«Τώρα θα μάθουν όλοι την Αγία Λουκία». Η Ζουλιέν Αλφρεντ, νικήτρια στα 100 μέτρα γυναικών είχε πλήρη επίγνωση της ιστορικότητας της νίκης της.
Το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε χθες στους Ολυμπιακούς Αγώνες έβγαλε οριστικά τη χώρα της από τη λίστα των περίπου 70 εθνών που δεν είχαν ποτέ κερδίσει μετάλλιο στη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση.
Και όμως, καίτοι μάλλον άγνωστη, η Αγία Λουκία, αυτό το μικρό νησί της Καραϊβικής υπήρξε στο παρελθόν τόπος σφοδρού ανταγωνισμού μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας.
Ωραία Ελένη
Τόσο, ώστε να της δοθεί το προσωνύμιο η «Ωραία Ελένη» της Δύσης, υπό την έννοια ότι υπήρξε διαφιλονικούμενη και πολύφερνη (γεωπολιτική) «νύφη».
Η ακριβής ημερομηνία της ευρωπαϊκής ανακάλυψης της Αγίας Λουκίας δεν είναι γνωστή, αλλά πιστεύεται ότι αυτό συνέβη περί τα 1500.
Οι πρώτες προσπάθειες αποικισμού έγιναν από τους Άγγλους το 1605 και το 1638, αλλά δεν ευδοκίμησαν καθώς οι ασθένειες αλλά και η εχθρότητα των ιθαγενών Καρίμπς λειτούργησαν αποτρεπτικά στα αποικιοκρατικά σχέδια.
Ετσι, ήταν οι Γάλλοι, τελικά, οι πρώτοι Ευρωπαίοι που εγκατεστάθησαν στο νησί και υπέγραψαν συνθήκη με τους αυτόχθονες το 1660.
Η Αγγλία πήρε ωστόσο τον έλεγχο του νησιού το 1663. Και τα επόμενα χρόνια, Αγγλία και η Γαλλία πολέμησαν 14 φορές για τον έλεγχό του με την επικυριαρχία να αλλάζει χέρια διαρκώς.
Τελικά, οι Βρετανοί κατέκτησαν τον πλήρη έλεγχο του νησιού το 1814, μετά την πτώση του Ναπολέοντα.
Η Αγία Λουκία πήρε το όνομά της από την Αγία Λουκία των Συρακουσών (μ.Χ. 283 – 304) και είναι ένα από τα δύο κυρίαρχα κράτη στον κόσμο που πήρε το όνομα μιας γυναίκας.
Ο θρύλος του ναυαγίου
Ενας από τους θρύλους αναφέρει ότι Γάλλοι ναυτικοί που ναυάγησαν στο νησί κάποια 13η Δεκεμβρίου, ημέρα εορτασμού της Αγίας Λουκίας, ονόμασαν έτσι το νησί προς τιμήν της για τη διάσωσή τους.
Το 1958 η Αγία Λουκία εντάχθηκε στην Ομοσπονδία των Δυτικών Ινδιών, αν και το αποικιακό της καθεστώς παρέμεινε αμετάβλητο.
Μετά τη διάλυση της Ομοσπονδίας, το 1962, το ζήτημα της κυριαρχίας της διευθετήθηκε προσωρινά με τον Νόμο των Δυτικών Ινδιών του 1967, με τον οποίο η Αγία Λουκία έλαβε καθεστώς σύνδεσης με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η ανεξαρτησία της επιτεύχθηκε τελικά στις 22 Φεβρουαρίου 1979 και ην Αγία Λουκία παρέμεινε κοινοβουλευτική δημοκρατία εντός της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.
Mε πληθυσμό περί τους 185.000 κατοίκους, η Αγία Λουκία έχει μήκος 43 χιλιομέτρων, το δε μέγιστο πλάτος του νησιού δεν ξεπερνά τα 23 χιλιόμετρα.
Πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι είναι το Κάστρι.
Ζάχαρη, μπανάνες
Επί μακρόν παραγωγός ζάχαρης, ο πρωτογενής τομέας οικονομίας της Αγίας στράφηκε σταδιακά στη καλλιέργεια μπανάνας που είναι μαζί με τα χαρτόκουτα, τον ρουχισμό και τα προϊόντα καρύδας τα κύρια εξαγωγικά της προϊόντα. Βασικοί εμπορικοί της εταίροι είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Τρινιντάντ – Τομπάγκο, το Ηνωμένο Βασίλειο και τα Μπαρμπέϊντος. Οι εισαγωγές περιλαμβάνουν τρόφιμα, καύσιμα και μεταποιημένα αγαθά.
Και νόμπελ
Λεπτομέρεια: Μπορεί η Αγία Λουκία να κατέκτησε χθες το πρώτο της μετάλλιο, έχει όμως ήδη δύο Νόμπελ. Το 1992 ο ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Ντέρεκ Ουόλκοτ (Derek Walcott) κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ακολουθώντας τον Σερ Αρθουρ Λιούις (Sir Arthur Lewis) ο οποίος κέρδισε το Νόμπελ Οικονομίας το 1979 για το ερευνητικό του έργο στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Με πληροφορίες από Britannica, Wikipedia, Oxford Dictionary of Contemporary World History