Skip to main content

Γιατί συνεχίζουμε να διαβάζουμε αυτό το βιβλίο που γράφτηκε πριν από 500 χρόνια;

Τι μας έμαθε με τον Ηγεμόνα ο Νικολό Μακαβιέλι

Η ερώτηση του τίτλου ακούγεται απλή. Αλλά δεν υπάρχει απλή απάντηση, όπως σχολιάζει ο Ρόμπερτ Χάρισον, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Στάνφορντ, αναφερόμενος στον «Ηγεμόνα» του Νικολό Μακιαβέλι.

Πριν από τον Μακιαβέλι, ο οποίος πέθανε σαν σήμερα, 21 Ιουνίου 1527, η πολιτική ήταν αυστηρά συνδεδεμένη με την ηθική, στη θεωρία αν όχι στην πράξη. Σύμφωνα με μια αρχαία παράδοση που χρονολογείται από τον Αριστοτέλη, η πολιτική είναι ένας υποκλάδος της ηθικής. Ο Μακιαβέλι ήταν ο πρώτος θεωρητικός που χώρισε αποφασιστικά την πολιτική από την ηθική, και ως εκ τούτου έδωσε μια ορισμένη αυτονομία στη μελέτη της πολιτικής.

Ο Μακιαβέλι έγραψε τον Ηγεμόνα ως εγχειρίδιο για όσους είναι σε θέσεις εξουσίας και ξεκαθαρίζει ρητά σε όλο το έργο ότι δεν τον ενδιαφέρει να μιλήσει για ιδανικές δημοκρατίες ή φανταστικές ουτοπίες, όπως είχαν κάνει πολλοί από τους προκατόχους του: «Υπάρχει τέτοιο χάσμα μεταξύ του πώς ζει και πώς πρέπει να ζήσει κανείς ώστε αυτός που παραμελεί αυτό που γίνεται για αυτό που πρέπει να γίνει θα μάθει την καταστροφή του παρά τη διατήρησή του».

Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού που ονομάζουμε πολιτικό ρεαλισμό του Μακιαβέλι – την πρόθεσή του να μιλήσει μόνο για την πραγματικότητα της πολιτικής. Εδώ όμως είναι που τα πράγματα αρχίζουν να περιπλέκονται, όπως σημειώνει ο Χάρισον.

Μακιαβέλι: Έμαθε να επιβιώνει, πριν μάθει να κατακτά – Ο άνθρωπος πίσω από τον «πολιτικό αμοραλιστή»

Ποια ήταν πραγματικά η επιρροή του;

Μία από τις ειρωνείες γύρω από τον Μακιαβέλι είναι ότι δεν υπήρξε ποτέ κάτι που να μοιάζει με μακιαβελική σχολή σκέψης. Παρά τον λεγόμενο ρεαλισμό τους, οι πολιτικές του θεωρίες δεν οδήγησαν σε μεγάλα κοινωνικά ή πολιτικά κινήματα, δεν πυροδότησαν επαναστάσεις, ούτε ενέπνευσαν νέα συντάγματα. Στην ιστορία της ευρωπαϊκής ή παγκόσμιας πολιτικής, δεν είναι τόσο σημαντικός όσο κάποιος όπως ο Ρουσσώ, για παράδειγμα, που με πολλούς τρόπους έθεσε τα ιδεολογικά θεμέλια για τη Γαλλική Επανάσταση, ή ο Μαρξ, του οποίου οι θεωρίες οδήγησαν σε συγκεκριμένες κοινωνικές και πολιτικές μεταμορφώσεις σε πολλές κοινωνίες του 20ού αιώνα.

