Skip to main content

Το σκοτεινό παγκόσμιο δίκτυο που πλημμυρίζει τις αγορές με φαιντανύλη

Υπόγειες κινεζικές τράπεζες, κρυπτογραφημένα μηνύματα, πανίσχυρα μεξικανικά καρτέλ ναρκωτικών και Αμερικανοί πελάτες

Ένας Μεξικανός, που ζει στο Λος Άντζελες, 9 Κινέζοι και δύο Αμερικανοί κατηγορούνται στις ΗΠΑ για ξέπλυμα μαύρου χρήματος 50 εκατ. δολαρίων εκ μέρους του πανίσχυρου μεξικανικού καρτέλ ναρκωτικών, Σιναλόα. Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί εναντίον τους φέρνει ουσιαστικά στο φως τον τρόπο λειτουργίας ενός επεκτεινόμενου, παγκόσμιου δικτύου, το οποίο πλημμυρίζει τις αγορές με φαιντανύλη.

Η φαιντανύλη είναι ένα ισχυρότατο οπιοειδές, το οποίο παράγεται κατά κύριο λόγο στον Μεξικό. Είναι ένα συνθετικό φάρμακο, το οποίο συνταγογραφείται κανονικά σε ασθενείς με καρκίνο και άλλες σοβαρές ασθένειες, που προκαλούν έντονο πόνο. Ωστόσο σε υπερβολική δόση η χρήση του σκοτώνει.

Την οχταετία έως το 2020 οι συνταγογραφήσεις οπιοειδών στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 44%. Στο ίδιο διάστημα οι θάνατοι από υπερβολική δόση οπιοειδών σχεδόν τριπλασιάστηκαν και το 2021 κορυφώθηκαν, φτάνοντας τους 82.000. Η φαιντανύλη βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της κρίσης οπιοειδών, που σκορπίζει τον θάνατο. (Διαβάστε περισσότερα εδώ).

Οι τσάντες με τα μετρητά

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ των Financial Times τον Ιανουάριο του 2021, πράκτορες της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ παρακολούθησαν έναν άνδρα να αφήνει μια μεγάλη λευκή τσάντα, που είχε γραμμένο το μήνυμα «Χρόνια Πολλά», σε ένα συγκρότημα γραφείων στο Ντάουνι της Καλιφόρνια. Περιείχε 226.000 δολάρια σε μετρητά.

Τρεις μήνες αργότερα είδαν τον ίδιο άνδρα να αφήνει ένα κουτί δημητριακών Fruity Pebbles γεμάτο με 60.000 δολάρια σε μετρητά σε ένα σπίτι στο Temple City της Καλιφόρνια.

Η Υπηρεσία αρχικά θεώρησε ότι το μαύρο χρήμα αυτό ήταν το συνηθισμένο αποτέλεσμα των ραγδαία αυξανόμενων παράνομων πωλήσεων φαιντανύλης στις ΗΠΑ. Αλλά κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους αντιλήφθηκαν ότι δεν ήταν απλές δοσοληψίες. Αποτελούσαν μέρος ενός εξελιγμένου συστήματος  παράνομης χρηματοδότησης που περιλαμβάνει τις λεγόμενες κινεζικές υπόγειες τράπεζες και τα μεξικανικά καρτέλ ναρκωτικών.

Οι υπόγειες τράπεζες

Οι υπόγειες τράπεζες λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό πουλώντας τα δολάρια των καρτέλ σε πλούσιους Κινέζους, οι οποίοι προσπαθούν να παρακάμψουν τους ελέγχους κεφαλαίων και να μεταφέρουν τα χρήματά τους έξω από την Κίνα.

Στην ουσία, ισχυρίζονται οι αξιωματούχοι, έχει δημιουργηθεί ένα νέο παγκόσμιο δίκτυο ξεπλύματος χρήματος που παντρεύει δύο ισχυρές οικονομικές δυνάμεις – τα τεράστια αποθέματα μετρητών που συσσωρεύονται από τα μεξικανικά καρτέλ ναρκωτικών από την πώληση ναρκωτικών στις ΗΠΑ και τον ταχέως αυξανόμενο όγκο κεφαλαίων που αναζητούν οδό διαφυγής από την Κίνα.

