Skip to main content

Ο Γάλλος δραπέτης που γέμισε την Αμερική με πυρίτιδα

Άφησε τη χώρα του κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης - Στη νέα του πατρίδα θα ζούσε τον Εμφύλιο Πόλεμο

Σε ηλικία 14 ετών έγραψε μια εργασία για την κατασκευή πυρίτιδας, η οποία απέσπασε αρκετούς επαίνους από τους δασκάλους του. Και κάποια χρόνια αργότερα κέρδισε μια θέση στην Κεντρική Υπηρεσία Πυριτιδαποθήκης της Γαλλίας.

Εκεί, μελέτησε προηγμένες τεχνικές παραγωγής εκρηκτικών.

Το 1791, καθώς μαινόταν η Γαλλική Επανάσταση, εγκατέλειψε τη θέση του για να βοηθήσει στη μικρή τυπογραφική και εκδοτική επιχείρηση του πατέρα του. Ο λόγος για τον Ελετέρ Ιρενέ (Ελευθέριο Ειρηναίο ελληνιστί) ντι Πον.

Η Γαλλική Επανάσταση και η φυγή στις ΗΠΑ

Η οικογένεια ντι Πον είχε αντιδημοφιλείς πολιτικές απόψεις, τις οποίες δεν δίσταζε να διακηρύξει με πάθος. Και αυτό ήταν πρόβλημα στην επαναστατική Γαλλία.

Το 1797, ένας όχλος λεηλάτησε το τυπογραφείο τους και φυλακίστηκαν. Δύο χρόνια αργότερα, όταν ο ντι Πον ήταν 28 ετών, αυτός και η οικογένειά του δραπέτευσαν. Αποφάσισε τότε να μεταναστεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το πρώτο εργοστάσιο πυρίτιδας

Τρία χρόνια μετά την άφιξή του στην Αμερική, κατάφερε να ανοίξει το εργοστάσιό του: ένα εργοστάσιο πυρίτιδας βεβαίως, αφού ήταν μία τέχνη που δεν είχε ξεχάσει.

Το ημερολόγιο έγραφε 19 Ιουλίου 1802 όταν ο Ελεύθεριος Ειρηναίος μετακόμισε με τη σύζυγο, τα παιδιά και τα σκυλιά τους στην νέα φάρμα που είχε αγοράσει στην περιοχή Μπράντιγουαϊν Ρίβερ, κοντά στο Γουέλμινγκτον του Ντέλαγουερ.

Εκεί ίδρυσε και την εταιρεία του, E.I. du Pont de Nemours. Επέλεξε την περιοχή γιατί είχε αφθονία σε δύο βασικές πηγές: Νερό και ανθρώπινο δυναμικό. 

Tο Γουέλμινγκτον ήταν γεμάτο Γάλλους μετανάστες, οι οποίοι και δέχονταν να εργαστούν για χαμηλότερες αμοιβές από τους Αμερικανούς. Ο ίδιος άλλωστε δεν εμπιστευόταν τους ντόπιους. Και τούτο γιατί προσπάθησαν να σαμποτάρουν την παροχή νερού στο εργοστάσιό του. Τελικά του κόστισε κάτι παραπάνω η υδροδότηση, αλλά τα κατάφερε.

Ο Εμφύλιος

Η εταιρεία του αναπτύχθηκε ταχύτατα και έως τα μέσα του 19ου αιώνα είχε γίνει ο μεγαλύτερος με διαφορά προμηθευτής πυρίτιδας του αμερικανικού στρατού, παράγοντας πάνω από το 40% της ποσότητας, που χρησιμοποιούσε ο Στρατός της Ένωσης κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου (1861 – 1866).

Επί δεκαετίες η εταιρεία του ήταν κυρίαρχος παίχτης στην προμήθεια πυρίτιδας στις ΗΠΑ.

Η εξέλιξη της εταιρείας

Αλλά ο ντι Πον είχε πολύ περισσότερα ενδιαφέροντα. Είχε σπουδάσει βοτανολογία, ασχολήθηκε για λίγο με την τραπεζική, ενώ έστρεψε την DuPont στην παραγωγή χημικών. Στους δύο αιώνες ζωής της η Du Pont έχει μεταμορφωθεί πλήρως.

Το 2017 συγχωνεύτηκε με μία πανίσχυρη βιομηχανία, που είχε ιδρυθεί επίσης από μετανάστη, την Dow Chemical. Η συνένωση εκείνη δημιούργησε την κορυφαία βιομηχανία χημικών παγκοσμίως. Το 2019 ανακοινώθηκε η διάσπασή της σε 3 ξεχωριστές εταιρείες και η DuPont ήταν και πάλι ανεξάρτητη.