Skip to main content

O CEO που έβγαλε μία περιουσία ενώ η αλυσίδα των νοσοκομείων του κατέρρεε

Χ.com/ Steward

Μία ζωή γεμάτη γιοτ, τζετ, πολυτελείς βίλες και ταξίδια για τον CEO και βασικό μέτοχο νοσοκομείων, που ήταν γγεμάτα...νυχτερίδες και χωρίς κλιματισμό

Θα υπέθετε κανείς ότι η μοίρα ενός CEO είναι άμεσα συνδεδεμένη με εκείνη της εταιρείας, που διοικεί. Οι καλές επιδόσεις φέρνουν καλές αμοιβές και οι αποτυχίες προβλήματα. Να όμως που δεν είναι πάντα έτσι τα πράγματα, όπως μας δείχνει η περίπτωση του Ραλφ ντε λα Τόρε, που ζούσε μέσα στη χλιδή, ενώ οδηγούσε την εταιρεία στη χρεοκπία.

Η Steward Health Care System βρισκόταν σε τόσο δεινή θέση πριν από την πτώχευσή της, που οι διαχειριστές της αλυσίδας νοσοκομείων έψαχναν κάθε εβδομάδα για να βρουν μετρητά και προμήθειες για να διατηρήσουν τις εγκαταστάσεις τους σε λειτουργία.

Ενώ έχανε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως, η Steward πλήρωσε τουλάχιστον 250 εκατομμύρια δολάρια στον διευθύνοντα σύμβουλό της, Δρ. Ραλφ ντε λα Τόρε, και σε άλλες εταιρείες του κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών που ήταν ο ίδιος βασικός μέτοχος, όπως αποκαλύπτει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ της η Wall Street Journal.

«Νυχτερίδες και αράχνες»

Η Steward υπέβαλε αίτηση πτώχευσης τον Μάιο, σε μια από τις μεγαλύτερες  αποτυχίες στον ιδιωτικό χώρο της υγείας, των τελευταίων δεκαετιών. Οι συνθήκες σε ορισμένα από τα νοσοκομεία της είναι κάτι παραπάνω από τραγικές. Σε ένα νοσοκομείο της Φλόριντα, μια εταιρεία ελέγχου παρασίτων βρήκε πέρυσι 3.000 νυχτερίδες.

Αυτόν τον μήνα στο Φοίνιξ, όπου οι θερμοκρασίες ανέβηκαν στα ύψη, το σύστημα κλιματισμού σε ένα από τα μεγάλα νοσοκομεία της αλυσίδας κατέρρευσε, αναγκάζοντας τους ασθενείς να μεταφερθούν αλλού, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα. Επίσης, η κουζίνα έκλεισε λόγω παραβιάσεων του υγειονομικού κώδικα. Το κράτος διέταξε την περασμένη εβδομάδα το νοσοκομείο να σταματήσει τη λειτουργία του.

Η χρεοκοπία της Steward την έχει βάλει στο μικροσκόπιο των αρχών. Ακόμη και το Κογκρέσο κινητοποιήθηκε. Επιτροπή της Γερουσίας άνοιξε έρευνα και κάλεσε τον ντε λα Τόρε να καταθέσει τον επόμενο μήνα.

Η τεράστια περιουσία και η χλιδάτη ζωή

Τον περασμένο μήνα, την ημέρα που η Steward ανακοίνωσε ότι βάλει λουκέτο σε δύο νοσοκομεία της Μασαχουσέτης, ο ντε λα Τόρε βρισκόταν στη Γαλλία για να παρευρεθεί στους αγώνες ιππασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, στο Παλάτι των Βερσαλλιών.

