Ένα νόμισμα, που ξεφεύγει από το ραντάρ των ρυθμιστικών αρχών, υπονομεύει τη μάχη των κυβερνήσεων με εμπόρους όπλων, απατεώνες και όσους παραβιάζουν κυρώσεις. Και πρόσφατα έβγαλε περισσότερο κέρδος από την BlackRock.
Το όνομα αυτού…Tether. Το κρυπτονόμισμα έχει εξελιχθεί, όπως επισημαίνει σε ρεπορτάζ της η Wall Street Journal, σε σημαντικό γρανάζι στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με 190 δισεκατομμύρια δολάρια να αλλάζουν χέρια καθημερινά.
Στην ουσία, το tether είναι ένα ψηφιακό δολάριο ΗΠΑ — αν και ελέγχεται ιδιωτικά στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους από ένα μυστικό πλήρωμα ιδιοκτητών, με τις δραστηριότητές του να είναι σε μεγάλο βαθμό κρυμμένες από τις κυβερνήσεις.
Γνωστό ως stablecoin (γιατί διατηρεί σταθερά τη σχέση 1:1 με το δολάριο) το tether κέρδισε γρήγορα το ενδιαφέρον των κρυπτονομισμάτων. Αλλά έχει φαίνεται να έχει εξαπλωθεί βαθιά και στον υπόκοσμο, επιτρέποντας μια παράλληλη οικονομία που λειτουργεί πέρα από την εμβέλεια της επιβολής του νόμου.
«Όπλο» για τη Χαμάς, προστασία για τους Τούρκους πολίτες
Σε χώρες, όπου η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει περιορίσει την πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα του δολαρίου – Ιράν, Βενεζουέλα, Ρωσία – ευδοκιμεί ως ένα είδος «ινκόγκνιτο δολαρίου», που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά χρημάτων πέρα από τα σύνορα.
Ρώσοι ολιγάρχες και έμποροι όπλων το χρησιμοποιούν για να αγοράσουν ακίνητα και να πληρώσουν τους προμηθευτές για εμπορεύματα που υπόκεινται σε κυρώσεις. Η κρατική πετρελαιοβιομηχανία της Βενεζουέλας, η οποία υπόκειται σε κυρώσεις, δέχεται πληρωμές σε tether για φορτία. Καρτέλ ναρκωτικών, κυκλώματα απάτης και τρομοκρατικές ομάδες όπως η Χαμάς το χρησιμοποιούν για να ξεπλύνουν χρήμα.
Ωστόσο ο ρόλος του δεν είναι αποκλειστικά αρνητικός, σπεύδει να επισημάνει η WSJ. Σε δυσλειτουργικές οικονομίες όπως η Αργεντινή και η Τουρκία, που πλήττονται από τον υπερπληθωρισμό και την έλλειψη σκληρού νομίσματος, το tether είναι λειτουργεί ως σωσίβιο για τους ανθρώπους που το χρησιμοποιούν για καθημερινές πληρωμές και ως μέσο προστασίας των αποταμιεύσεών τους.
Κέρδη 6,2 δισ. δολαρίων για την Tether
Το Tether είναι αναμφισβήτητα το πρώτο επιτυχημένο προϊόν στον πραγματικό κόσμο που προέκυψε από την επανάσταση των κρυπτονομισμάτων που ξεκίνησε πριν από πάνω από μια δεκαετία. Έχει κάνει τους ιδιοκτήτες του απολύτως πλούσιους. Η εταιρεία Tether έχει περιουσιακά στοιχεία 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων (κυρίως γραμμάτια του αμερικανικού Δημοσίου) μαζί με θέσεις σε bitcoin και χρυσό. Πέρυσι απέφερε εμφάνισε κέρδη 6,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ξεπερνώντας την BlackRock, τον μεγαλύτερο διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, κατά 700 εκατομμύρια δολάρια.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tether, Πάολο Αρντόινο, υπερηφανεύτηκε νωρίτερα φέτος ότι, με λιγότερους από 100 υπαλλήλους, έβγαλε περισσότερα κέρδη ανά άτομο από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία. Η Tether θέλει «να οικοδομήσει ένα πιο δίκαιο, πιο συνδεδεμένο και προσβάσιμο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα», δήλωσε ο Αρντόινο τον Μάιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα, πάνω από 300 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν το νόμισμα παγκοσμίως.
Για την Ουάσινγκτον πάντως είναι ένας πονοκέφαλος. Με τις κυρώσεις της επιχειρεί να αποκόψει τους αντιπάλους από το δολάριο και συνολικά από το παγκόσμιο εμπόριο, καθώς όλες οι συναλλαγές σε δολάρια εμπλέκουν τράπεζες που ελέγχονται από τις ΗΠΑ. Ωστόσο η δημοτικότητα του Tether ανατρέπει αυτές τις δυνάμεις.
«Χρειαζόμαστε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που να μην επιτρέπει σε υπεράκτιους παρόχους stablecoin που υποστηρίζονται από δολάρια να παίζουν με διαφορετικούς κανόνες», δήλωσε στη Wall Street Journal ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γουόλι Αντεγιέμο.
Για το ρεπορτάζ της η αμερικανική εφημερίδα μίλησε με χρήστες tether, ερευνητές και αξιωματούχους, ενώ επεξεργάστηκε δικαστικά και εταιρικά αρχεία και δεδομένα blockchain. Το Tether δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλιο. Έχει πάντως επισημάνει ότι συνεργάζεται με τις αρχές επιβολής του νόμου και αναβαθμίζει την ικανότητά της στο να παρακολουθεί συναλλαγές, που επιτρέπουν την φοροδιαφυγή ή την παράκαμψη των κυρώσεων. Σημειώνει δε πως όταν εντοπίζει συναλλαγές με οντότητες που υπόκεινται σε κυρώσεις, παγώνει οικειοθελώς τα ψηφιακά πορτοφόλια τους.
Πώς λειτουργεί το Tether
Η εταιρεία πίσω από το tether, Tether Holdings, εκδίδει τα εικονικά νομίσματα σε μια επιλεγμένη ομάδα άμεσων πελατών, ως επί το πλείστον εμπορικές εταιρείες, οι οποίοι δίδουν πραγματικά δολάρια σε αντάλλαγμα. Η Tether χρησιμοποιεί αυτά τα δολάρια για να αγοράσει περιουσιακά στοιχεία, κυρίως κρατικά ομόλογα, που υποστηρίζουν την αξία του νομίσματος.
Μόλις βρεθεί στην ευρύτερη αγορά, το tether μπορεί να ανταλλάσσεται με άλλα κρυπτονομίσματα ή παραδοσιακά νομίσματα μέσω ανταλλακτηρίων και τοπικών μεσιτών. Στο Ιράν, για παράδειγμα, ένα ανταλλακτήριο που ονομάζεται TetherLand επιτρέπει στους Ιρανούς να το ανταλλάσσουν με το τοπικό νόμισμα.
Η Tether ελέγχει τις ταυτότητες των άμεσων πελατών της, αλλά μεγάλο μέρος της τεράστιας δευτερογενούς αγοράς της παραμένει χωρίς «αστυνόμευση». Τα stablecoins μπορούν να περάσουν σχεδόν αμέσως κατά μήκος αλυσίδων ψηφιακών πορτοφολιών για να θολώσουν την πηγή.