Skip to main content

Ο πρώην σύντροφος την πυροβόλησε στο πρόσωπο και την άφησε παράλυτη. Τώρα δίνει μια νέα μάχη και βρίσκει…στόχο

BBC

Η ιστορία της Τρέισι Ότο - Έφτασε πολύ κοντά στον θάνατο και τώρα αγωνίζεται στο Παρίσι, στους Παραολυμπιακούς Αγώνες

Πριν από 5 χρόνια δέχθηκε επίθεση μέσα στο σπίτι της από τον πρώην φίλο της. Την χτύπησε σε τέτοιο βαθμό που έμεινε παράλυτη από το στήθος και κάτω και έχασε το αριστερό μάτι της. Έδωσε σκληρή μάχη για τη ζωή της. Και σήμερα είναι έτοιμη για νέους αγώνες.

Η Τρέισι Ότο είχε επιλεγεί για την ομάδα τοξοβολίας των Ηνωμένων Πολιτειών στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

«Είναι τόσο ωραίο», λέει στο BBC με ένα τεράστιο χαμόγελο να φωτίζει το πρόσωπό της.  «Από το να βρίσκομαι στο νεκροκρέβατό μου, στο να φτάνω στους Παραολυμπιακούς Αγώνες είναι απλώς ένα τρελό ταξίδι. Αισθάνομαι δέος για τον εαυτό μου και την ομάδα μου». Η Ότο δεν υπερβάλλει όταν λέει πως έφτασε κοντά στον θάνατο.

Δέχθηκε την επίθεση τον Οκτώβριο του 2019. Έμεινε παράλυτη από το στήθος και κάτω με περιορισμένη χρήση των χεριών και των χεριών της και έχασε το αριστερό της μάτι. Επίσης, δεν μπορεί πλέον να ιδρώσει ή να ρυθμίσει σωστά τη θερμοκρασία του σώματός της.

Παρά τον εφιάλτη που έζησε είναι πρόθυμη να μιλήσει για τη νύχτα που άλλαξε τη ζωή της με αξιοσημείωτα ειλικρινή λεπτομέρεια, προκειμένου, με τα δικά της λόγια, «να είναι ένα φως, ένας φάρος ελπίδας σε αυτόν τον κόσμο». Θέλει να πει σε άλλες γυναίκες που έχουν υποστεί βία από έναν σύντροφο ή έναν πρώην να ξέρουν ότι δεν είναι μόνες.

«Μας είπε ότι θα μας σκοτώσει»

Η Ότο έπρεπε να μάθει πώς να καταπίνει, να τρώει και να κάθεται ξανά μετά την επίθεση στο σπίτι της. Τον Σεπτέμβριο του 2019, η Ότο χώρισε με τον τότε φίλο της. Ένα μήνα νωρίτερα εκείνος είχε συλληφθεί επειδή της επιτέθηκε στο σπίτι τους στο Ρίβερβιου της Φλόριντα.

Η Ότο ήταν έτοιμη να συνεχίσει τη ζωή της και είχε γνωρίσει κάποιον άλλο. «Μόλις είχα αρχίσει να μιλάω με τον Ρίκι», είπε στο πρόγραμμα Sportshour του BBC World Service. «Συναντηθήκαμε στις 26 Σεπτεμβρίου 2019 και βγήκαμε μερικά ραντεβού. Είχα χωρίσει με τον πρώην μου, τον έδιωξα, του είπα να φύγει, μάζεψε όλα του τα πράγματα, είχε φύγει και εγώ είχα αλλάξει όλες τις κλειδαριές στο σπίτι μου. Εκείνο το βράδυ, ήταν 24 Οκτωβρίου 2019, είχαμε βγει μια βόλτα και μετά πέσαμε για ύπνο. Και ξαφνικά, ακούω αυτόν τον δυνατό θόρυβο και βλέπω έναν φακό στο πρόσωπό μου και ήμουν τόσο μπερδεμένη», αφηγείται.