Ο Ηγεμόνας δεν διαβάστηκε καν από το πρόσωπο στο οποίο ήταν αφιερωμένο, ο Λορέντζο ντε Μέντιτσι. Αν ειπωθεί η αλήθεια, αυτή η περίεργη μικρή πραγματεία για την οποία είναι διάσημος ή διαβόητος ο Μακιαβέλι, δεν βοήθησε ποτέ —τουλάχιστον όχι με κανένα συστηματικό τρόπο— κανέναν στην άσκηση της διακυβέρνησης. Το περισσότερο που μπορεί να πει κανείς για τον Ηγεμόνα από αυτή την άποψη είναι ότι ο Κίσινγκερ και ο Νίξον τον διάβαζαν τα βράδια πριν κοιμηθούν.

Γιατί λοιπόν εξακολουθούμε να διαβάζουμε με πάθος – και να συμμετέχουμε με ακόμη μεγαλύτερο πάθος σε αντιπαραθέσεις για την ερμηνεία και την παρερμηνεία της-  αυτήν την πραγματεία πέντε αιώνες μετά;

Η απάντηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι αυτό το βιβλίο είναι αυτό που λέμε κλασικό. Η διαρκής αξία του κατά την άποψή μου δεν έγκειται τόσο στις πολιτικές του θεωρίες όσο στον τρόπο με τον οποίο αποκαλύπτει ή διατυπώνει έναν συγκεκριμένο τρόπο θέασης του κόσμου. Ο Ηγεμόνας μας δείχνει πώς μοιάζει ο κόσμος όταν τον δούμε από μια αυστηρά αποθαρρυνμένη οπτική.

Το περιβόητο «καλύτερα να σε φοβούνται παρά να σε αγαπούν»

Και έτσι αναρωτιόμαστε, για παράδειγμα, πώς μοιάζει η ανθρώπινη φύση όταν την δούμε από μια αποθαρρυνμένη ή σκληροτράχηλη ρεαλιστική σκοπιά; Λαμβάνουμε μια αδιαμφισβήτητη απάντηση σε αυτή την ερώτηση στο κεφάλαιο 17. Σε αυτό το απόσπασμα, ο Μακιαβέλι εξετάζει το τυπικά μακιαβελικό ερώτημα εάν είναι καλύτερο για έναν ηγεμόνα να τον φοβούνται ή να τον αγαπούν:

Αλλά επειδή είναι δύσκολο για έναν ηγεμόνα και να τον φοβούνται και να τον αγαπούν, είναι πολύ πιο ασφαλές να τον φοβούνται παρά να τον αγαπούν, αν πρέπει να απουσιάζει ένα από τα δύο. Γιατί αυτό μπορεί να ειπωθεί γενικά για τους ανθρώπους: ότι είναι αχάριστοι, ευμετάβλητοι, ψεύτες και απατεώνες, αποφεύγουν τον κίνδυνο και κυνηγούν το κέρδος Και όσο υπηρετείτε την ευημερία τους, είναι εξ ολοκλήρου δικοί σας, προσφέροντας σας το αίμα, τα υπάρχοντά τους, τη ζωή και τα παιδιά τους…όταν δεν υπάρχει η ευκαιρία να το κάνετε, στρέφονται εναντίον σου.

Εν ολίγοις, τα ανθρώπινα όντα για τον Μακιαβέλι είναι κατά βάθος άθλια πλάσματα, που διέπονται μόνο από το νόμο του προσωπικού τους συμφέροντος. Είναι καλύτερο λοιπόν για έναν ηγεμόνα να τον φοβούνται παρά να τον αγαπούν, γιατί η αγάπη είναι άστατη, ενώ ο φόβος είναι σταθερός.

Η παρεξήγηση

Επικρίνουμε συχνά τον Μακιαβέλι ως κυνικό και αμοραλιστή υποθέτοντας ότι δεν περιέγραψε απλώς τις μεθόδους των ανθρώπων που βρίσκονται στην εξουσία, αλλά τις συνέστησε – ότι ο ίδιος είναι ο πρώτος υπέρμαχος της της ανέντιμης πολιτικής. Σύμφωνα με το Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης, το επίθετο έχει καταλήξει να σημαίνει «πονηρός, κυνικός και αδίστακτος, ειδικά στην πολιτική».

