Γεννήθηκε στη Ζανζιβάρη στις 5 Σεπτεμβρίου 1945. Οι γονείς του ήταν Παρσί με καταγωγή από την Ινδία και είχαν μεταναστεύσει στη Ζανζιβάρη για τη δουλειά του πατέρα του.
Το 1955 ο Φαρόκ Μπουλσάρα στάλθηκε πίσω στην Ινδία στο St. Peter’s School, ένα αγγλικό οικοτροφείο αρρένων στο Panchgani, 250 χλμ. περίπου από τη Βομβάη.
Είχε ασυνήθιστη ανατομία στην οδοντοστοιχία του, καθώς γεννήθηκε με 4 επιπλέον δόντια στην πάνω γνάθο. Θεωρούσε πως αυτό ήταν και ένας από τους λόγους που συνέβαλε στο απίστευτο εύρος της φωνής του. Μπορούσε να «πιάνει» τέσσερις οκτάβες.
Ήταν ο Φρέντι Μέρκιουρι.
Στα 12 του ήταν στο 5μελές συγκρότημα Hectics στο κολέγιο της Βομβάης, όπου ήταν έγκλειστος. Εκεί, οι φίλοι του τού απέδωσαν το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Φρέντι, με το οποίο πορεύτηκε στην υπόλοιπη ζωή του.
Το 1963 επέστρεψε στη Ζανζιβάρη, η οποία στα τέλη της χρονιάς απέκτησε την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η οικογένεια μετά εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο.
Ο Φρέντι έκανε διάφορες δουλειές, σπούδασε γραφιστική και ήταν μέλος σε διάφορες μπάντες, οι οποίες είχαν σύντομη διάρκεια «ζωής».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Οι Queen και το τραγούδι που παραλίγο να μην βγει
Γνωρίστηκε με τους Ρότζερ Τέιλορ και Μπράιαν Μέι, που ήταν τότε μέλη συγκροτήματος Smile. Ο Φρέντι εντάχθηκε στο συγκρότημα ως βασικός τραγουδιστής, και οι Smile σύντομα μετονομάστηκαν σε Queen.
Το 1973 οι EMI Records και Elektra Records υπέγραψαν με το συγκρότημα και έτσι κυκλοφόρησε το ντεμπούτο άλμπουμ τους, «Queen».
Δύο χρόνια μετά κυκλοφορεί το μοναδικό «Bohemian Rhapsody» (A night at the Opera το άλμπουμ) που βρέθηκε στην κορυφή των βρετανικών charts για 9 εβδομάδες. Ένα τραγούδι που παραλίγο να μην κυκλοφορήσει λόγω της μεγάλης του διάρκειας και του ασυνήθιστου στιλ του, Ο Μέρκιουρι τότε επέμεινε.
Οι Queen άλλαξαν αρκετά το παρουσιαστικό τους. Άφησαν πίσω το glam στυλ που επέβαλε η ροκ κουλτούρα της δεκαετίας του 1970 και προσαρμόστηκαν στο κλίμα της εποχής. Ο Μέρκιουρι άφησε το χαρακτηριστικό του μουστάκι και εμφανιζόταν πλέον χωρίς μακιγιάζ και μαύρα νύχια.
Στην ιστορία έχει μείνει η θρυλική εμφάνισή τους στο Live Aid το 1985.
Μάλιστα, κάποιοι θεατές και δημοσιογράφοι, έλεγαν τότε ότι «λυπούνταν όποιον ήταν να βγει μετά από τους Queen». Τόσο συγκλονιστική ήταν η εμφάνισή τους. Ωστόσο, στο line up, ο επόμενος δεν ήταν άλλος από τον… David Bowie.
Ο HIV
Σύντροφος του Μέρκιουρι ήταν για αρκετά χρόνια της δεκαετίας του 1970 η Μαίρη Όστιν, την οποία γνώρισε μέσω του Μπράιαν Μέι και για την οποία έγραψε και το τραγούδι Love of My Life. Αρραβωνιάστηκαν το 1973, ωστόσο η σχέση τους έληξε όταν ο Μέρκιουρι παραδέχτηκε ότι ήταν αμφιφυλόφιλος.
Οι δύο διατήρησαν έκτοτε στενή φιλία και αργότερα άφησε στην Όστιν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του.
Τον Οκτώβριο του 1986, ο βρετανικός τύπος ανέφερε ότι ο Μέρκιουρι έκανε αιματολογικές εξετάσεις για HIV/AIDS στην κλινική Harley Street. Ο Μέρκιουρι το είχε αρνηθεί. Σύμφωνα με τον σύντροφό του, Τζιμ Χάτον, ο Μέρκιουρι διαγνώστηκε με AIDS στα τέλη του Απριλίου του 1987.
Στις 23 Νοεμβρίου 1991 ο ίδιος ο Μέρκιουρι έκανε ανακοίνωση στον τύπο, που είχε κατασκηνώσει έξω από το σπίτι του στο Κένσινγκτον στο Λονδίνο, ότι έπασχε από AIDS Μία μέρα αργότερα πέθανε στο σπίτι του.