«Άκουσα τη φωνή του και συνειδητοποίησα ότι ήταν ο πρώην μου. Είχε σταθμεύσει το αυτοκίνητό του στο μπροστινό μέρος του σπιτιού μου, γύρισε το πίσω μέρος του σπιτιού και κοίταξε από το παράθυρο της κρεβατοκάμαρας μου. Κοιμόμασταν και είχε αποφασίσει να πάει να αγοράσει ένα πιστόλι. Είχε μαζί του και μαχαίρι και χειροπέδες. Μας είπε ευθέως ότι θα μας σκοτώσει».

Γρονθοκόπησε άγρια την Ότο πριν πυροβολήσει τον φίλο της και τον μαχαιρώσει στην πλάτη, προκαλώντας κατάρρευση του πνεύμονα του. Στη συνέχεια πυροβόλησε και εκείνη στο πρόσωπο, προτού τη μαχαιρώσει στον αυχένα και την αφήσει παράλυτη, ενώ της επιτέθηκε και σεξουαλικά. Κάλεσε ο ίδιος την αστυνομία και είπε: «Μόλις σκότωσα την κοπέλα μου και το νέο της αγόρι».

Τον Ιανουάριο του 2023, ο πρώην φίλος ομολόγησε την ενοχή του σε κατηγορίες διάρρηξης με επίθεση,  κατηγορίες απόπειρας φόνου σε πρώτο βαθμό, για σεξουαλική επίθεση και δύο κατηγορίες για επιβαρυντική σωματική βλάβη. Καταδικάστηκε σε 40 χρόνια φυλάκιση.

Μαθαίνω ξανά πώς να λειτουργεί το σώμα μου»

Η επίθεση άλλαξε τη ζωή της Ότο για πάντα. Σχεδόν πέντε χρόνια μετά, εξακολουθεί να μαθαίνει ξανά πώς λειτουργεί το σώμα της.

«Είναι κάτι περισσότερο από την παράλυση και το αναπηρικό καροτσάκι που βλέπετε εξωτερικά, υπάρχουν πολλά μέσα που δεν λειτουργούν πια», λέει.

«Έτσι, για παράδειγμα, το διάφραγμά μου είναι επίσης παράλυτο, το σώμα μου επίσης δεν ρυθμίζει πια τη θερμοκρασία του. Δεν μπορώ να ρυθμιστώ θερμικά και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορώ να ιδρώσω πια. Αν κάθομαι έξω στον ήλιο, όπως όταν κάνω τοξοβολία, η εσωτερική μου θερμοκρασία ανεβαίνει απίστευτα ψηλά, οπότε πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι δεν θα υπερθερμανθώ και δεν θα πάθω θερμοπληξία», εξηγεί.

«Και υπάρχουν επίσης προβλήματα με το έντερο και την ουροδόχο κύστη όπου αυτό δεν λειτουργεί πλέον, οπότε πρέπει να βρω εναλλακτικούς τρόπους ανακούφισης. Επειδή ο εγκέφαλος μου δεν μπορεί να επικοινωνήσει με το υπόλοιπο σώμα μου, αν κάτι δεν πάει καλά κάτω από το επίπεδο του τραυματισμού μου, δεν μπορώ να το νιώσω. Και μπορεί να είναι κυριολεκτικά οτιδήποτε», προσθέτει.

Πετυχαίνοντας τον στόχο με… το πρώτο βέλος

Για τους περισσότερους ανθρώπους, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο ακόμη να προσπαθήσουν να επιστρέψουν στην καθημερινή ζωή μετά από κάτι τόσο τραυματικό. Αλλά η Ότο ήθελε να επιστρέψει στην ενεργό δράση. Έτσι, τον Μάρτιο του 2021, ξεκίνησε ένα άθλημα που δεν είχε δοκιμάσει ποτέ πριν: την τοξοβολία.

Λόγω των αναπηριών της, η Ότο χρησιμοποιεί μια ειδικά σχεδιασμένη ζώνη. Χρησιμοποιεί το στόμα της για να εκτοξεύσει τα βέλη.

Χτύπησε τον στόχο με το πρώτο βέλος που έριξε. Και θα συνεχίσει να παλεύει για να βρίσκει πάντα τον στόχο.