Skip to main content

Μπιλ Χουάνγκ: Ο «Αρχηγός» που εξαπάτησε μεγαθήρια της Wall Street

REUTERS/David ‘Dee’ Delgado

Το σκάνδαλο των πολλών δισεκατομμυρίων και η καταδίκη. Ποιος είναι ο 60χρονος Χουάνγκ

Καταδικάστηκε και παίρνει τον δρόμο της φυλακής ο Μπιλ Χουάνγκ, για μια υπόθεση που μας γυρίζει στις 26 Μαρτίου του 2021. Τότε ένα ξεπούλημα 30 δισ. δολαρίων αιφνιδίασε τις αγορές. Κολοσσοί όπως οι Morgan Stanley, Goldman Sachs και Deutsche Bank ξεφορτώθηκαν τεράστια πακέτα μετοχών στο πλαίσιο ρευστοποίησης θέσεων στην Archegos Capital Management, η οποία και κήρυξε στάση πληρωμών επί μεγάλων margin calls.

Εταιρείες στο χαρτοφυλάκιο της Archegos βρέθηκαν στη δίνη ενός sell off. Πτώση 27% κατέγραψε μεταξύ άλλων η μετοχή της ViacomCBS – μία απροσδόκητα απότομη βουτιά για μία εταιρεία μεγάλης κεφαλαιοποίησης, για την οποία δεν υπήρχαν ειδήσεις εκείνη την ημέρα. Ανάλογη πτώση κατέγραψαν και οι μετοχές της Discovery, στη χειρότερη ημέρα τους από τον Σεπτέμβριο του 2008, όταν οι αγορές βρίσκονταν στη δίνη της κατάρρευσης της Lehman Brothers.

Ένοχος για 10 κατηγορίες απάτης ο Χουάνγκ

Πίσω από τις αναταράξεις αυτές βρισκόταν η αποκάλυψη ενός τεράστιου σκανδάλου με τη σφραγίδα του Μπιλ Χουάνγκ. Τρία χρόνια μετά ο ιδρυτής της Archegos ετοιμάζεται να οδηγηθεί στη φυλακή. Καταδικάστηκε για χειραγώγηση των τιμών των μετοχών και εξαπάτηση τραπεζών σε ένα σχέδιο που του «χάρισε» μια περιουσία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων πριν καταρρεύσει η εταιρεία του τον Μάρτιο του 2021.

Ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης έκρινε την Τετάρτη τον Χουάνγκ ένοχο για 10 από τις 11 κατηγορίες που σχετίζονται με την οργάνωση εγκληματικής συνωμοσίας και τη διάπραξη απάτης μέσω τραπεζών.Ο Πάτρικ Χάλιγκαν, πρώην οικονομικός διευθυντής της Archegos, κρίθηκε επίσης ένοχος για κατηγορίες που σχετίζονται με τον ρόλο του. Οι καταδικαστικές αποφάσεις έχουν τη δυνατότητα να βάλουν τον 60χρονο Χουάνγκ, και τον 47χρονο Χάλιγκαν στη φυλακή για περισσότερο από μια δεκαετία.

Η ζημιά των 10 δισ. και το ισχυρό πλήγμα στην Credit Suisse

Ο αιφνίδιος θάνατος της Archegos Capital Management επηρέασε μεγάλο μέρος της Wall Street, αφού οι πιστωτές της έχασαν περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Credit Suisse υπέστη ίσως το σοβαρότερο πλήγμα και οι πληγές που άνοιξαν από την έκθεσή της σε εκείνη την υπόθεση, συνέβαλαν καθοριστικά  στην τελική πώλησή της στην ελβετική ανταγωνίστρια UBS. Η UBS αργότερα συμφώνησε να πληρώσει σχεδόν 400 εκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα που σχετίζονται με τη συνεργασία της Credit Suisse με την Archegos.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στο Μανχάταν των ΗΠΑ κατηγόρησαν τον Χουάνγκ ότι παραπλάνησε τις τράπεζες στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να φουσκώσει τις τιμές μιας χούφτας μετοχών μέσων ενημέρωσης και τεχνολογίας στο χαρτοφυλάκιο της Archegos.

Οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι οι οδηγίες συναλλαγών του ήταν νόμιμες και δεν ισοδυναμούσαν με χειραγώγηση της αγοράς. Υποστήριξαν επίσης ότι ο Χουάνγκ ήταν ειλικρινής στις συναλλαγές του με τις τράπεζες.

