Για να ζητήσεις λεφτά στον θαυμαστό κόσμο της Silicon Valley πρέπει να έχεις να δείξεις κάτι σημαντικό στο βιογραφικό σου. Πτυχίο από το Στάνφορντ, συμμετοχή σε σημαντικά project του Facebook ή της Google ή να έχεις υπηρετήσει… στον ισραηλινό στρατό. Όχι, οπουδήποτε στον ισραηλινό στρατό. Στην Μονάδα 8200 των «Πεφωτισμένων».
Η Μονάδα 8200 γνωστή για τις προηγμένες της δυνατότητες κυβερνοασφάλειας και κυβερνοπολέμου, έχει αναδειχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες πηγές ταλέντου για τη Silicon Valley.
Τα μέλη της δεν στρατολογούνται απλώς από αμερικανικές τεχνολογικές, αλλά έχουν και τα ίδια ιδρύσει εταιρείες κυβερνοασφάλειας. Άλλοι έχουν γίνει επενδυτές με επιρροή στον συγκεκριμένο χώρο.
Οι εταιρείες
Υπάρχουν τουλάχιστον πέντε εταιρείες τεχνολογίας που ιδρύθηκαν από πρώην μέλη της Unit 8200, οι οποίες είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ και εμφανίζουν αθροιστικά αξία άνω των 160 δισ. δολαρίων.
Η Palo Alto Networks, η μεγαλύτερη εισηγμένη που έχει βγει από τον «αγωγό» της 8200, έχει αγοράσει αρκετές μικρότερες εταιρείες με επικεφαλής πρώην στελέχη της μονάδας τα τελευταία χρόνια. Η Greylock Partners και η Sequoia Capital, δύο από τις πιο γνωστές εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων της Silicon Valley, προσέλαβαν πρόσφατα συνεργάτες με έδρα το Ισραήλ.
Οι εισηγμένες είναι οι ακόλουθες:
- Palo Alto Networks—116,0 δισεκατομμύρια δολάρια
- Check Point Software Technologies—21,3 δισεκατομμύρια δολάρια
- CyberArk Software—12,4 δισεκατομμύρια δολάρια
- Wix.com—9,1 δισεκατομμύρια δολάρια
- Radware — 900 εκατομμύρια δολάρια
Η περίπτωση της Wiz
Οι μη εισηγμένες από πρώην μέλη της U-8200 είναι ακόμη περισσότερες και με μεγαλύτερη αξία.
Η μεγαλύτερη εταιρεία που ξεπήδησε μέσα από τη μονάδα των «Πεφωτισμένων» είναι η Wiz. Τον Ιούλιο έφτασε πολύ κοντά σε μία συμφωνία εξαγοράς από τη Google έναντι 23 δισ. δολαρίων. Θα ήταν η μεγαλύτερη εξαγορά για τη Google από ιδρύσεώς της, αλλά οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν.
Μετά το ναυάγιο του deal, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Wiz και βετεράνος της 8200, Άσαφ Ράπαπορτ, είπε στους υπαλλήλους ότι θέλει να φτάσει σε έσοδα 1 δισ. δολαρίων, πριν προγραμματίσει μια εισαγωγή στο χρηματιστήριο.
Η Wiz και οι «απόφοιτοι» της 8200 προσφέρουν λύσεις σε κάτι που αναδεικνύεται σε κορυφαίο πρόβλημα για τις μεγάλες επιχειρήσεις παγκοσμίως. Υπόσχονται να κρατούν ασφαλείς τις εταιρείες – με δεξιότητες και ένταση που έμαθαν υπηρετώντας στον στρατό.
Όσο περισσότερες βιομηχανίες μεταφέρουν τεράστιες ποσότητες εγγράφων στο cloud, το οποίο δέχεται συνεχώς επίθεση από καιροσκόπους χάκερ, τόσο πιο περιζήτητοι γίνονται. Ενώ οι απόφοιτοι της Μονάδας 8200 απέφευγαν κάποτε να μιλούν για την προϋπηρεσία, τώρα τη διαφημίζουν σε δελτία τύπου για να προσελκύσουν πελάτες και χρήματα από επενδυτές.
Στρατολόγηση από … το Δημοτικό
Η στρατολόγηση για τη Μονάδα 8200 αρχίζει με παιδιά… του Δημοτικού. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν σύλλογοι ρομποτικής και φροντιστήρια εκμάθησης κώδικα για παιδιά. Από τη στιγμή που οι στρατιώτες έχουν υπηρετήσει στη μονάδα, συνήθως μένουν σε επαφή με διοικητές και συναδέλφους νεοσύλλεκτους εφ’ όρου ζωής.
Μια ένωση πρώην μελών της Unit 8200 που εδρεύει στο Τελ Αβίβ φιλοξενεί εκδηλώσεις κατάρτισης επιχειρηματικών δεξιοτήτων και διαδικτυακά σεμινάρια για μέλη. Συχνά οργανώνουν επίσης συναντήσεις με άλλους στρατιώτες με τους οποίους συνεργάστηκαν στο παρελθόν σε πόλεις σε όλο τον κόσμο.
«Νιώθεις ότι μπορείς να κάνεις τα πάντα»
Μέσα στη Μονάδα οι στρατιώτες μαθαίνουν τεχνικές κυβερνοασφάλειας και τις πιο σύγχρονες τακτικές παρακολούθησης, λένε οι απόφοιτοι.
