Skip to main content

«Δεν θα κλείσουμε μέχρι το τέλος του κόσμου. Και θα το καλύψουμε live»: Πώς γεννήθηκε ένα από τα πιο ισχυρά ειδησεογραφικά δίκτυα

Από την ιδέα στην υλοποίηση ενός παγκόσμιου δορυφορικού δικτύου, που δεν... κοιμάται ποτέ - Τα εμπόδια, το όραμα, η επιτυχία

Είναι 18:00 το απόγευμα. Ο ιδρυτής και πρόεδρος σηκώνει τον διακόπτη και το σήμα εκπέμπει. Στρέφει το βλέμμα στους δεκάδες δημοσιογράφους και τεχνικούς, που προετοίμαζαν επί μήνες το εγχείρημα και ξεκαθαρίζει: «Δεν θα κλείσουμε μέχρι το τέλος του κόσμου. Και θα το καλύψουμε live».

Το ημερολόγιο έγραφε 1η Ιουνίου 1980 και τη φράση αυτή – ορισμό της δημοσιογραφίας, είχε ξεστομίσει ο Τεντ Τέρνερ, ιδρυτής του Cable News Network, γνωστού σε όλους μας CNN.

Το πρώτο ρεπορτάζ που μεταδόθηκε η απόπειρα δολοφονίας του Βέρνον Τζόρνταν, Αμερικανού επιχειρηματία και δικηγόρου πολιτικών δικαιωμάτων που εργάστηκε για διάφορες οργανώσεις κινημάτων για τα πολιτικά δικαιώματα προτού γίνει στενός σύμβουλος του Προέδρου Μπιλ Κλίντον. Η κάλυψη ήταν ολοήμερη.

Η νέα τεχνολογία των δορυφόρων και οι… αϋπνίες

Το CNN άλλαξε την αντίληψη ότι οι ειδήσεις μπορούσαν να μεταδοθούν μόνο σε σταθερές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Την εποχή της κυκλοφορίας του CNN, οι τηλεοπτικές ειδήσεις κυριαρχούνταν από τρία μεγάλα δίκτυα – ABC, CBS και NBC. Και τα τρία είχαν ένα κεντρικό δελτίο ειδήσεων 30 λεπτών το βράδυ.

Ο Τεντ Τέρνερ ωστόσο πίστευε ότι υπάρχει κοινό για εκτενή κάλυψη των ειδήσεων, για ρεπορτάζ και αναλύσεις, καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και τη νύχτα. Ο ίδιος άλλωστε υπέφερε από αϋπνίες.  Περισσότερο και από τις ειδήσεις όμως πίστευε στη νέα τεχνολογία που πάντρευε το καλώδιο με τους δορυφόρους. Αντιλήφθηκε από την πρώτη στιγμή ότι με τη δορυφορική διανομή μπορούσε να μετατρέψει την τοπική καλωδιακή τηλεόραση σε εθνική και τελικά διεθνή. Από αυτή την ιδέα γεννήθηκε το CNN.

Η περιπέτεια του Satcom-3

Το να περάσει από την ιδέα στην υλοποίηση δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Στις 6 Δεκεμβρίου 1979 εκτοξεύτηκε στο διάστημα ο τηλεοπικός δορυφόρος Satcom-3 της RCA με τον μεταδότη, που έχει νοικιάσει ο Τεντ Τέρνερ για το CNN. 72 ώρες μετά την εκτόξευσή του ο  Satcom-3 είχε… εξαφανιστεί, ενώ η RCA ενημέρωνε τον επιχειρηματία ότι δεν υπάρχει χώρος για το δίκτυό του στον Satcom 1 που ήταν ήδη σε τροχιά. Η απάντησή του ήταν άμεση. Μία αγωγή για αποζημίωση 35,5 εκατ. δολαρίων. Ήταν το ποσό που είχε επενδύσει στο εγχείρημά του.