Το χαρτοφυλάκιο της Archegos

Ο Χουάνγκ, προστατευόμενος του τιτάνα των hedge fund Τζούλιαν Ρόμπερτσον, ίδρυσε την Archegos πριν από μια δεκαετία ως ένα οικογενειακό γραφείο χαμηλού προφίλ που διαχειριζόταν τον προσωπικό του πλούτο. Η εταιρεία είχε τα περισσότερα από τα στοιχεία ενός hedge fund, αλλά δεν χρειάστηκε να συμμορφωθεί με πολλούς κανονισμούς για τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου και μπορούσε να παραμείνει κάτω από το ραντάρ των αρχών.

Στην αρχή της πανδημίας του Covid-19, τον Μάρτιο του 2020, οι συναλλαγές και ο δανεισμός της Archegos από τις τράπεζες έφτασαν στο απόγειο και το αποτύπωμά της στην αγορά τελικά αυξήθηκε από περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε περισσότερα από 160 δισεκατομμύρια δολάρια. Προσέφερε στους επενδυτές απόδοση 134% το 2020.

Τραπεζικά στελέχη που συνεργάστηκαν με την Archegos κατέθεσαν ότι παρακινήθηκαν ψευδώς να πιστέψουν ότι μετοχές όπως οι Amazon.com, Apple και η Alphabet ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων συμμετοχών της εταιρείας και μπορούσαν να πουληθούν γρήγορα για να απελευθερωθούν μετρητά.

Οι εισαγγελείς έδειξαν ότι οι μεγαλύτερες συμμετοχές της κατά τη στιγμή της κατάρρευσής της ήταν λιγότερο ρευστοποιήσιμες και σχετικά πιο επικίνδυνες εταιρείες μέσων όπως η ViacomCBS και η Discovery και μετοχές κινεζικών εταιρειών τεχνολογίας όπως η Baidu.

REUTERS/David ‘Dee’ Delgado

Ποιος είναι ο Ασιάτης «Αρχηγός»

Το περίεργο είναι πως ο Χουάνγκ που έπεισε επενδυτικούς κολοσσούς να τον εμπιστευτούν είχε αμαρτωλό παρελθόν, που ήταν γνωστό στη Wall Street. Αξίζει να θυμηθούμε ποια ήταν η πορεία του.

Έχοντας σπουδάσει στις ΗΠΑ ο Χουάνγκ έγινε γνωστός στον χώρο της Wall Street τη δεκαετία του 1990 αναλαμβάνοντας διευθυντική θέση στο hedge fund του Τζούλιαν Ρόμπερτσον, Tiger Management. Έχοντας χτίσει ένα εντυπωσιακό βιογραφικό έφυγε από το fund για να ιδρύσει το δικό του, το οποίο και ονόμασε Tiger Asia το 2001.

Το Tiger Asia ανεδείχθη σε έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στις ασιατικές αγορές, διαχειριζόμενο ενεργητικό πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στο απόγειό του. Μετά την απογείωση ωστόσο ήρθε η απότομη πτώση.

Το 2012 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) άσκησε δίωξη για insider trading και χειραγώγηση της αγοράς στο fund και προσωπικά στον Χουάνγκ. Η εταιρεία και ο ιδρυτής της αποδέχθηκαν την ενοχή τους στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού, που σήμανε το τέλος του Tiger Asia.

To 2013 o Χουάνγκ έκανε το comeback του με ένα «οικογενειακό γραφείο» διαχείρισης πλούτου, την Archegos Capital Management, της οποίας το όνομα εμπνεύστηκε από την ελληνική λέξη «αρχηγός». Καθώς τα οικογενειακά γραφεία δεν υποχρεώνονται να καταθέτουν αναλυτικά στοιχεία στη SEC όπως οι άλλες επενδυτικές εταιρείες άρχισε να επιδίδεται σε κινήσεις υψηλού ρίσκου.

Οι σκιές και η κριτική για τις πρακτικές της εταιρείας είχαν αρχίσει ήδη από το 2018. Αλλά οι μεγάλοι της Wall Street επέλεγαν να κλείνουν τα αυτιά τους για ακόμη 3 χρόνια.