Skip to main content

Crowdstrike: Ποιος είναι ο CEO της, Τζορτζ Κουρτς – Οι γνώσεις, οι επιτυχίες και μία προσωπική τραγωδία

Crowdstrike

Πολύπειρος στον χώρο της κυβερνοασφάλειας. Έχει ζήσει επιτυχίες, αλλά και μία μεγάλη απώλεια

Πιθανόν να ένιωσε το βάρος όλου του κόσμου να πέφτει επάνω του. Είδε πτήσεις να ακυρώνονται, πληρωμές να μπλοκάρονται, νοσοκομεία να αναστέλλουν χειρουργεία. Ένιωσε την αγανάκτηση όσων ήρθαν αντιμέτωποι με την μπλε οθόνη του θανάτου. Ήξερε ότι πίσω από όλο αυτό το χάος βρισκόταν η εταιρεία του.

Ο CEO της Crowdstrike σίγουρα δεν περνάει εύκολα τις τελευταίες ημέρες μετά τη μεγαλύτερη κατάρρευση IT συστημάτων όλων των εποχών. Το σφάλμα σε μία αναβάθμιση λογισμικού, που έβγαλε εκτός λειτουργίας συσκευές και υπηρεσίες που στηρίζονται στη Microsοft, θα έχει αντίκτυπο διαρκείας. Είναι όμως ένας άνθρωπος που έχει βιώσει και πολύ πιο δύσκολες στιγμές στη ζωή του.

Ας δούμε τι γνωρίζουμε για αυτόν.

Η επαγγελματική πορεία του

O Κουρτς, που δεν είναι απλά ο διευθύνων σύμβουλος, αλλά ιδρυτής της Crowdstrike, έχει πολυετή εμπειρία στον κλάδο της κυβερνοασφάλειας. Ο ιστότοπος της εταιρείας τον αναφέρει ως «έναν διεθνώς αναγνωρισμένο ειδικό σε θέματα ασφάλειας, συγγραφέα, επιχειρηματία και ομιλητή».

Πριν τολμήσει τα δικά του ανεξάρτητα βήματα στο επιχειρείν, είχε αναλάβει καίριους ρόλους στην ανταγωνιστική σήμερα εταιρεία, McAffee.

Οι σπουδές και τα πρώτα βήματα

Ο 59χρονος επιχειρηματίας γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Παρσίπανι του Νιου Τζέρσι, σε μία μικροαστική οικογένεια χωρίς πολλές ανέσεις, όπως έχει αφήσει να εννοηθεί σε συνεντεύξεις του. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Seton Hall και αποφοιτώντας προσελήφθη στην Price Waterhouse –τώρα PwC–  αρχικά ως λογιστής. Σύντομα έγινε ωστόσο ένα από τα πρώτα πρόσωπα, που στελέχωσαν την ομάδα κυβερνοασφάλειάς της.

Το 1999, συνέγραψε το Hacking Exposed, ένα βιβλίο για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο για διαχειριστές δικτύων, μαζί με τους Στιούαρτ ΜακΚλούρ και Τζόελ Σκάμπρεϊ. Το βιβλίο πούλησε περισσότερα από 600.000 αντίτυπα και μεταφράστηκε σε περισσότερες από 30 γλώσσες.

Η πώληση της πρώτης εταιρείας του στη McAffee

Αργότερα εκείνο το έτος, τον Οκτώβριο, ο Κουρτς ίδρυσε τη Foundstone, μια παγκόσμια εταιρεία προϊόντων ασφαλείας και λογισμικού προστασίας από ιούς. Πέντε χρόνια αργότερα , τον Οκτώβριο του 2004, πούλησε την εταιρεία του στη McAfee έναντι 90 εκατ. δολαρίων και εντάχθηκε στο δυναμικό της.

Στην McAfee, μια εταιρεία κεφαλαιοποίησης 4,8 δισ. δολαρίων, είχε τη θέση του Διευθυντή Τεχνολογίας.

Πώς αποφάσισε να ιδρύσει την Crowdstrike

Ωστόσο, ο Κουρτς απογοητεύτηκε από την αργή ανταπόκριση της McAfee στην ταχέως μεταβαλλόμενη φύση των απειλών στον κυβερνοχώρο.

