Skip to main content

Λαμίν Γιαμάλ: Ένα αστέρι γεννήθηκε – Από την αγκαλιά του Μέσι στην κορυφή του παγκόσμιου ποδοσφαίρου

REUTERS/Leonhard Simon
Ο Λαμίν Γιαμάλ πανηγυρίζει το συγκλονιστικό γκολ του απέναντι στη Γαλλία, στα ημιτελικά του Euro 2024

Η ιστορία του 16χρονου σούπερ σταρ της εθνικής Ισπανίας και της Μπαρτσελόνα

Τα γκολ σε κάθε Euro είναι πολλά. Αλλά ελάχιστα είναι αυτά, που αντέχουν στον χρόνο, τα θυμόμαστε, τα βλέπουμε ξανά και ξανά σε τηλεοπτικά αφιερώματα και συζητιούνται για δεκαετίες. Το χθεσινό ιστορικό γκολ του Λαμίν Γιαμάλ, που έδωσε στην Ισπανία το εισιτήριο για τον τελικό, είναι μάλλον ένα από αυτά.

Με την Ισπανία να χάνει 1-0 από τη Γαλλία, ο Γιαμάλ έκανε ένα λαμπρό χτύπημα έξω από την περιοχή και έστειλε την μπάλα στην επάνω γωνία του τέρματος και το όνομά του στα βιβλία της Ιστορίας.

REUTERS/Heiko Becker

Τα ρεκόρ

Σε ηλικία 16 ετών και 362 ημερών έγινε ο νεότερος άνδρας που έχει σκοράρει στην ιστορία του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου – και άφησε τους πάντες να τον παρακολουθούν με δέος. «Ένας σούπερ σταρ γεννιέται», δήλωσε ο πρώην επιθετικός της Αγγλίας Γκάρι Λίνεκερ στο BBC One. «Ήταν η στιγμή του αγώνα, πιθανώς η κορυφαία στιγμή ολόκληρου του πρωταθλήματος». «Απλά απίστευτο», πρόσθεσε ο πρώην Άγγλος επιθετικός Άλαν Σίρερ. «Σε τέτοια ηλικία, είναι απλώς εξωφρενικό».

Ο Λαμίν Γιαμάλ έχει περάσει τα 10 από τα 17 χρόνια του παίζοντας για τη Μπάρτσα. Το επώνυμό του είναι Νασαράουι Εμπάνα και όχι Γιαμάλ. Αυτό είναι το δεύτερο όνομά του. Με Μαροκινό πατέρα και μητέρα από την Ισημερινή Γουινέα, γεννήθηκε στην πόλη Εσπλούγες, αλλά η οικογένειά του μετακόμισε πρώτα στο Ματαρό και μετά στο Γκρανολιές. Τώρα ζει στη Λα Μασία. Προπονητές και συμπαίκτες δεν στέκονται μόνο στο εντυπωσιακό ταλέντο του. Κάνουν λόγο για ένα ταπεινό, ντροπαλό παιδί, με εξαιρετική συμπεριφορά.

REUTERS/Leonhard Simon

Η αρχή μίας λαμπρής  καριέρας

Η ποδοσφαιρική του καριέρα άρχισε – μάλλον χωρίς και ο ίδιος ή η οικογένειά του να το αντιλαμβάνονται τότε – το καλοκαίρι του 2014. Σε ηλικία μόλις 7 ετών άρχισε να προπονείται στην προεφηβική ομάδα της Μπαρτσελόνα.

Από την αρχή ξεχώρισε για την αρτιότητα στην τεχνική του και τα χαρίσματά του. Το αριστερό του πόδι είναι ένα θαύμα, ικανό να τελειώσει, να ντριμπλάρει και να πασάρει με χειρουργική ακρίβεια. Οι προπονητές του τον τοποθετούν ως σέντερ φορ, αν και στο σχήμα 1-3-2-1 της Μπάρτσα, μπορεί επίσης να προσαρμοστεί στη θέση του αριστερού μπακ.

«Τον έχει αγγίξει το χέρι του Θεού»

«Μοιάζει σαν να τον έχει αγγίξει το χέρι του Θεού. Είναι διαφορετικός», έχει πει για αυτόν ο προπονητής της εθνικής Ισπανίας, Λουίς ντε λα Φουέντε. «Έχουμε λάβει προσφορές για τον Λαμίν Γιαμάλ, της τάξης των 200 εκατ. ευρώ και έχουμε πει όχι», έχει υπογραμμίσει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Χουάν Λαπόρτα.

Η «ευλογία» του Μέσι

Πολλοί έχουν σχολιάσει πως είναι ο νέος «Μέσι» για τους Καταλανούς και η έως τώρα πορεία του, τους δικαιώνει. Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη που «εξηγεί» τις επιδόσεις του, λένε οι φαν της Μπάρτσα. Όταν ήταν ακόμη νεογέννητο μωρό είχε λάβει την «ευλογία» από τον Μέσι, κατά τη διάρκεια μίας φωτογράφισης.

Στις φωτογραφίες, που ανέβασε ο πατέρας του νεαρού σταρ στο Instagram και έγιναν viral στο Διαδίκτυο, ο Λιονέλ Μέσι, κρατάει αγκαλιά τον νεογέννητο Λαμίν, αλλά και τον κάνει μπάνιο σε μία μπλε λεκάνη. Η φωτογράφιση έγινε στο πλαίσιο μίας εκδήλωσης που είχε οργανώσει η UNICEF πριν από 17 χρόνια. Ο Μέσι ήταν τότε 20 ετών και μάλλον δεν μπορούσε να φανταστεί ότι το μωρό που κρατούσε θα ήταν υποψήφιος μια μέρα να χριστεί διάδοχός του.