Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο ισραηλινός στρατός και η Μοσάντ τον είχαν από την πρώτη στιγμή του πολέμου στην κορυφή της λίστας με της Χαμάς. Η εκτέλεσή του ήταν προτεραιότητα ακόμη και σε σχέση με εκείνη του Ισμαήλ Χανίγια. Πώς λοιπόν είναι ακόμη ζωντανός ο Γιαχία Σινουάρ;
Ο Σινουάρ, γεννημένος στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιουνίς στην Γάζα, υπό αιγυπτιακή κατοχή το 1962, τελείωσε τις σπουδές του στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο του παλαιστινιακού θύλακα. Ενορχηστρώνοντας την απαγωγή και τη δολοφονία δύο Ισραηλινών στρατιωτών και τεσσάρων Παλαιστινίων που θεωρούσε συνεργάτες του Τελ Αβίβ το 1989, καταδικάστηκε σε τέσσερις ισόβια κάθειρξη από το Ισραήλ. Εξέτισε 22 χρόνια μέχρι την απελευθέρωσή του σε ανταλλαγή αιχμαλώτων, το 2011, με έναν Ισραηλινό στρατιώτη. Το 2017, εξελέγη αρχηγός της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και ισχυρίστηκε ότι θα επιδίωκε μια «ειρηνική, λαϊκή αντίσταση», θέση που γρήγορα εγκατέλειψε. Επανεξελέγη στη θέση, το 2021.
Ήταν ο δεύτερος ισχυρότερος άνδρας της τρομοκρατικής οργάνωσης μετά τον Χανίγια και μετά τον θάνατο του τελευταίου είναι ο νέος επικεφαλής. Σε αντίθεση με τον Χανίγια και άλλα στελέχη της Χαμάς, που ζούσαν μία ζωή χλιδής στο Κατάρ ή την Τουρκία, ο Σινουάρ πιστεύεται ότι μένει σταθερά στη Γάζα. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι νεκρός σήμερα, αν δεν υπήρχε ένα σύστημα επικοινωνιών χαμηλής τεχνολογίας που στήθηκε όσο ήταν στη φυλακή και τον προστατεύει από το δίκτυο συλλογής πληροφοριών του Ισραήλ.
Όπως αποκαλύπτει σε ρεπορτάζ της η Wall Street Journal, o ηγέτης της Χαμάς σε μεγάλο βαθμό αποφύγει τις τηλεφωνικές κλήσεις, τα γραπτά μηνύματα και άλλου τύπου ηλεκτρονική επικοινωνία, που μπορεί να παρακολουθεί το Ισραήλ και που έχει οδηγήσει στον θάνατο άλλων μαχητών. Αντίθετα, χρησιμοποιεί ένα περίπλοκο σύστημα αγγελιαφόρων, κωδικών και χειρόγραφων σημειώσεων που του επιτρέπει να διευθύνει τις επιχειρήσεις της Χαμάς ακόμη και όταν κρύβεται σε υπόγειες σήραγγες.
Η μέθοδος επικοινωνίας – αν και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απολύτως «ξεπερασμένη» – είναι αυτό που έχει κρατήσει έως τώρα μακριά τον ισραηλινό στρατό από τον αρχιτέκτονα της τρομοκρατικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα. Η δολοφονία ή η σύλληψη του θα σηματοδοτούσε μια ουσιαστική νίκη για το Ισραήλ – κάτι που θα μπορούσε πραγματικά να προβάλλει ακόμη και στους ακροδεξιούς συμμάχους του ως επιτυχία ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, για να φέρει τον πόλεμο των 11 μηνών πιο κοντά στον τερματισμό του.
Τα χειρόγραφα σημειώματα
Μια ματιά στο πώς ο Σινουάρ παραμένει ζωντανός προέρχεται από Άραβες μεσολαβητές που έχουν μεταφέρει μηνύματα κατά τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ. Ένα τυπικό μήνυμα από τον Σινουάρ είναι χειρόγραφο και περνάει πρώτα σε ένα αξιόπιστο μέλος της Χαμάς, το οποίο το προωθεί κατά μήκος μιας αλυσίδας αγγελιαφόρων, μερικοί από τους οποίους μπορεί να είναι και απλοί πολίτες, είπαν στη WSJ οι μεσολαβητές. Τα μηνύματα είναι συχνά κωδικοποιημένα, με διαφορετικούς κωδικούς για διαφορετικούς παραλήπτες, συνθήκες και χρόνους, βασισμένα σε ένα σύστημα που ο Σινουάρ και άλλοι κρατούμενοι είχαν αναπτύξει ενώ βρίσκονταν στις ισραηλινές φυλακές.
Το σημείωμα μπορεί στη συνέχεια να φτάσει σε έναν Άραβα διαμεσολαβητή που έχει εισέλθει στη Γάζα ή σε άλλο στέλεχος της Χαμάς που χρησιμοποιεί ένα τηλέφωνο ή άλλη μέθοδο για να το στείλει στα μέλη της. Οι επικοινωνίες του είναι λιγότερο συχνές, πιο επιφυλακτικές και περίπλοκες μετά και τη δολοφονία του Σάλεχ αλ Αρούρι, αναπληρωτή πολιτικού ηγέτη της Χαμάς και ιδρυτή της στρατιωτικής πτέρυγας της οργάνωσης.
Ο θάνατος του Αρούρι ακολούθησε μια σειρά άλλων δολοφονιών ανώτατων αξιωματούχων στη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ. Τον Ιούλιο, το Ισραήλ εξαπέλυσε μια μαζική αεροπορική επιδρομή στην οποία σκότωσε τον Μοχάμεντ Ντέιφ . Τον ίδιο μήνα το Ισραήλ σκότωσε τον τότε πολιτικό ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, κατά την επίσκεψή του στην Τεχεράνη, ενώ εξαπέλυσε ένα χτύπημα σε κτίριο κατοικιών στη Βηρυτό, με το οποίο εξουδετέρωσε τον Φουάντ Σουκρ, ηγετικό στέλεχος της Χεζμπολάχ. Ο διοικητής της Χεζμπολάχ κατευθύνθηκε σε ένα διαμέρισμα αφού έλαβε ένα τηλεφώνημα που ήταν πιθανό από κάποιον, ο οποίος είχε παραβιάσει το εσωτερικό δίκτυο επικοινωνιών της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.
Και οι sawa’ed
Η στοιχειώδης προσέγγιση του Σινουάρ στις επικοινωνίες παραπέμπει σε ένα σύστημα που χρησιμοποιούσε η Χαμάς στα πρώτα της χρόνια. Πριν φυλακιστεί, ο Σινουάρ ίδρυσε την αστυνομία εσωτερικής ασφάλειας της Χαμάς, που ονομάζεται Majd, η οποία κυνηγούσε ύποπτους συνεργάτες και δραστηριοποιούνταν στις ισραηλινές φυλακές.
Η Majd στρατολόγησε πράκτορες μέσα στη φυλακή που ονομάζονταν “sawa’ed” και διένειμαν κωδικοποιημένα μηνύματα από το ένα τμήμα στο άλλο, σύμφωνα με το βιβλίο Son of Hamas ενός πρώην πράκτορα της Χαμάς που έγινε Ισραηλινός κατάσκοπος.