αλλά η αποστολή ενός από τους σημαντικότερους στρατιωτικούς αξιωματούχους της Βόρειας Κορέας σηματοδοτεί το ενδιαφέρον της Πιονγκγιανγκ να ενισχύσει αισθητά τους δεσμούς της με τη Ρωσία.

Δεν έχει αποκαλυφθεί ούτε η ηλικία του

Μέχρι πρόσφατα, η ταυτότητά του ήταν σχετικά καλυμμένη επειδή η μονάδα των ειδικών δυνάμεων που διοικούσε – που πιστεύεται ότι είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, με 200.000 επίλεκτους στρατιώτες – θα αναλάμβανε μυστικές αποστολές σε περίπτωση πολέμου στην Κορεατική Χερσόνησο, εξηγεί στη Wall Street Journal o Τζέον Κιουνγκ Τζου, ερευνητής στο Κορεατικό Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας.

Μάλιστα ακόμη και η κυβερνητική βάση δεδομένων της Νότιας Κορέας με τους ελίτ Βορειοκορεάτες – που περιλαμβάνει περισσότερους από 680 αξιωματούχους με βάση πληροφορίες από μυστικές υπηρεσίες και δημοσίως διαθέσιμα δεδομένα, αναφέρει μόνο το όνομά του και τον τίτλο εργασίας του. Άγνωστη είναι ακόμη η ηλικία του, η γενέτειρά του ή οποιαδήποτε άλλη βιογραφική λεπτομέρεια.

Επομένως η Βόρεια Κορέα ήθελε σαφώς να δείξει στη Ρωσία ότι θα σταλεί ένα αξιόπιστο χέρι για να ηγηθεί της ανάπτυξης των στρατευμάτων, που περιλαμβάνουν και ειδικές δυνάμεις. Και ο συνταγματάρχης έχει αποδείξει ότι είναι αξιόπιστος.

Η Πιονγκγιάνγκ, όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της η WSJ, άρχισε να τον βγάζει από τη σκιά μετά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν τον Ιούνιο στη βορεικορεατική πρωτεύουσα, όταν οι δύο χώρες κατέληξαν σε αμοιβαία αμυντική συμφωνία. Ο συνταγματάρχης βρέθηκε έκτοτε ξαφνικά στο πλευρό του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, σε διάφορες εμφανίσεις του, όπως κατά την περιοδεία σε περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες και την εποπτεία εκπαίδευσης ειδικών δυνάμεων και ασκήσεων πυροβολικού. Ο συνταγματάρχης Κιμ κρατούσε συχνά ένα στυλό και ένα σημειωματάριο ενώ στεκόταν στο πλευρό του 40χρονου δικτάτορα. Η τελευταία αναφορά σε αυτόν στα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας ήταν στις 6 Οκτωβρίου. Λίγες ημέρες αργότερα υπολογίζεται ότι ταξίδεψε στη Ρωσία.

Το Paektu

Ο συνταγματάρχης Κιμ αναφέρθηκε για πρώτη φορά στα κρατικά μέσα ενημέρωσης το 2015 όταν προήχθη ως επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων της Βόρειας Κορέας. Ένα χρόνο αργότερα, εξελέγη στο κύριο όργανο χάραξης πολιτικής της χώρας, την Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος. Η υπεροχή του έγινε σαφέστερη σε μια συνάντηση τον Ιούλιο του 2020, όπου ο Κιμ Γιονγκ Ουν χάρισε στους κορυφαίους στρατηγούς της Βόρειας Κορέας αναμνηστικά πιστόλια.

Τα όπλα ονομάστηκαν «Paektu», μια αναφορά σε ένα ιερό βουνό που σύμφωνα με τη βορειοκορεατική παράδοση χρησίμευε ως βάση για τους αντάρτες μαχητές που πολεμούσαν τους Ιάπωνες. Ήταν επίσης η υποτιθέμενη γενέτειρα του πατέρα του Κιμ, Κιμ Γιονγκ Ιλ, αν και ανεξάρτητοι ιστορικοί το αμφισβητούν.

Στη φωτογραφία από την εκδήλωση ο συνταγματάρχης Κιμ είναι πολύ κοντά στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, με μόλις ένα άτομο ανάμεσά τους.