Skip to main content

Ο γητευτής της Wall Street, το φλερτ με τη Silicon Valley και το ράλι του 7.600%

REUTERS/Carlo Allegri/File Photo

Ο τραπεζίτης πίσω από την IPO της Google, η οποία βλέπει σήμερα την κεφαλαιοποίησή της να έχει ξεπεράσει τα 2 τρισ. δολάρια

Η Silicon Valley δεν αγαπά πολύ τη Wall Street, καθώς βλέπει τους κουστουμαρισμένους χρηματιστές ως ανθρώπους με εμμονή για τις προμήθειες και το κέρδος, που δεν καταλαβαίνουν πραγματικά την τεχνολογία και την αξία της.

Αλλά ο Μάικλ Γκράιμς της Morgan Stanley, ένας λάτρης των gadget με υπόβαθρο στην επιστήμη των υπολογιστών, κατάφερε να γίνει ο τραπεζίτης της Silicon Valley για τις αρχικές δημόσιες προσφορές – με τις επιτυχίες του να χαρίζουν το προσωνύμιο «ο γητευτής της Wall Street».

Τα τελευταία χρόνια ανέλαβε σχεδόν κάθε μεγάλη τεχνολογική IPO,  συμπεριλαμβανομένων των Facebook, LinkedIn, Zynga, Groupon και Yandex.

Μετά την κατάρρευση των dot-com το 2000, πολλοί τραπεζίτες της Wall Street απολύθηκαν όταν οι επιχειρήσεις κατέρρευσαν. Αλλά ο Γκράιμς δικτυώθηκε αθόρυβα και έχτισε με σκληρή δουλειά τη φήμη του. Η υπομονή και οι διασυνδέσεις του απέδωσαν για τον ίδιο και για τη Morgan Stanley. Η πιο καθοριστική στιγμή στην καριέρα του, ωστόσο, ήταν η οργάνωση της IPO της Google, πριν από 20 χρόνια.

Το 2001 γνωρίστηκε με Σέριλ Σάντμπεργκ, στέλεχος της Google τότε. Αναπτύχθηκε μεταξύ τους μία φιλία, που είχε ως αποτέλεσμα ο Γκράιμς να προσφέρει δωρεάν συμβουλές στην εταιρεία αναζήτησης για οικονομικά ζητήματα όπως οι πωλήσεις μετοχών και οι εξαγορές.

Κόντρα στο ρεύμα

Όταν η Google ετοιμάστηκε για την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο το 2004, το μεγαλύτερο μέρος της Wall Street αμφισβήτησε το σχέδιό της να ακολουθήσει τη μέθοδο του λεγόμενου Dutch Auction, προκειμένου να εκδημοκρατίσει τη διαδικασία, επιτρέποντας τη συμμετοχή σε ευρύτερο φάσμα επενδυτών. Η Goldman Sachs είπε στην εταιρεία  ξεκάθαρα ότι ήταν λάθος προσέγγιση. Αλλά ο Γκράιμς ήταν πρόθυμος να προσπαθήσει και η Morgan Stanley ονομάστηκε ο βασικός τραπεζίτης στη συμφωνία.

Αν και η προσφορά αντιμετώπισε ορισμένες προκλήσεις, η Google εισήχθη στο χρηματιστήριο, αντλώντας 1,67 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Γκράιμς εντυπωσίασε τα κορυφαία στελέχη της Google, συμπεριλαμβανομένου του ιδρυτή, Σεργκέι Μπριν, ο οποίος τον ρώτησε γιατί κάποιος αρκετά έξυπνος για να είναι μηχανικός κατέληξε να γίνει τραπεζίτης.

Ο Γκράιμς ήταν επίσης από τους πρώτους ανθρώπους, που άνοιξαν λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Gmail. Ζήτησε το [email protected], αλλά ο Μπριν τον αποθάρρυνε. «Το Gmail θα είναι μεγάλη επιτυχία. Με αυτόν τον λογαριασμό θα λαμβάνεις spam για πάντα».

Το ταξίδι της Google προς τα 2 τρισ. δολάρια

Ο ίδιος αποκαλεί την IPO της Google, η οποία έχει δει την αξία της να αυξάνεται κατά 7.600% τις τελευταίες δύο δεκαετίες, «καθοριστικής σημασίας».

Η σωρευτική αξία των εταιρειών που βοήθησε ο Γκράιμς να περάσουν το κατώφλι του χρηματιστηρίου υπολογίζεται σε πολλά τρισεκατομμύρια δολάρια. Κάποιες IPO ήταν πιο ταραχώδεις, όπως του Facebook  2012, και άλλες κύλησαν πιο εύκολα όπως του Spotify το 2018. Αλλά της Google ήταν πραγματικά πρωτοποριακή.

«Σηματοδότησε την αρχή της επόμενης εποχής», σχολίασε ο ίδιος στο CNBC. «Η Google [και άλλες megacaps που ακολούθησαν] άλλαξαν τον τρόπο που εργαζόμαστε, ζούμε και παίζουμε. Το έκαναν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι πιστεύαμε όλοι και τώρα αυτές είναι εταιρείες τρισεκατομμυρίων δολαρίων».

Είκοσι χρόνια μετά την δημόσια εγγραφή της το 2004, η Google, που λειτουργεί πλέον υπό τη μητρική εταιρεία Alphabet, αξίζει περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Δεν είναι μόνο η αναζήτηση και η διαφήμιση. Το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει τα YouTube, Pixel, υπηρεσίες cloud computing, πλήρως αυτοματοποιημένα αυτοκίνητα και εφαρμογές παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης. Είναι μια εταιρεία τεχνολογίας, που έχει γιγαντωθεί σε τέτοιον βαθμό, ώστε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να θέλει να τη σπάσει στα δύο.

Από την αγάπη για την τεχνολογία στον σκληρό κόσμο της Wall Street

Από μικρή ηλικία, ο Γκράιμς έδειξε την αγάπη του για την τεχνολογία. Μεγάλωσε στο Ανατολικό Λος Άντζελες σε ένα απλό σπίτι δύο υπνοδωματίων με την αδερφή του και τους γονείς του.

Σε ηλικία 12 ετών ζήτησε από τον πατέρα του, Ντέιβιντ, τον πιο πρόσφατο υπολογιστή Apple, ένα PC αξίας 2.500 δολαρίων που είχαν πολλοί από τους πλουσιότερους φίλους του. Ο πατέρας του έκανε συμφωνία μαζί του. Θα του τον αγόραζε, αν ο γιος του μετέτρεπε ορισμένα προγράμματα υπολογιστή που είχε αναπτύξει ο πατέρας του στη γλώσσα προγραμματισμού της Apple. Το έκανε σε ένα καλοκαίρι.

Ενώ σπούδαζε ηλεκτρολόγος μηχανικός και επιστήμη υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ, ο νεότερος κ. Γκράιμς εργάστηκε για λίγο στην Hughes Aircraft ως μηχανικός λογισμικού. Σύντομα όμως στράφηκε προς μια καριέρα στη Wall Street, επιζητώντας οικονομική ασφάλεια.

Μετά την αποφοίτησή του, ο Γράιμς εντάχθηκε στη Salomon Brothers και κατόπιν στη Bear Stearns. Tο 1995 προσελήφθη στη Morgan Stanley, όπου παραμένει έως σήμερα.