Σε συνεντεύξεις στους Financial Times τους τελευταίους μήνες, περισσότεροι από δώδεκα νυν και πρώην πράκτορες της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι επιβολής του νόμου στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία έχουν σημάνει συναγερμό για μια μέθοδο ξεπλύματος χρήματος που λένε ότι αποφεύγει τυποποιημένες μορφές παρακολούθησης και εμποδίζει τις προσπάθειές τους να καταδιώξουν τους εμπόρους ναρκωτικών.

Γρήγορα και φθηνά

Αυτό το σύστημα τροφοδοτεί την κρίση της φαιντανύλης σε πόλεις και πόλεις των ΗΠΑ, η οποία σκοτώνει χιλιάδες Αμερικανούς κάθε μήνα, ενώ παίζει επίσης ρόλο στην τόνωση του οργανωμένου εγκλήματος σε όλη την Ευρώπη. Αυτή η επιχείρηση είναι σε θέση να «κινήσει χρήματα γρηγορότερα, φθηνότερα και με ένα κλάσμα αυτού που συνήθως χρεώνεται [από οργανώσεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες]», εξηγεί η Αν Μίλγκραμ, επικεφαλής της αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών.

Το καρτέλ Σιναλόγα, προσθέτει, «στηρίζεται πλέον σε ένα δίκτυο κινεζικών εταιρειών ξεπλύματος χρήματος για να επωφεληθεί από την πώληση ναρκωτικών σε πελάτες του στις ΗΠΑ».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των FT, kινεζικές ομάδες οργανωμένου εγκλήματος στη Νέα Υόρκη, το Σικάγο και το Λος Άντζελες επικοινωνούν μέσω κρυπτογραφημένων κινεζικών εφαρμογών όπως το WeChat και έχουν δημιουργήσει ένα υπόγειο τραπεζικό σύστημα που ελαχιστοποιεί διασυνοριακή διακίνηση κεφαλαίων. Σε αυτό το σχέδιο, «τα δολάρια δεν φεύγουν από τις ΗΠΑ, τα πέσο δεν φεύγουν από το Μεξικό και τα γιουάν δεν φεύγουν από την Κίνα», εξηγεί ειδικός στη βρετανική εφημερίδα. «Οι κρυπτογραφημένες επικοινωνίες [επιτρέπουν] να συμβούν όλα αυτά αμέσως».

Στρατολογούνται Κινέζοι φοιτητές και εργάτες χωρίς γνώση για τη διακίνηση ναρκωτικών

Σε μοτέλ και χώρους στάθμευσης σε όλη τη χώρα, οι αρχές είδαν μέλη του καρτέλ να πετάνε σακούλες με μετρητά σε Κινέζους υπηκόους. Συνήθως δεν πρόκειται για εγκληματίες, αλλά για φοιτητές, εργάτες λιανικής ή για οδηγούς ταξί που στρατολογούνται για να εξασφαλίσουν τα χρήματα, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν γνωρίζουν τη σχέση τους με διακινητές ναρκωτικών.

Μόλις οι “ταχυμεταφορείς” έχουν τα μετρητά, στέλνουν έναν κωδικό επαλήθευσης μέσω μιας κρυπτογραφημένης εφαρμογής. Μετά την επιβεβαίωση της παραλαβής, οι Κινέζοι μεσολαβητές πληρώνουν τα καρτέλ χρησιμοποιώντας συνεργάτες στο Μεξικό, συχνά σε πέσος.

Το ξεπλυμένο χρήμα επιστρέφει στη νόμιμη οικονομία

Για να καθαρίσουν τα μετρητά που έχουν συσσωρεύσει, οι ομάδες ξεπλύματος βρώμικου χρήματος συχνά πωλούν τα δολάρια σε πλούσιους Κινέζους στις ΗΠΑ.

Το ξεπλυμένο χρήμα επιστρέφει γρήγορα στη νόμιμη οικονομία. Οι αμερικανικές αναφέρουν ότι τα μετρητά χρησιμοποιούνται μερικές φορές για την αγορά ακριβών αυτοκινήτων και πολυτελών ακινήτων ανά τις ΗΠΑ.

Παρόλα αυτά από τις δραστηριότητες αυτές χάνουν οι ΗΠΑ, η Κίνα, όσοι δίνουν μάχη κατά της μάστιγας των οπιοειδών. Μόνοι κερδισμένοι; Τα μεξικανικά καρτέλ ναρκωτικών. Όσο επεκτείνεται το σύστημα αυτό ξεπλύματος χρήματος, τόσο πλημμυρίζουν και οι αγορές με φαιντανύλη.