Η ποπ κουλτούρα έχει φέρει λεγεώνες μακιαβελικών φιγούρων στα σπίτια μας και τις έχει κάνει τόσο ανθρώπινες όσο και διασκεδαστικές: Tony Soprano, Frank και Claire Underwood στο House of Cards, Lord Petyr Baelish από το Game of Thrones. Αυτοί οι μακιαβελικοί τύποι είναι γοητευτικοί απατεώνες με εφευρετικότητα και ταλέντο στους ελιγμούς.  Τείνουμε να πιστεύουμε ότι ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος που έζησε πριν από πέντε αιώνες, σε καιρούς που φανταζόμαστε ότι ήταν πολύ πιο σκληροί από τους δικούς μας, συνέταξε το εγχειρίδιο κανόνων για τους σημερινούς κυνικούς λαϊκιστές και εξουσιαστές.

Σύμφωνα με την Έρικα Μπένερ που έχει μελετήσει επισταμένα το έργο του και έχει δώσει διαλέξεις για αυτό, τα γραπτά του Μακιαβέλι μιλούν με διαφορετικές φωνές σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Κάποια στιγμή φαίνεται να επικροτεί τους άντρες που παραβιάζουν τους όρκους τους κατά βούληση. Αλλά λέει επίσης –σε ένα απόσπασμα που προσπερνούν οι περισσότεροι μελετητές– ότι «οι νίκες δεν είναι ποτέ ασφαλείς χωρίς κάποιο σεβασμό, ειδικά για τη δικαιοσύνη». Για κάθε κυνική μακιαβελική επιταγή, υπάρχουν άλλες δύο ή τρεις που συγκρούονταν μαζί της.

Εγχειρίδιο… αυτοάμυνας των πολιτών

Ένα σενάριο που έχει επικρατήσει είναι πως έγραψε τον Ηγεμόνα ως… αίτηση εργασίας, όταν αναζητούσε δουλειά ως σύμβουλος της πρώτης οικογένειας της Φλωρεντίας, των υπερπλούσων Μεδίκων. Αλλά ως κορυφαίος δημόσιος υπάλληλος υπεύθυνος για τις εξωτερικές υποθέσεις και την άμυνα, ο Μακιαβέλι ήταν ένας από τους ισχυρότερους υπερασπιστές της δημοκρατίας. Μόλις ένα χρόνο πριν ολοκληρώσει το πρώτο προσχέδιο του «μικρού βιβλίου» του, οι Μέδικοι εισέβαλαν στη Φλωρεντία με ένα πραξικόπημα που υποστηρίχθηκε από ξένους αφού πέρασαν χρόνια στην εξορία. Ήταν βαθιά καχύποπτοι για την πίστη του, τον απέλυσαν από τις θέσεις του, στη συνέχεια τον φυλάκισαν και τον βασάνισαν με την υποψία ότι συνωμοτούσε εναντίον τους.

Ακριβώς όπως οι σύγχρονοι δικτάτορες, οι Μέδικοι ήθελαν να διατηρήσουν τη φαντασία ότι ήταν απλώς «πρώτοι πολίτες» στη δημοκρατία της Φλωρεντίας, όχι μονάρχες ή τύραννοι. Ο Μακιαβέλι σίγουρα δεν τους έβλεπε έτσι. Δεν είναι περίεργο που οι αναγνώστες του Ηγεμόνα στην πρώιμη σύγχρονη εποχή –φιλόσοφοι όπως ο Φράνσις Μπέικον, ο Σπινόζα και ο Ρουσώ– δεν είχαν καμία αμφιβολία ότι το βιβλίο ήταν μια πονηρή αποκάλυψη των παγίδων που στήνουν όσοι βρίσκονται στην εξουσία, ένα εγχειρίδιο αυτοάμυνας για τους πολίτες.  Εκείνοι με λίγα λόγια δεν πίστευαν ότι ο Μακιαβέλι μας έλεγε πώς πρέπει να είναι ένας ηγεμόνας, αλλά πώς καταλήγει να είναι στην πράξη.