Skip to main content

Υπόθεση Τσιν Γκανγκ: Τι κρύβεται πίσω από την 15μηνη εξαφάνιση του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών

Suo Takekuma/Pool via REUTERS

Ήταν ο εκλεκτός του Σι Τζινπίνγκ - Αλλά ύστερα από μόλις 6 μήνες στη θέση του υπουργού Εξωτερικών... εξαφανίστηκε - Πώς εμπλέκεται η Ρωσία

Τον Ιούλιο του 2023 με λίγες μόνο φράσεις στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua – οι οποίες στη συνέχεια διαβάστηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης – ανακοινώθηκε ότι ο Τσιν Γκανγκ, ανερχόμενο πολιτικό αστέρι και προσωπική επιλογή του Σι Τζινπίνγκ, απομακρύνεται από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

Ο πρόεδρος Σι υπέγραψε τη σχετική διαταγή, επικυρώνοντας την απόφαση στη Μόνιμη Επιτροπή του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου. Και με αυτό σήμανε με τον πλέον δραματικό τέλος της εποχής του Τσιν ως του δημόσιου προσώπου της Κίνας στο εξωτερικό, μόλις μισό χρόνο μετά τον διορισμό του. Είχε ήδη εξαφανιστεί από τα φώτα της δημοσιότητας έναν μήνα νωρίτερα με την αρχική δικαιολογία να είναι πρόβλημα υγείας. Ακόμη και σήμερα κανείς δεν το έχει δει δημοσίως. Και η φημολογία για το τι του συνέβη, οργιάζει.

Τα αρχικά σενάρια

Μέσα στον τελευταίο χρόνο ακούστηκε ότι συνελήφθη και μπήκε στη φυλακή, ότι αυτοκτόνησε, ότι βασανίστηκε έως θανάτου. Σε νεότερο ρεπορτάζ της η Wall Street Journal υποστηρίζει ότι πιθανότατα ζει και είναι ελεύθερος, αλλά η πολιτική του καριέρα έχει για τα καλά τελειώσει, ύστερα από γεγονότα που κρίθηκαν απειλή για την εθνική ασφάλεια, αλλά και ντροπιαστικά για το καθεστώς.

Οι πηγές που επικαλείται σε τρία επεισόδια του podcast The Journal η αμερικανική εφημερίδα, τονίζουν μεταξύ άλλων πως όταν ερωτώνται για αυτόν Κινέζοι αξιωματούχοι, επικαλούνται «τον τρόπο ζωής του» ή «προσωπικές επιλογές», που ήρθαν σε σύγκρουση με την άσκηση των καθηκόντων του, τονίζουν πως κρίθηκε ότι δεν μπορεί να παραμείνει σε κυβερνητική θέση, αλλά εξακολουθούν να τον αποκαλούν «σύντροφο Τσιν». Η χρήση της λέξης σύντροφος υποννοεί ότι δεν έχει διαγραφεί από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας. Αν παραμένει μέλος, τότε είναι απίθανο να του έχει ασκηθεί δίωξη ή να βρίσκεται στη φυλακή.

Γιατί λοιπόν ο άνθρωπος που απολάμβανε της εμπιστοσύνης και της εκτίμησης του Κινέζου προέδρου και που κάποιοι πίστευαν ότι θα μπορούσε να είναι ακόμη και ο διάδοχος του Σι Τζινπίνγκ, απομακρύνθηκε τόσο ξαφνικά από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών και εξαφανίστηκε από προσώπου γης;

Η εξωσυζυγική σχέση με την παρουσιάστρια

Η Wall Street Journal επιβεβαιώνει την πληροφορία που έχει γραφτεί σε κινεζικά social media και σε άλλα αμερικανικά μέσα: Το καθεστώς είχε μάθει ότι  Τσιν είχε εξωσυζυγική σχέση όσο ήταν πρέσβης της χώρας στην Ουάσινγκτον με την Φου Σιοτάν, δημοσιογράφο και παρουσιάστρια του τηλεοπτικού δικτύου Phoenix TV, που έχει εργαστεί σε Χονγκ Κονγκ, Λονδίνο και Ουάσινγκτον. Η Φου παραμένει επίσης εξαφανισμένη από το καλοκαίρι του 2023. Πληροφορίες θέλουν να έχει φέρει στον κόσμο ένα παιδί με τη βοήθεια παρένθετης μητέρας.

Από μόνη της όμως η ύπαρξη εξωσυζυγικής σχέσης μπορεί να είχε οδηγήσει σε μία απλή σύσταση ή και σε καμία αντίδραση από την πλευρά του Κόμματος ή του προέδρου. Δεν θα μπορούσε να οδηγήσει σε «καρατόμηση» του προέδρου. Δεν είναι καθόλου σπάνιο για Κινέζους αξιωματούχους να έχουν εξωσυζυγικές σχέσεις.

Όπως ενημερώθηκαν, ωστόσο, τα άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου η εξωσυζυγική σχέση του Τσιν οδήγησε σε απότομο τερματισμό την καριέρα του Τσιν, επειδή έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια. Η Φου Σιαοτάν ήταν…κατάσκοπος.

Την πληροφορία έδωσαν οι Ρώσοι

Σύμφωνα με τις πηγές της Wall Street Journal ήταν η Μόσχα εκείνη που έδωσε στο Πεκίνο την πληροφορία ότι η Φου ήταν κατάσκοπος για λογαριασμό των ΗΠΑ, ενώ είχε δεσμούς και με τη Βρετανία. Οι ίδιες πηγές είπαν ότι οι κινεζικές αρχές είχαν ανακρίνει τη Φου, αλλά η τύχη της δεν ήταν γνωστή. Και ο ίδιος ο Τσιν ανακρίθηκε ως ύποπτος για κατασκοπεία, αλλά κρίθηκε ότι απλά…ερωτεύτηκε τη λάθος γυναίκα. Κατά την ανάκριση επανάλαμβανε ότι είναι αθώος, ενώ κατέρρευσε ψυχολογικά. Νοσηλεύτηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο και τον παρακολουθούσαν συνέχεια, καθώς υπήρχε φόβος αυτοχειρίας.