Αποζημίωση δεν έλαβε ποτέ. Έλαβε όμως αυτό που πραγματικά επιθυμούσε. Μία θέση σε δορυφόρο. Τον Φεβρουάριο του 1981 ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ  έδωσε εντολή στην RCA να διαθέσει χώρο στον Satcom 1 για το CNN.

Πώς όμως φτάσαμε εκεί;

Η είσοδος του Τέρνερ στην τηλεοπτική αγορά

Ο Τέρνερ γεννήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 1938 στο Σινσινάτι του Οχάιο και ως παιδί μετακόμισε με την οικογένειά του στη Τζόρτζια, όπου ο πατέρας του διηύθυνε μια επιτυχημένη  εταιρεία διαφημιστικών πινακίδων. Αφού αυτοκτόνησε ο πατέρας του το 1963, ο Τέρνερ ανέλαβε την επιχείρηση και την επέκτεινε.

Το 1970, αγόρασε έναν αποτυχημένο τηλεοπτικό σταθμό της Ατλάντα που μετέδιδε παλιές ταινίες και επαναλήψεις του δικτύου και μέσα σε λίγα χρόνια τον είχε μετατρέψει σε «υπερσταθμό». Από το 1976 το πρόγραμμά του μεταδιδόταν μέσω δορυφόρου σε όλη τη χώρα. Αργότερα αγόρασε την ομάδα μπέιζμπολ Atlanta Braves και την ομάδα μπάσκετ των Atlanta Hawks και μετέδιδε τους αγώνες τους στο δίκτυό του, TBS (Turner Broadcasting System), ανεβάζοντας την τηλεθέαση στα ύψη.

Το 1977, ο Turner κέρδισε διεθνή φήμη όταν έπλευσε με το γιοτ του για να κερδίσει στον διάσημο αγώνα America’s Cup. Ο μεγάλος στόχος του, ωστόσο, ήταν ένα παγκόσμιο δίκτυο. Και αυτό ήταν το CNN.

Τα πρώτα δύσκολα χρόνια

Παρά τις μεγάλες ειδησεογραφικές επιτυχίες που πέτυχε από τον πρώτο κιόλας χρόνο, δεν είχε την απήχηση που περίμενε ο ιδρυτής του, αλλά ούτε αντιμετωπίστηκε ως σοβαρό δίκτυο. Χλευάστηκε ως Chicken Noodle Network και έχανε χρήματα.

Ο Λευκός Οίκος δεν έδινε διαπίστευση στους δημοσιογράφους του. Αλλά ο Τέρνερ δεν θα το άφηνε να περάσει έτσι. Προσέφυγε στη Δικαιοσύνη. Το 1982  το Ανώτατο Δικαστήριο της Τζόρτζια απεφάνθη ότι ο αποκλεισμός του CNN από τον Λευκό Οίκο ήταν παραβίαση της πρώτης τροπολογίας, η οποία προστατεύει ελευθερία του Τύπου.

Και ενώ εξακολουθούσε να χάνει χρήματα, ο Τέρνερ συνέχισε να επενδύει στην ανάπτυξή του, αντιλαμβανόμενος την ανάγκη για γραφεία και ανταποκριτές σε όλο τον κόσμο. Το 1983, αγόρασε το Satellite News Channel, που ανήκε εν μέρει στο ABC, και έτσι εξάλειψε τον κύριο ανταγωνιστή του.

Και ο πόλεμος που έφερε την απογείωση

Το CNN έγινε τελικά γνωστό για την  live κάλυψη μεγάλων γεγονότων σε όλο τον πλανήτη.  Η απογείωσή του και η διεθνής αναγνώριση ήρθε 10 χρόνια μετά τη γέννσή του, με τη ζωντανή κάλυψη του Πολέμου του Κόλπου το 1991.

Το κοινό του δικτύου συνέχισε να αυξάνεται μαζί με την ενισχυόμενη δημοτικότητα της καλωδιακής τηλεόρασης καθόλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 και έως τον 21ο αιώνα. Σήμερα παραμένει ένα από τα πιο αξιόπιστα ειδησεογραφικά δίκτυα. Μεταδίδεται σε 212 χώρες ανά τον κόσμο.