Η μονάδα 8200 ενθαρρύνει τους νεοσύλλεκτους της να κάνουν συνεχώς ερωτήσεις στους ανωτέρους τους και να δοκιμάζουν να αντιμετωπίσουν περίπλοκα προβλήματα χωρίς γνωστές λύσεις. Πολλοί λένε ότι αυτή η κουλτούρα υψηλής πίεσης και η επιτόπια σκέψη είναι μέρος αυτού που τους κάνει καλούς στις επιχειρήσεις εκτός του στρατού.
«Σε κάνει να νιώθεις ότι μπορείς να κάνεις τα πάντα», λέει στη Wall Street Journal ο Κόμπι Σαμπούρσκι, ο οποίος υπηρέτησε για 6 χρόνια στη Μονάδα 8200. Ο Σαμπούρκσι ίδρυσε την εταιρεία επενδυτικών κεφαλαίων Glilot Capital Partners το 2011 και την ονόμασε από τη στρατιωτική βάση της μονάδας έξω από το Τελ Αβίβ. «Έχω περάσει πιο δύσκολες καταστάσεις, οπότε δεν με τρομάζουν προθεσμίες, ανταγωνιστές, επενδυτές. Όλα φαίνονται πιο εύκολα».
Η Gilot Capital έχει επενδύσει 30 εκατ. δολάρια σε εταιρείες με πρώην στρατιώτες της μονάδας, που έχουν κρατήσει την έδρα τους στο Τελ Αβίβ. Του αρέσει να βρίσκει ομάδες με συνιδρυτές από τη Μονάδα 8200 γιατί σημαίνει ότι έχουν δουλέψει μαζί σε δύσκολες καταστάσεις, εξηγεί στη WSJ.
«Μαθαίνεις σε νεαρή ηλικία να αντιμετωπίζεις πολύ σοβαρά προβλήματα και σου δίνεται απίστευτη ελευθερία στο να αναζητήσεις λύσεις», λέει από την πλευρά του ο Γιόταμ Σέγκεφ, Διευθύνων Σύμβουλος της Cyera, μιας εταιρείας που ιδρύθηκε από πρώην στελέχη της Μονάδας 8200 το 2021. Όπως και η Wiz, η Cyera σαρώνει επαγγελματικά αρχεία στο cloud για πιθανά τρωτά σημεία ασφάλειας δεδομένων. Μάζεψε 300 εκατομμύρια δολάρια τον Απρίλιο από επενδυτές που αποτίμησαν την εταιρεία στα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Η αδρεναλίνη δεν συγκρίνεται με τίποτα άλλο»
Όταν η Σάναζ Γιασάρ, που είχε επίσης υπηρετήσει στη Μονάδα 8200 προσπαθούσε να αντλήσει χρήματα για τη δική της startup κυβερνοασφάλειας Zafran, ο Σέγκεφ την κατεύθυνε στην αναζήτηση επενδυτών.
Η Γιασάρ, που μετανάστευσε στο Ισραήλ από το Ιράν σε ηλικία 17 ετών, στρατολογήθηκε για τη Μονάδα 8200 ενώ σπούδαζε βιολογία στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. Ένας αξιωματικός την οδήγησε σε ένα δωμάτιο χωρίς παράθυρα και της έδειξε πώς να αποκτά πρόσβαση σε μί συσκευή Ιρανού αξιωματούχου και να κάνει παρεμβολές στις συνομιλίες του.
«Η αδρεναλίνη που αισθάνεσαι στο αίμα σου τη στιγμή εκείνη είναι κάτι που δεν μπορώ να συγκρίνω με τίποτα άλλο», λέει η Γιασάρ στη WSJ. Πρόσφατα την κάλεσαν από τη Μονάδα για να μιλήσει σε νεοσύλλεκτους. Απογοητεύτηκε που τη ρώτησαν για τους μισθούς στις τεχνολογικές της Silicon Valley. «Πρέπει να αντιλαμβάνονται ότι η αποστολή τους όσο είναι εκεί είναι πιο σημαντική από οτιδήποτε άλλο και πως η τεχνολογία είναι ένα εργαλείο για την επίτευξη της αποστολής τους».
Ο ρόλος της μονάδας
Η Μονάδα 8200 ανήκει ουσιαστικά στην υπηρεσία πληροφοριών του στρατού, Aman.
Τα μέλη της είναι εκπαιδευμένα στο να συλλέγουν επικοινωνίες και ηλεκτρονικά σήματα από ξένους αντιπάλους, όπως το Ιράν.
Αναπτύσσει επίσης συστήματα κυβερνοασφάλειας για την προστασία των δικτύων της χώρας, αλλά και συστήματα «διείσδυσης» στα συστήματα άλλων. Η Μονάδα έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στη Γάζα. Χιλιάδες έχουν υπηρετήσει σε αυτήν ως μέρος της υποχρεωτικής στρατιωτικής τους θητείας. Για να γίνουν μέλη της πρέπει να περάσουν ειδικά τεστ και στη συνέχεια να εκπαιδευτούν. Παλιά το να μιλάς για τις εμπειρίες σου στη μονάδα ήταν ταμπού. Πλέον είναι βήμα για καριέρα.