Το πόσο αργός ήταν ο βηματισμός της εταιρείας, όπως έχει ο ίδιος πει, το συνειδητοποίησε μία ημέρα σε μία πτήση, το 2011. Θυμήθηκε ότι έβλεπε έναν συνεπιβάτη να χρειάζεται πάνω από 15 λεπτά για να κατεβάσει την εφαρμογή της εταιρείας σε φορητό υπολογιστή.

Crowdstrike: Ποια είναι η εταιρεία πίσω από το παγκόσμιο black out πληροφοριακών συστημάτων

Η καθοριστική… πτήση

Μιλώντας στο Forbes το 2020, είπε: «Ο τύπος μιλούσε με την αεροσυνοδό, διάβαζε την εφημερίδα του, έκανε  όλα αυτά τα πράγματα ενώ το λογισμικό απλά αργούσε να κατέβει. Κι εγώ καθόμουν και σκεφτόμουν πως είμαι ο CTO της εταιρείας και αυτό είναι τρομερό».

Τον Φεβρουάριο του 2012 ίδρυσε μαζί με τον Ντμίτρι Αλπέροβιτς την CrowdStrike στο Ίρβιν της Καλιφόρνια, έχοντας εξασφαλίσει χάρη στις επαφές του στον χώρο σημαντική χρηματοδότηση. Ο Αλπέροβιτς έχει πια αποχωρήσει και η εταιρεία έχει εισαχθεί στο χρηματιστήριο. Το αρχικό της σλόγκαν ήταν «Σταματάμε τις Παραβιάσεις».

Οι εκλογές του 2016

Να σημειωθεί ότι η Crowdstrike είχε βρεθεί στο προσκήνιο και το 2016 όταν η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ είχε προσλάβει την εταιρεία για να ερευνήσει μία διαρροή των emails της. Είχε προσδιορίσει ως υπευθύνους δύο ομάδες, που φέρεται να λειτουργούσαν για λογαριασμό των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, με κωδική ονομασία Cosy Bear και Fancy Bear. Πέρα από την Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών είχαν βάλει στο στόχαστρο την ηλεκτρονική αλληλογραφία της Χίλαρι Κλίντο, και είχαν προσπαθήσει να χακάρουν τον Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

H περιουσία του

Ο Κουρτς ζει σήμερα στο Παραντάις Βάλεϊ της Αριζόνα με την οικογένειά του. Έχει περιουσία 2,9 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes, παρά τις απώλειες 300 εκατ. δολαρίων, που υπέστη την Παρασκευή. Διατηρεί μετοχικό μερίδιο 5% στην Crowdstrike, η οποία εμφάνισε έσοδα 2,24 δισ. δολαρίων κατά την οικονομική χρήση, που έληξε τον Ιανουάριο του 2023.

Η εταιρεία είδε την κεφαλαιοποίησή της να συρρικνώνεται κατά 9 δισ. δολάρια από τα 83,5 στα 74,2 δισ. δολάρια μετά το φιάσκο με την αναβάθμιση του λογισμικού της, που γέμισε τον κόσμο με «μπλε οθόνες του θανάτου».

Forbes

Η απώλεια της κόρης του

Για τον Κουρτς αυτή είναι απλά μία επαγγελματική περιπέτεια, που πρέπει να αντιμετωπίσει, έχοντας όλους τους προβολείς στραμμένους επάνω του. Έχει ζήσει σε προσωπικό, οικογενειακό επίπεδο κάτι πολύ πιο σκληρό. Το 2021 έχασε την κόρη του Αλέγκρα, σε ηλικία μόλις 15 ετών, από επιπλοκές στον εγκέφαλο.

«Η Αλέγκρα ήταν παθιασμένη με την προστασία του πλανήτη. Ήταν δημιουργική και λάτρευε τα ταξίδια, και τη φωτογραφία. Θα μπορούσατε να τη βρείτε στο πίσω μέρος ενός τζετ σκι με τον μπαμπά της ή να χορεύει και να τραγουδά με τη μαμά της. Ήταν μια φωνή συμπόνιας και ενθάρρυνσης για όποιον είχε το προνόμιο να τη γνωρίσει» διαβάζουμε στη νεκρολογία της.

Με τη σύζυγό του, Άννα Μαρία, έχουν επίσης έναν γιο, τον Αλεξάντερ.