Σύμφωνα με την επιτροπή της Γερουσίας, ο πρώην καρδιοχειρουργός είναι ιδιοκτήτης ενός σκάφους αξίας 40 εκατομμυρίων δολαρίων που ονομάζεται Amaral και ενός αλιευτικού 15 εκατομμυρίων δολαρίων που ονομάζεται Jaruco. Έχει επίσης στην κατοχή του μία τεράστια, εντυπωσιακή έπαυλη αξίας 7,2 εκατ. δολαρίων στο Ντάλας, σε μία γειτονιά, όπου διαμένουν επίσης ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους και ο μεγαλοεπενδυτής, Μαρκ Κιούμπαν.

Επιπλέον δύο ιδιωτικά τζετ που η ίδια επιτροπή της Γερουσίας αποτίμησε σε 95 εκατομμύρια δολάρια ανήκαν σε θυγατρική της Steward, που ανήκει κατά πλειοψηφία στον ντε λα Τόρε.

H κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, Μόρα Χίλι, ζήτησε να διεξαχθεί ομοσπονδιακή έρευνα για τον ντε λα Τόρε. «Βασικά έκλεψε εκατομμύρια από την Steward στις πλάτες εργαζομένων και ασθενών και αγόρασε για τον εαυτό του φανταχτερά γιοτ, αρχοντικά και τώρα προφανώς πολυτελή ταξίδια στις Βερσαλλίες»,τόνισε σε δηλώσεις της στη WSJ.

Ο ντε λα Τόρε αρνήθηκε να δώσει συνέντευξη. Σε δήλωσή του υποστήριξε ότι τα δύο τζετ αξίζουν λιγότερο από ό,τι είπε η επιτροπή της Γερουσίας. «Αυτές οι τιμές είναι προφανώς διογκωμένες», είπε. Εκπρόσωπος του σχολίασε ότι «δυστυχώς ήταν σε οικογενειακές διακοπές που είχαν προγραμματιστεί και πληρωθεί από πέρυσι» όταν ανακοινώθηκε το κλείσιμο του νοσοκομείου.

Θα μπορούσε να είχε «γίνει ένας από τους πιο αναγνωρισμένους καρδιοχειρουργούς στον κόσμο», είπε στη WSJ ο Πωλ Λέβι, ο οποίος ήταν διευθύνων σύμβουλος στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess στη Βοστώνη όταν ο ντε λα Τόρε εργαζόταν εκεί. «Αλλά προτίμησε να γίνει κάτι διαφορετικό και το κάτι διαφορετικό ήταν να γίνει πλούσιος και διάσημος».

Εκπρόσωπος του ντε λα Τόρε απάντησε: «Ο Δρ. ντε λα Τόρε κέρδισε περισσότερα χρήματα ως καρδιοχειρουργός από ό,τι στα πρώτα του χρόνια ως εταιρικός διευθύνων σύμβουλος».

Πώς τον περιγράφουν υπάλληλοι και συνεργάτες

Αρκετοί νυν και πρώην συνάδελφοι είπαν ότι ο de la Torre, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, είναι χαρισματικός αλλά και δεσποτικός, ενώ απαιτεί απόλυτη πίστη. Κάποιοι είπαν ότι τον είδαν να φωνάζει και να βρίζει ανθρώπους που διαφωνούσαν μαζί του.  «Δεν ήθελε να ακούσει πολλές απόψεις ή σκέψεις. Ήθελε οι άνθρωποι απλώς να συμφωνούν μαζί του», σχολίασε ένας εξ αυτών. Ο Δρ. Μάικλ Κάλουμ, φίλος σχεδόν 30 ετών, κορυφαίο στέλεχος της Steward και μέλος του διοικητικού συμβουλίου, είπε ότι ο ντε λα Τόρε είναι σκληρός και παθιασμένος αλλά ότι δεν τον είδε ποτέ να βρίζει κανέναν.

Να σημειωθεί ότι η Steward προσπαθεί να πουλήσει τα 30 νοσοκομεία που λειτουργούσε σε οκτώ πολιτείες. Τα δύο νοσοκομεία της Μασαχουσέτης που θα κλείσουν δεν είχαν καταφέρει να λάβουν κατάλληλες προσφορές.